急!個肚好似俾火燒

Syanlee
|
話說兩小時前碌完肚紋,支野上網買的,碌完會有小小熱,剛剛煲左薑水淋身,點知一經過個肚就好熱,我已經即刻抹乾,但宜家個肚就好熱好熱,啲肚紋變紅左,求高人救救我
EstrellaDamm
|
Syanlee 發表於 18-10-18 14:02
話說兩小時前碌完肚紋,支野上網買的,碌完會有小小熱,剛剛煲左薑水淋身,點知一經過個肚就好熱,我已經即 ...

你而家好啲嗎?聽落似皮膚敏感。你生完幾耐?停用嗰隻產品,亦最好暫停用薑水啦,因為薑水始終係有一定刺激性。
Syanlee
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-20 00:59
你而家好啲嗎?聽落似皮膚敏感。你生完幾耐?停用嗰隻產品,亦最好暫停用薑水啦,因為薑水始終係有一定刺 ...

好返了,謝謝
|
回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee ,媽媽皮膚無熱/紅就好 肚紋/妊娠紋成因主要係懷孕期間荷爾蒙轉變加上皮膚拉扯令纖維斷裂,一般會慢慢自然轉淡,建議媽媽搽含維他命E嘅潤膚膏或者橄欖油、椰子油等等,每日沖完涼趁皮膚仍留有水份時打圈搽和按摩,有助加強滲透。產後身體復元後,多做帶氧運動(跑步),促進身體新陳代謝和排出廢物,亦可以有收緊/強化肌肉作用架。 BB幾大呀?
Syanlee
|
[email protected] 發表於 18-10-24 17:29
回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee ,媽媽皮膚無熱/紅就好 肚紋/妊娠紋成因主要係懷孕期間荷爾 ...

宜家咩都唔敢搽了,自己皮膚本身都好薄,10月12出世的
|
Syanlee 發表於 18-10-25 10:13
宜家咩都唔敢搽了,自己皮膚本身都好薄,10月12出世的
建議媽媽沖涼時選擇中性/弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、水溫唔好太熱、時間唔好太耐,破壞皮膚角質層保護層,加劇皮膚痕癢。另外,產後運動可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環/新陳代謝,產後2星期內以靜態及低運動量為主,例如簡單伸展動作,媽媽因應住身體況態調節運動次數、時間,通常產後6-8周子宮已經能夠恢復到懷孕前狀態架。

Syanlee
|
[email protected] 發表於 18-10-25 17:10
建議媽媽沖涼時選擇中性/弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、水溫唔好太熱、時間唔好太耐,破壞皮膚角質層 ...

明白!唔該你
|
Syanlee 發表於 18-10-25 17:34
明白!唔該你