自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

李露眉 發表於 18-10-19 09:13
點解你咁快斷定你女"唔得"...???

Agree,超大b呢個做法,除非迫不得已,或小朋友有需要(比適齡發展慢),否則我唔會考慮
今年發現有位男同學係超大B,運動會個個丁組(按出生年齡分配),得佢一個丙組。丁組一齊比賽,唯獨佢同更高年級比賽。場面幾尷尬的。
超大B除咗比人高大d...唔覺佢地醒d,觀察咗咁多年,最醒既學生其實冇分咩B,大、中、細b咩都有,係醒就係醒。
如果比人大一年表現都冇特別標青,反而會帶黎自卑感。所以我自己唔見議做超大b,除非真係適齡時期入唔到學。
另外,女生去到P.5-P.6,比同學快發育、m come ,呢d敏感時期會容易唔開心。超大b唔係只著眼幼稚園、初小,反而高小都有唔同既情況要考慮

珍珠宮

Lindytiger 發表於 18-10-19 11:08

超大b 依家都真係好普遍,所以學界同級唔同組既情況好 ...

或許超大B愈黎愈普遍,但喺好多中、細B角度,知道某同學原來大自己咁多時,亦會自我感覺良好哂。
‘難怪體型輸俾佢、難怪佢運動好過我、難怪佢好似叻d⋯⋯但會奇怪點解佢唔係高我一級!’
如果你問現在讀緊小學既中、細b,想唔想好似佢咁,遲一年讀,就可以做全班最高大最年長甚至最叻既同學,我相信極少數會話想。

小朋友世界好單純,寧願做平庸學生,都唔想做與眾不同既大哥哥大姐姐.....除非肯定班中超大B係屬於普遍啦,否則呢d呀大相信冇人想做

珍珠宮

sonet 發表於 18-10-19 20:51
絕對絕對認同jm..... 有少少理解唔到嘅係, 而家肚入面就胎教, 出世幾個月就上playgroup, 全部學嘢都提前 ...

我地3歲學3歲既野,得過且過;
人地4歲學3歲既野,而如反掌。

首頁

尾頁

跳至