有冇人夜晚先俾工人走?

rabbitboyboy
|
工人斷約,最後一天仍然需要佢幫手照顧小朋友,因我哋要返工。夜晚我哋放工返嚟先可以處理到埋數出糧事宜。(因工人態度奇差,唔打算俾佢過多晚夜)請問有冇咩需要注意?
細姐姐
|
rabbitboyboy 發表於 18-10-18 22:18
工人斷約,最後一天仍然需要佢幫手照顧小朋友,因我哋要返工。夜晚我哋放工返嚟先可以處理到埋數出糧事宜。 ...

佢要走,俾佢早d 走啦!

佢玩嘢,係你唔著數,無謂啦!

你都話佢態度差,佢係你屋企,整你好容易
|
細姐姐 發表於 18-10-18 22:22
佢要走,俾佢早d 走啦!

佢玩嘢,係你唔著數,無謂啦!

早唔到,佢走果日係星期五,之前幾日都係要返工返學,都要佢幫手,因新工人未到。放工返到嚟8點幾,攪埋手尾都9點幾,想知咁夜俾工人走有冇問題。
細姐姐
|
rabbitboyboy 發表於 18-10-18 22:25
早唔到,佢走果日係星期五,之前幾日都係要返工返學,都要佢幫手,因新工人未到。放工返到嚟8點幾,攪埋手 ...

冇話有冇問題,佢肯咪ok ,夜走可能冇咁方便啫,佢哋好多窿路,又唔使替佢担心

佢可能條氣唔順,你有冇同佢講咗?佢乜嘢反應?
lily-of-valley
|
原則上無問題, 但若工人心黑起上來, 唔敢想有乜發生。 小心。
|
細姐姐 發表於 18-10-18 22:30
冇話有冇問題,佢肯咪ok ,夜走可能冇咁方便啫,佢哋好多窿路,又唔使替佢担心

佢可能條氣唔順,你有冇同 ...

冇同佢講,佢可能expect我俾佢留多晚。老實,之前工人完約,我都會照俾佢哋瞓多晚先走,但呢個態度唔好,我先唔想俾佢留,唔想再見到佢塊黑面。佢話走就走,冇理會過我啲細路冇人湊,我真係唔想理佢!
|
lily-of-valley 發表於 18-10-18 22:31
原則上無問題, 但若工人心黑起上來, 唔敢想有乜發生。 小心。

多謝提醒,我會依足勞工法例,唔會欠佢一分錢。如果佢到時唔肯走,我打算call保安或者報警。簽收時都打算錄影,另外再全程錄音,以防佢屈我唔知對佢做啲咩
Wandyip
|
我都同樣有呢個問題!
我條公主寸到乜咁,係咁黑我面,同我玩野。佢一唔做已經唔會再比佢同我個仔單獨相處,但冇理由益佢比一個月佢嘛。
我係咪一定要向agent 度簽收呢?
PCCW2319
|
Wandyip 發表於 18-10-19 07:47
我都同樣有呢個問題!
我條公主寸到乜咁,係咁黑我面,同我玩野。佢一唔做已經唔會再比佢同我個仔單獨相處 ...

你唔怕佢1次過簽哂成個月名? 除非你每日落agent度check 簽名。
Wandyip
|
PCCW2319 發表於 18-10-19 07:53
你唔怕佢1次過簽哂成個月名? 除非你每日落agent度check 簽名。
...

可能我寫得唔好~
我意思係交收最後機票同有薪假啲錢同月薪~

但頭先問左agent 可以第二日我於工時同佢去交收,即係可以佢last day 做埋野,1第二朝check bag完佢可以走得
wcpcelia
|
唔洗去AGENT簽收...

另外, 可以夜晚走, 佢地走得, 會識揾人幫手架...
MichEAL82
|
Wandyip 發表於 18-10-19 08:28
可能我寫得唔好~
我意思係交收最後機票同有薪假啲錢同月薪~

唔好咁做呀,陣間佢第二日玩失蹤,唔出現收糧收機票你就麻煩,隨時玩嘢自己失蹤幾日後去告你無理解僱添!已經有其他僱主試過!

係佢離開你屋企前一定要同佢簽收哂所有嘢,無拖無欠,保障自己。
Wandyip
|
MichEAL82 發表於 18-10-19 13:08
唔好咁做呀,陣間佢第二日玩失蹤,唔出現收糧收機票你就麻煩,隨時玩嘢自己失蹤幾日後去告你無理解僱添! ...

咁我冇人做証人做交收喎⋯ 咁點好呢?
|
Wandyip 發表於 18-10-19 13:37
咁我冇人做証人做交收喎⋯ 咁點好呢?

錄影