煲中藥都要有說話聽

yanthy
|
我生完兩個有頭風,每逢打風落雨都會偏頭痛,痛成日,依家轉季每朝涼風吹入間房頭都赤赤痛
去左睇中醫,食中藥去頭風。今晚第一次開始煲藥調理,99不停話臭,個樣好唔想我煲寄人蘺下連煲個藥都要睇人面色呀嗚嗚嗚真係好唔明人地唔舒服煲個藥都要咁,咩心腸食埋呢次我唔再煲啦
藍尾巴
|
搵d食藥粉/代煲既,食埋先返。身體自己既,老左時左痛右痛,無人可憐
yanthy
|
藍尾巴 發表於 18-10-18 21:43
搵d食藥粉/代煲既,食埋先返。身體自己既,老左時左痛右痛,無人可憐

食藥粉嘅幾錢?代煲我樓下無要去好遠先有
ninachu
|
yanthy 發表於 18-10-18 21:41
我生完兩個有頭風,每逢打風落雨都會偏頭痛,痛成日,依家轉季每朝涼風吹入間房頭都赤赤痛
去左睇 ...

我係你就日煲夜煲日日煲,等99日日聞,聞聞下就慣架啦
雞蛋公主59
|
轉食中藥沖劑,方便啲唔駛煲,不過會比自己煲藥貴少少。
sinohk33
|

去仁愛堂睇中醫,六十蚊一日藥,兩日起,係藥粉,唔使診金,方便又經濟。

大家一齊住,係要互相遷就,佢唔鍾意藥味,你亦唔鍾意煙味,道理一樣。
ilovecafe
|
去左睇 ...

用藥粉或者去醫師度飲。。。中藥的氣味,有時真係好臭,有d人頂唔到真係會臭到嘔
agnesheung
|
如果覺得太大味,藥粉會好D,但沖熱水都一樣會有味,再唔係就試下胡杏兒果隻CS 4蟲草,包冇味
bbiq
|
去左睇 ...

你問佢煲毒藥好唔好
ccccceci
|
去左睇 ...

你99咁直接,我個會問要睇幾耐,又話個中醫啲藥唔得大熱天時開啲藥咁燥...千方百計唔想你煲,後來我要日日番娘家飲藥
Dada^(00)^
|
如果你去中醫診所,而家好多都有藥粉或代煲的,但去藥房睇就要自己執藥煲