有無人子女申請左<大專學生免入息審查貸款>?

jj7723
|
我女申請NLSFT, 收到結果通知,我係公司唔方便打電話去學資處問, 食飯時間又唔辦公唔接電話。有野唔明,希望過來人幫忙解答。

佢批$42,100, 我地9月頭已交第一期學費$21,400, 咁如果我地借足$42,100,究竟應該選H or T? 如圖。 其實睇完真係唔明T方法講咩? "餘額,即順序用作支付對上一期的學費" ???

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sfuhsg
|
叫個女打去問得唔得
reb_pooh
|
我仔交表時問職員,職員教填H
wcpcelia    發表於 18-10-19 16:06
jj7723
|
reb_pooh 發表於 18-10-18 23:30
我仔交表時問職員,職員教填H

多謝你回應,咁你地學校收左第一期學費未? 你地借全年學費or部份?
jj7723
|
sfuhsg 發表於 18-10-18 22:57
叫個女打去問得唔得

佢呢2日都好忙,用手機係外面邊行邊打電話問野又唔係咁清楚。或者聽日我蛇去廁所打啦。
reb_pooh
|
回覆 jj7723 的帖子

已交第一期學費,我地都係借全年,交表時職員有解釋H同丅分別,但係亞仔聽完忘記內容,佢都係照填H
PCCW2319
|
jj7723 發表於 18-10-18 22:46
我女申請NLSFT, 收到結果通知,我係公司唔方便打電話去學資處問, 食飯時間又唔辦公唔接電話。有野唔明,希 ...

應該係H, 但如果你比左第1期學費既話, 咁第1期學費會點退返比你地呢?

因為我仔都係借H, 所有學費都自動直接支付比大學。唔會有錢過入我仔戶口。
jj7723
|
H我明呀,係幫學生交第2期,餘額交明年第1期,下年度再借就交第2期,如此類推。但我唔明T, 點樣交左最後1期,餘額交對上個期? 唔通幫學生交左yr 4 第2期先,由最後推前咁交?
jj7723
|
問左啦,如果已交第1期,而又借全額$42,100,就填H, 學資處幫你交第1,2期,會寄通知俾學生去學校申請退回第1期。
wcpcelia    發表於 18-10-19 16:06
Poyau    發表於 18-10-19 13:08