自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

happycat55 發表於 18-10-18 17:48
回覆 MM2H 的帖子

咁講都無錯, 不過知都好過唔知.

當然,但誇實嘅內容真係會嚇人,如內容中肯,提醒一下係好事

別墅

15週年勳章

當冷知識又好, 點都好, 總知大家小心D啦

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

無論誇大,定係網上消息。。
咁標示有THC字眼,係咪真係含有大麻成份?我比較關心尼點~
雖然話當地有管制,但尼點都想知清楚~

水晶宮

happycat55 發表於 18-10-18 17:31
回覆 MM2H 的帖子

網上傳唔一定唔o岩喎, 人地叫我地小心D姐, 你睇下, 加入D零食到, 如果冇為意, 真係食左 ...

唔好講手信,係怕佢地本身自己食的,但忘了身上仲有,拎咗返香港,被搜出,咁就唔知點算了。

珍珠宮

回覆樓主:

唔會不小心買咗煙仔吧

又或者係兒童區,搵到煙仔糖吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

李斯特 發表於 18-10-18 17:09
唔明點解合法化

X2

珍珠宮

VCBB小天使 發表於 18-10-18 18:16
X2

自由

象牙宮

2024年龍年勳章

做個靚太 發表於 18-10-18 18:07
雖然話當地有管制, ...

tetrahydrocannabinol,縮寫THC

↑↑↑from wiki

happycat55    發表於 18-10-18 18:51

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 happycat55 的帖子

遺憾 .....同情下一代

翡翠宮

做個靚太 發表於 18-10-18 18:07
雖然話當地有管制, ...

THC係大麻草百多類別為大麻成份之一,已一直用於醫療,有如嗎啡係鴉片類但抽取其藥効。同樣,兩者成份都有管制用量

翡翠宮

love2talk 發表於 18-10-18 18:15

唔好講手信,係怕佢地本身自己食的,但忘了身上仲有,拎 ...

其實呢d糖已出左好幾年,唔關今次合法化事,美國都有賣,吸取好唔同,好多州都開始禁,但未攪掂,應該係因為用合成成份所以不入管制

今次合法化係似煙草類大麻,精油

水晶宮

MM2H 發表於 18-10-18 19:06
其實呢d糖已出左好幾年,唔關今次合法化事,美國都有賣,吸取好唔同,好多州都開始禁,但未攪掂,應該係因 ...

而家佢係咪喺賣酒嗰間shop先有得賣?

翡翠宮

love2talk 發表於 18-10-18 19:08
而家佢係咪喺賣酒嗰間shop先有得賣?

你指糖定大麻草?

受今次合法化規管嘅草同油就只可以係千多間指定商店買,係吸食用

水晶宮

MM2H 發表於 18-10-18 19:11
你指糖定大麻草?

受今次合法化規管嘅草同油就只可以係千多間指定商店買,係吸食用

咁糖呢?

翡翠宮

love2talk 發表於 18-10-18 19:12
咁糖呢?

糖賣左好幾年,美國都可以買到,網上買

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

美國都合法架!
香港唔合法, 呢D所謂嘅糖應該唔可以進口的.
只不過, 如去拿加大, 帶手信返香港, 真係要睇真D, 唔好帶咗大麻糖返香港自己都唔知.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

15週年勳章

篇文講得幾好:

有趣的是加拿大現在還禁煙禁酒,不但在室內全面禁止吸煙,即使在室外亦要距離建築物大門、窗戶半徑9米範圍之外,才可吸煙,所以在加拿大即使零下十幾度,亦見到吸煙人群站得離建築物甚遠,在寒風中瑟縮吸煙。加拿大亦都對飲酒有眾多限制,除了規定專門店才可以賣酒外,在公眾地方開瓶飲酒亦都犯法,所以在家中對正街道的前園飲酒,亦屬犯法。 

一個對吸煙飲酒管制如此嚴厲的國家,將會開放吸食大麻,而且管制非常寬鬆,如在室內吸食大麻會否受限,要由建築物管理人決定,換言之一間餐廳若不限制人吸大麻,將可以吸到煙霧瀰漫,食客亦阻止不了。這變成很奇怪地嚴格禁煙、卻寬鬆處理吸大麻的狀況。

問題是吸煙就有害,吸大麻就有益嗎?事實當然並非如此。臨床實驗早已證明,吸大麻引起肺癌機會比吸煙多三點五倍,引起慢性肺部疾病比吸煙多很多。至於吸入二手大麻煙的遺害,亦都大於吸普通二手煙。加州大學三藩市分校最新研究顯示,二手大麻煙和二手煙都會令意外吸入者氣管功能下降,二手大麻煙的影響時間更長。根據對老鼠做的實驗證明,吸二手煙的老鼠血管功能在半小時後恢復正常,但吸同樣劑量二手大麻煙的老鼠的血管功能,要一個半小時以上才能恢復。

大麻比香煙遺害更大,二手大麻煙亦然,為何加拿大會嚴管香煙而放寬吸食大麻呢?杜魯多對大麻的態度跟他個人經歷有關,他還是議員時已經對傳媒透露,他曾吸食過五、六次大麻,但大麻「從未對我做成任何影響」。

杜魯多提出大麻合法化的理據,主要是現在很多人黑市販賣大麻,將大麻合法化由政府管制下專賣,可以減少黑社會獲得非法收益。這些論據似是而非,黑社會亦透過販賣冰毒和可卡因獲取巨大利潤,難道亦都要將冰毒和可卡因合法化?

https://www.bastillepost.com/hon ... 4%E5%9C%8B%E5%BA%A6

象牙宮

2024年龍年勳章

happycat55 發表於 18-10-18 20:29
篇文講得幾好:

有趣的是加拿大現在還禁煙禁酒,不但在室內全面禁止吸煙,即使在室外亦要距離建築物大門、 ...

和家中小朋友一起睇呢段新聞,佢哋猛問點解呀?大麻唔係毒品咩?

happycat55    發表於 18-10-18 21:30

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至