產後病

ININC
|
請問有無媽媽產後有呢d問題:陰道下墜而且痛,陰道口上下都突出一舊肉肉。
mimimae
|
要多做產後運動,幾個月後會ok
ININC
|
mimimae 發表於 18-10-23 12:26
要多做產後運動,幾個月後會ok

我已經產後一年半了還有可能康復嗎
mimimae
|
你是否覺得下面墜住?特別是行得多的時候。
ININC
|
mimimae 發表於 18-10-23 14:18
你是否覺得下面墜住?特別是行得多的時候。

係啊,企耐左同行耐左都係,脹、墜
babywb
|
ININC 發表於 18-10-27 23:48
係啊,企耐左同行耐左都係,脹、墜

會唔會子宮下垂呀,快睇醫生喇。
mimimae
|
真係要多做產後運動。
ININC
|
babywb 發表於 18-10-28 01:28
會唔會子宮下垂呀,快睇醫生喇。

睇左好多次,普通門診睇兩次,政府婦科專科一次,私家婦科睇兩次,結果都是子宮沒有下垂,子宮壁有d松,但自我的感覺好差。有時會總是尿急,沖涼這麼短時間的站立都會好墜痛。

當時42天產後檢查醫生做陰道超聲波,d啫喱碰到陰道最裡面,痛到打冷震,現在想起應該係盆底肌損傷,當時醫生話我無整痛你架。就话子宫里面無殘留就打發我了
babywb
|
ININC 發表於 18-10-28 22:23
睇左好多次,普通門診睇兩次,政府婦科專科一次,私家婦科睇兩次,結果都是子宮沒有下垂,子宮壁有d松,但 ...

如果睇過西醫都未能醫好,可試試中醫針灸及食中藥補身,另外有尿急情況可考慮市面上前列腺健康品都會有一定效用,例如南瓜子,茄紅素等。最後你講產後42天檢查有痛,可能傷口比較大未好返都會痛既。
ININC
|
babywb 發表於 18-10-28 22:41
如果睇過西醫都未能醫好,可試試中醫針灸及食中藥補身,另外有尿急情況可考慮市面上前列腺健康品都會有一 ...

我不知道是不是順產時傷了盆底肌筋膜而一直收復不好,我看過兩個中醫,一個開了熱敷的中藥,一個月不見效果,飲了兩個月中藥也不見效果。請問你有這方面好的中醫推薦嗎?
babywb
|
ININC 發表於 18-10-28 22:45
我不知道是不是順產時傷了盆底肌筋膜而一直收復不好,我看過兩個中醫,一個開了熱敷的中藥,一個月不見效 ...

暫時你可自行做收陰肌運動,中醫方面如加針灸效果好些,可參考以下連結

http://www.pokoi.org.hk/tc/services_cmedical.aspx
babywb
|
ININC 發表於 18-10-18 23:10
請問有無媽媽產後有呢d問題:陰道下墜而且痛,陰道口上下都突出一舊肉肉。
...

你有無問西醫凸出既肉係咩黎同原因?感覺下垂中醫又話係咩成因呢?
ININC
|
babywb 發表於 18-10-28 22:58
暫時你可自行做收陰肌運動,中醫方面如加針灸效果好些,可參考以下連結

http://www.pokoi.org.hk/tc/serv ...

好的,唔該曬。
ININC
|
babywb 發表於 18-10-28 23:10
你有無問西醫凸出既肉係咩黎同原因?感覺下垂中醫又話係咩成因呢?

西醫就話係子宮壁有d松,之前一直都無凸出來的,我就一直話果度地方痛,就是剪左果度陰道口,西醫話無見到異常。最近才凸出一舊肉的。我都唔想去睇了,睇左甘多次,都只是檢查,無任何幫助,我怕檢查,這一年檢查超級多次,被撐開來的感覺好差,而且重點係只是檢查。無其他。
babywb
|
ININC 發表於 18-10-28 23:16
西醫就話係子宮壁有d松,之前一直都無凸出來的,我就一直話果度地方痛,就是剪左果度陰道口,西醫話無見到 ...

會唔會凸出既肉肉有磨擦所以痛呢?多做收陰運動防止再鬆弛及下垂。
ININC
|
babywb 發表於 18-10-28 23:28
會唔會凸出既肉肉有磨擦所以痛呢?多做收陰運動防止再鬆弛及下垂。

做果個運動完全無力。不是摩擦痛,肉在陰道口處,痛在陰道最裡面,子宮頸附近。應該就是盆底肌肉痛、墜,因為我站立久了或者抱bb,或者我用力罵bb時腹部用力下壓,就感覺盆底肌肉下墜、痛。