論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

打邊爐將啲菜心放係邊邊位 佢知道我平時會俾佢整野食先 咁佢就可以煮左啲嫩菜食先 一而再 再而三
其實出聲話佢時就老土啦
唔出聲又頂住條氣

別墅

嫩的工人食。老的老细食

子爵府

YBABUY 發表於 18-10-18 21:15
打邊爐將啲菜心放係邊邊位 佢知道我平時會俾佢整野食先 咁佢就可以煮左啲嫩菜食先 一而再 再而三
其實出聲 ...

你咪整返佢

下次揀d 老出嚟,俾佢煮

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你叫佢一次過煮, 由你夾比佢食, 我會開聲的

別墅

回覆樓主

我屋企個係一次煮好曬啲菜,好啲全部放係面,差嘅擺底,因為我家人會將面嘅夾起俾佢食。

複式洋房

你個姐姐好識食(emoji)你分畀佢煮咁佢咪冇得揀囉

水晶宮

YBABUY 發表於 18-10-18 21:15
其實出聲 ...

佢係咪諗住自己食細片(嫩), 留番大片比你地食
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆 YBABUY 的帖子

係佢唔覺意將成盤菜反轉底轉上面, 上面轉落底... 然後叫佢夾面頭先煮比自己食...

大宅

AWma 發表於 18-10-22 17:28

有時我係覺得大人大姐有咩所謂 我有個4歲女日日要靠佢煮飯俾佢 我地又要返工 工人咁既性格 都唔知會俾咩我小朋友食 但佢同我小朋友關係好好 我有時都要忌佢幾分 好慘

大宅

同佢講我地鐘意食呢部份既菜,你食葉或者直接拎起d菜俾佢煮
有乜理由妹仔大過主人,當然主人食好既部分,妹妹食頭頭尾尾,正路應該係咁安排

子爵府

YBABUY 發表於 18-10-22 17:31
有時我係覺得大人大姐有咩所謂 我有個4歲女日日要靠佢煮飯俾佢 我地又要返工 工人咁既性格 都唔知會俾咩我 ...

係呀!我其實都係無所謂, 但第二倨個姐姐,次次要新鮮, 隔夜的唔食,留比我家食。
但一樣有人質係佢地手, 我們真好慘。。我好期待仔女大唔再需要工人。

大宅

AWma 發表於 18-10-22 19:30
係呀!我其實都係無所謂, 但第二倨個姐姐,次次要新鮮, 隔夜的唔食,留比我家食。
但一樣有人質係佢地手, 我 ...

係呀 我家公主都係唔食隔夜野
我夜晚叫佢煮多啲第二日我返工帶飯,佢同我講 佢地菲律賓人唔食隔夜野(emoji)我心諗 你咁樣恥笑我 講者係要我日日叫你朝早6點起身煮俾我(emoji)
佢生日同我老公生日時間差唔多 我帶埋佢去食迪士尼自助餐 再俾佢係入面任選一份佢中意既禮物 當佢女咁
到我女女生日 糖都冇粒買俾囡囡
下年屎有得佢食(emoji)完約即刻同我走!

男爵府

畀面勳章

自私性格既工人, 你睇見都咁, 你睇唔見既爛肉都有得你食, 冇同理心, 俾我會出聲鬧, 我都識摘D菜心俾小朋友食, 如果要咁講究幾時輪到佢食?

大宅

lolo272 發表於 18-10-23 11:47
自私性格既工人, 你睇見都咁, 你睇唔見既爛肉都有得你食, 冇同理心, 俾我會出聲鬧, 我都識摘D菜心俾小朋友 ...

原來我公主扭計 跳草裙舞
係我生日果晚俾封信我話要走
話要返去照顧佢殘疾既妹妹
無可奈何下 我冇骨氣地用銀彈留下左佢(emoji)

大宅

YBABUY 發表於 18-10-29 19:59
原來我公主扭計 跳草裙舞
係我生日果晚俾封信我話要走
話要返去照顧佢殘疾既妹妹

而家有好多姐姐都係咁
有d做左幾個月就話要走

男爵府

我姐姐仲識食,平時佢同我一齊食中及晚飯,我C6另外食,我通常食菜多,我個姐姐同 agent 講話佢要食肉及魚。

侯爵府

YBABUY 發表於 18-10-22 19:45
係呀 我家公主都係唔食隔夜野
我夜晚叫佢煮多啲第二日我返工帶飯,佢同我講 佢地菲律賓人唔食隔夜野(emoji ...

佢咁衰,點解你仲咁厚待佢呢?

侯爵府

channin 發表於 18-10-18 21:42
嫩的工人食。老的老细食

我家工人都係咁

禁止訪問

別墅

認識瑞士牛牛第一回

自己開壞個頭, 叫姐姐自己夾自己想食既分量, 因我唔知佢鐘意食乜唔鐘食乜, 自此之後姐姐每次煮完就即自己夾起自己果份, 然後先放出飯枱, 後來發現佢有時留俾自己果份仲多過我兩公婆果份, 靚既又俾佢夾起晒先, 仲有佢鐘意一煮完就即刻返件扮試味

平時係婆婆買餸, 姐姐鐘意食果D, 佢會同婆婆講先生太太鐘意食, 等婆婆買多D, 佢唔鐘意食果D就話先生太太唔食

一日食足4餐, 早餐, 午餐, 茶點, 晚餐, 餐餐份量足, 有時買左一大袋麵包諗住佢分兩日食, 點知佢一日食晒, 早餐食D, 茶點又食D, 夜晚一斤菜, 佢分半斤俾自己, 我兩公婆又係半斤

仲有唔會食我兩公婆既隔夜餸, 但又驚自己第二日唔夠食, 所以每晚都夾起一大碟餸留俾自己第二日食, 如果第二日新鮮野食, 會食新鮮野先, 過一陣再翻熱自己留起既隔夜飯, 再過一陣再照食茶點

學樓主話齋, 話佢又老土兼顯得自己小家, 唔出聲又頂住

首頁

尾頁

跳至