自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MrsSingSing 發表於 18-10-19 10:54
Agree,超大b呢個做法,除非迫不得已,或小朋友有需要(比適齡發展慢),否則我唔會考慮
今年發現有位男同 ...

超大b 依家都真係好普遍,所以學界同級唔同組既情況好常見。我都同意大b 唔一定標青,尤其學業成績,有啲男仔亦會似住自己高大而蝦其他同學。同樣地,細b 好多時亦因爲體型問題會唔夠自信(尤以運動較明顯)。所以各有壞處啦。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

castle100 發表於 18-10-18 22:42
回覆 Charlotte_mom 的帖子

因為間間都唔收表!n班係咁、出年K也是一樣!把鬼火!自己湊多年做大B!著數D ...

係呀做大B到K1返學,醒目好多!

我仔K1超多大B

伯爵府

I know one big B September girl

男爵府

castle100 發表於 18-10-19 09:29
回覆 李露眉 的帖子

因為我心儀嘅幼稚園唔收細B!唔關小朋友叻唔叻事

雖然我明而家個世界唔係咁玩法,大b「好正常姐」
但其實小朋友唔會知

你都做過小朋友
當年望住隔離位大一年嗰啲
真係會被人笑
尤其女仔一定好介意
又冇男仔鍾意
因為全部同學都細過佢
一路去到青春期都好有影響
當年嗰啲大年紀嘅同學好自卑。。。

我一直都唔明
有幾想讀嗰間學校有冇咁重要。
(已經唔講小朋友入左讀唔讀得上、讀得好,係咪開心)
重要到將佢成個少年兒童階段拎走唔做majority要做小眾。。。

象牙宮

2024年龍年勳章

bbbbb001 發表於 18-10-19 12:28
但其實小朋友唔會知

你最唔明嘅係,收超大B嘅學校,好多超大B,六月打後出世已是少數。

侯爵府

castle100 發表於 18-10-18 22:31
呢排為阿女返晤返n班的事情頭痛!因為仲埋身人奶!超級痴身!如遲一年讀可以嗎?即係17年101日BB可以到2021 ...

其實一定要讀n 班?
我细仔依家先7個月多dd
我自己就諗住只報樓下間n 班
收就讀唔收就等返幼稚園

我2個大女都冇讀n 班
以前嗰個年代係冇人揍先返n 班

到3女想報係因為龍年想讀n 直上幼稚園
不過都係冇學校收
我细女係2月出世既
大b 都冇學校收

所以第時就算我细仔冇n 班讀都覺得冇問題
讀n 班真係咁重要?
我依家係全埋身餵人奶
我仔又係勁痴我
見少一陣都喊到拆天

男爵府

Sumyeema1 發表於 18-10-19 12:33
你最唔明嘅係,收超大B嘅學校,好多超大B,六月打後出世已是少數。

係,但依家超大b未變大多數
要到成個社會三歲讀n
7歲讀小一先明

不過我明唔明都唔緊要
讀個個係小朋友
世界係佢地的

侯爵府

我就係一個活生生例子,幾乎全班最老,每逢老師叫同學舉手統計邊個邊個係邊年邊月出世,我都想收埋自己。同學知道我係大一截,又會攞我嚟講笑,話我老餅,我知佢哋只係玩下,但真係hurt到我的。介意年紀比人大呢樣嘢,攪到我由細到大都唔覺自己後生過,一路要到我3X歲結咗婚後至放得開D,真係會影響自信的。其實小朋友去到高小能力已經幾乎一樣,無話大B會著數D。

水晶宮

bbbbb001 發表於 18-10-19 12:28
但其實小朋友唔會知

好同意,大b?小朋友點会明
佢地好老套,睇生日日期,高度

珍珠宮

Lindytiger 發表於 18-10-19 11:08

超大b 依家都真係好普遍,所以學界同級唔同組既情況好 ...

或許超大B愈黎愈普遍,但喺好多中、細B角度,知道某同學原來大自己咁多時,亦會自我感覺良好哂。
‘難怪體型輸俾佢、難怪佢運動好過我、難怪佢好似叻d⋯⋯但會奇怪點解佢唔係高我一級!’
如果你問現在讀緊小學既中、細b,想唔想好似佢咁,遲一年讀,就可以做全班最高大最年長甚至最叻既同學,我相信極少數會話想。

小朋友世界好單純,寧願做平庸學生,都唔想做與眾不同既大哥哥大姐姐.....除非肯定班中超大B係屬於普遍啦,否則呢d呀大相信冇人想做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-19 09:57
直資私校要考
津校派唔中要叩門

直資私校學費同津校一唔一樣架?

象牙宮

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 18-10-19 13:25
直資私校學費同津校一唔一樣架?

津、官校免費

直、私校學費每間不同。

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 18-10-19 13:22
或許超大B愈黎愈普遍,但喺好多中、細B角度,知道某同學原來大自己咁多時,亦會自我感覺良好哂。
‘難怪體 ...

其實我地都經歷過學生時期...
都會知道學生係點諗..
細個時無咩所謂.. 但去到高小/中學..
真係會介意自己年份早其他同學一年..
尤其係女仔.. 會介意自己係全班最大果個..

男爵府

2024年龍年勳章

我女11月尾添,做左大B,自己鐘意就得

侯爵府

teresayan07 發表於 18-10-19 13:31
其實我地都經歷過學生時期...
都會知道學生係點諗..
細個時無咩所謂.. 但去到高小/中學..

係會極度介意,填form嗰陣,隔離有同學喺度,都會好似做賊咁要遮遮掩掩自己嘅出生日期,怕俾人知自己係老餅,相反做細嗰D就可以好自信咁話俾人知幾時出世尤其是女仔,十個有九個半都介意。

男爵府

我聽過好癲係3月b,讀緊九龍名幼,家長將佢變超大b考龍校

水晶宮

castle100 發表於 18-10-18 23:18
回覆 Charlotte_mom 的帖子

對!抽唔中!抑鬱幾年㗎!好似我大仔咁!唉!唔想行舊路! ...

但你有大仔小學咪叿駛煩囉⋯⋯
十月做大b好普通啦、個個都唔想咁辛苦上

水晶宮

cholewong29 發表於 18-10-19 13:44
我聽過好癲係3月b,讀緊九龍名幼,家長將佢變超大b考龍校

應該唔得架唔係小學有適齡分咩

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我細仔超細 B 入K1, 佢同班有幾個足足大佢一年的同學,其中有一個係 10 月生日的
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

公爵府

回覆 cholewong29 的帖子

冇可能!因為9月開學一定唔可以超過7歲!9月2日都可以做大B!8月31日都唔得

首頁

尾頁

跳至