一家三口想買保險

imokifurhapi
|
想幫一家三口買保險,萬一同老公是旦一個有咩事,小朋友都有個保障直至大學畢業。請問邊間保險公司既plan較可取?我自己睇緊
危疾:安X愛護同行
醫療:Cigxa Elite
人壽:未有頭緒

求意見!
大力大力
|
努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265

年輕人及小家庭唔買基金保險,儲錢買樓哪! http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5105478
大力大力
|

請問儲蓄保險值唔值得做http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234

買基金真係好傷http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
kurocat
|
大力大力 發表於 18-10-18 21:40
努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪 ...

大力大力
咁小朋友醫療都唔買?
大力大力
|
kurocat 發表於 18-10-18 21:41
大力大力
咁小朋友醫療都唔買?

醫療保險在香港來說是消費品,而不是必需品,如果覺得買咗安心,便買保柏吧~

我不買保險,是因為私家醫院啲醫療制度, 我對他們完全沒有信心~

小朋友尤其BB,因為不懂表達,政府醫院醫生都會特别緊張照顧,為安全起見,一般也容易收入留院~
kurocat
|
大力大力 發表於 18-10-18 21:44

醫療保險在香港來說是消費品,而不是必需品,如果覺得買 ...

咁危疾呢?

我都諗緊 care kid
但明白私院其實都未必

試過仔仔入去仲野多種病
imcd
|
kurocat 發表於 18-10-18 22:01
咁危疾呢?

我都諗緊 care kid
其實危疾愈細個買愈平,
我唔明樓上果位成日都叫人唔好買係咩原因?!
講真, 危疾都係有事賠錢, 冇事都係草錢
反正到時冇事既話我都拎番我供既3-5倍或以上
咁點解唔供?
imcd
|
imokifurhapi 發表於 18-10-18 19:33
想幫一家三口買保險,萬一同老公是旦一個有咩事,小朋友都有個保障直至大學畢業。請問邊間保險公司既plan較 ...
危疾同醫療通常一齊買,
做咩要分開既?
純人壽就冇分別,只係保費可能間間有D差別架姐
kt1
|
kurocat 發表於 18-10-18 21:41
大力大力
咁小朋友醫療都唔買?

我只會叫人買沒有儲蓄成份的人壽,醫療及危疾保險,我為乜要比錢人幫我儲蓄。
若又醫療又危痴疾,不如簡單D買份中高端醫療保險更有保障。
但保險業人士唔會喜歡做以上的生意。
|
謝謝各位意見。我傾向買非儲蓄的保險,只是危疾黎講,儲蓄的coverage較適好,所以先會考慮下。醫療就一定係實報實銷,政府醫院我真係怕怕(我生仔都入私定生),所以我覺得都係必需既。
|
努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪 ...

我會將儲蓄、投資、保險、退休分開。買保險只係將我唔好彩有重病/死左既風險轉嫁左比保險公司。一路以黎我都只掛住儲錢,儲到就買樓,而家先諗保險。其實都遲左d...
|
imcd 發表於 18-10-18 22:20
危疾同醫療通常一齊買,
做咩要分開既?
純人壽就冇分別,只係保費可能間間有D差別架姐

唔一定一齊買既,我主要睇個性價比
|
kt1 發表於 18-10-18 23:33

我只會叫人買沒有儲蓄成份的人壽,醫療及危疾保險,我為乜要比 ...

但如果唔買危疾,我有病唔返得工,無收入,就要用儲蓄去維持生活開支,買危疾有一筆過賠償,當我幾年既人工。呢個concept 我buy,只是純危包既病少d, 儲危多d但保費貴
wallshar
|
imokifurhapi 發表於 18-10-18 19:33
想幫一家三口買保險,萬一同老公是旦一個有咩事,小朋友都有個保障直至大學畢業。請問邊間保險公司既plan較 ...

很有道理,徐了你自己,無其他人知道你有無保險的實際需要。既然已睇中想買某隻保險,你對它又有幾熟悉? 保險產品條款複雜,外行人難以明白,完全沒有可能單憑宣傳單張作出比較,就算有詳細的計劃書亦沒有列出全部條款,一定要有出單後的正式保險合約才會全部烈明。尤其係有儲蓄成份的保險產品,好多代理都係半桶水,吹得就吹。買之前一定要多加比較,自己100%明白才作決定。
Money.ngaiTse
|
imokifurhapi 發表於 18-10-19 01:07
但如果唔買危疾,我有病唔返得工,無收入,就要用儲蓄去維持生活開支,買危疾有一筆過賠償,當我幾年既人 ...

其實只有自己最清楚自己嘅需要。買保險最重要睇清楚乜嘢危疾係包,乜嘢係唔包。因為有1間保險公司只係包重要危疾。普通嘅唔包。唔好俾個保險經紀誤導咗你。
Money.ngaiTse
|
努力把錢儲蓄更為實際~

其實我唔明點解呢個朋友,成日都叫人唔好買保險。

可能你會覺得保險呃人。如果政府係咁好嘅。咁點解政府下年又要實施強制性醫保??即係証明咗其實政府都覺得佢哋嘅醫療係會飽和。

有無需要真係只有當時人先知。
|
啱啱見到有一間新嘅網上保險公司叫做blux, 所有產品都係飛儲蓄成份嘅,保費好平下,請問有冇人用過?有冇伏呢?
|
imcd 發表於 18-10-18 22:16
其實危疾愈細個買愈平,

但我覺得小朋友唔係好需要買危疾,因為佢病左不會影響我家庭既入息,除非我要辭工照顧佢
|
imcd 發表於 18-10-18 22:16
其實危疾愈細個買愈平,

危疾供25年保終身,其實你供完係不會拎錢,因為一拎錢就cut單,只會鎖死舊錢。而佢既回報係非保証。到你8、90歲因為自己冇咩負擔, cut單都無所謂既話,到時嘅保額會被通脹蠶食左...
kt1
|
imokifurhapi 發表於 18-10-19 09:24
危疾供25年保終身,其實你供完係不會拎錢,因為一拎錢就cut單,只會鎖死舊錢。而佢既回報係非保証。到你8 ...

所以千祈唔好將保險和儲蓄混為一談,兩種唔同嘅產品產生嘅化學作用大多數都只係蠶食緊你地嘅儲蓄。