自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-19 09:00
EK聽過一句好有趣(無奈)嘅說話:小學想入間輕鬆d所以幼稚園谷一谷佢
好變態,but so true! 想小一有話事 ...

唔係好明,小學自己揀果d係咪都係私小?

公爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

對!想當年我聽老人家講比我仔入左間輕鬆到不能再輕鬆的幼稚園!幼稚園有幾間谷嘅全日收我仔我冇讀!太後悔了!小一抽唔中!e+日日補!好彩跟到!成績都幾好!上左小學先谷仲辛苦!因為一早起床直踩到7點才回家!

大宅

tester5 發表於 18-10-18 22:59
培正每年都係唔收10月出世的申請,如10月出世要入培正只可以做超大B.冇問題的。
...

我仔當年係九月都唔駛考呀!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-18 23:02
我target一直係私幼,最好龍校。我心血少唔想玩小一抽獎

我都係

水晶宮

點解你咁快斷定你女"唔得"...???

你睇番之前個d post, 其實大細b到,小一已經無分別,
反而長遠對佢地自信有影響
自己都做過學生, 佢地真係鬥大細, 差一日都話你大...
何況你女女係女仔, 會仲mind !!

我自己覺得,除非, 做評估話佢有發展遲媛,
否則, 一定適齡入學,
唔好低估小朋友學習.. 有超乎想像!!!

當你入學後, 老師唔會LABLE 你係米大細B.
我覺得..從來都係家長係"自己覺得"

sonet    發表於 18-10-19 10:39

水晶宮

castle100 發表於 18-10-18 22:54

如果讀一年私幼(K1)!之後再重讀津幼K1!可以嗎?謝謝你呀餅餅! ...

等小朋友讀左K1 先,
讀私校係番唔到轉頭,

文化, 程度, 語境.都唔同.

男爵府

N班先咁啫,K1唔要求名幼點會冇學校收?如果係我唔會選擇做超大B,咁你同強逼佢留班有咩分別?

sonet    發表於 18-10-19 10:40

水晶宮

castle100 發表於 18-10-18 22:54

如果讀一年私幼(K1)!之後再重讀津幼K1!可以嗎?謝謝你呀餅餅! ...
咁小朋友會對學習失去興趣呀!
即本身K1已識晒A-Z
你又俾佢REPEAT,又俾佢學番A-Z
咁未原地踏步??

佢本身識晒既話, 佢就唔會再留心上堂..

公爵府

回覆 李露眉 的帖子

因為我心儀嘅幼稚園唔收細B!唔關小朋友叻唔叻事

公爵府

回覆 李露眉 的帖子

咁自己湊多年😂😂

伯爵府

我9月都做大B,因為龍校,真心大B好教好多,好多野都比細B掌握得好。人生流流長,不急在快人一年畢業。

wcpcelia    發表於 18-10-19 14:30

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有,九月出世都見過
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

castle100 發表於 18-10-19 09:29
回覆 李露眉 的帖子

因為我心儀嘅幼稚園唔收細B!唔關小朋友叻唔叻事

你指N班?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 18-10-19 09:05
唔係好明,小學自己揀果d係咪都係私小?

直資私校要考
津校派唔中要叩門

公爵府

回覆 李露眉 的帖子

我指小一!

公爵府

回覆 SKB 的帖子

對!我也是這樣想的!

水晶宮

castle100 發表於 18-10-19 10:27
回覆 李露眉 的帖子

我指小一!

明白!
好好考慮~

子爵府

p_o_m_a_n 發表於 18-10-18 22:41
而家呢個年代唔知,我d 10月生日嘅fd無人咁做。
我老公中5中7各Repeat一年,如果佢呀媽當年幫佢揀左做細B嘅 ...
如果發生我果個年代, 比人地大足足一年讀埋同一級實比人暗笑, 正一大牛龜, 高大衰, 好多新移民來港因為程度跟唔上, 被迫牛高馬大讀低一級, 當時人都唔好意思, 好怕比人知自己大過同學仔咁多, 醜怪架....

珍珠宮

李露眉 發表於 18-10-19 09:13
點解你咁快斷定你女"唔得"...???

Agree,超大b呢個做法,除非迫不得已,或小朋友有需要(比適齡發展慢),否則我唔會考慮
今年發現有位男同學係超大B,運動會個個丁組(按出生年齡分配),得佢一個丙組。丁組一齊比賽,唯獨佢同更高年級比賽。場面幾尷尬的。
超大B除咗比人高大d...唔覺佢地醒d,觀察咗咁多年,最醒既學生其實冇分咩B,大、中、細b咩都有,係醒就係醒。
如果比人大一年表現都冇特別標青,反而會帶黎自卑感。所以我自己唔見議做超大b,除非真係適齡時期入唔到學。
另外,女生去到P.5-P.6,比同學快發育、m come ,呢d敏感時期會容易唔開心。超大b唔係只著眼幼稚園、初小,反而高小都有唔同既情況要考慮

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sonet 發表於 18-10-19 10:48
如果發生我果個年代, 比人地大足足一年讀埋同一級實比人暗笑, 正一大牛龜, 高大衰, 好多新移民來港因為程度 ...

我就係咁嘅意思。我女d同學全部都係同年嘅,除左新移民。

首頁
12345...6

尾頁

跳至