心聲留言

跳至

首頁
23456...10

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

別墅

luckybaby2011 發表於 18-10-29 10:05
有時好怕一堆人、但一個人時又羡慕一班人熱鬧矛盾

好有同感,我都好怕陌生人一堆,太多人既聚會我都怕,但又好羨慕人地可以一大班朋友嘻嘻哈哈,出去玩⋯⋯好矛盾⋯⋯常常獨自一人⋯⋯又覺得好悲慘⋯⋯就來人格分裂⋯⋯思覺失調

大宅

Tinahui 發表於 18-11-24 18:27
好有同感,我都好怕陌生人一堆,太多人既聚會我都怕,但又好羨慕人地可以一大班朋友嘻嘻哈哈,出去玩⋯⋯ ...

陌生人聚會我唔怕,係怕嘻哈過後剩返一個人,果種孤單感覺

洋房

你地多d上來講下 , 都是可以解除孤單咖嗎。講下講下 , 會多左話題令多d人入來一起講咖。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

畀面勳章

小傑媽媽 發表於 18-11-24 18:18
回覆 kitvicki 的帖子
對呀!被背叛既感覺真係好難受,所以唔開心時我都會上黎搵人傾下,屈住係心好容易又 ...
係吖!講出來真係會舒服啲,唔會屈住屈住,我有個好友,自從結婚我做完姊妹後,就有愛情無朋友,我地住得好近,反而唔會見面,同佢老公搵我仲多,因為想我幫佢買保險,我覺得自己對佢咁好,咩都唔計較,反而自己好似被佢用完即棄咁,以前講得我幾好,現在都無句真!或者朋友都係用嚟出賣,好現實

大宅

畀面勳章

小傑媽媽 發表於 18-11-25 18:41
我都希望係咁
有心事一齊傾下會開心啲,呻完就無事

大宅

畀面勳章

haucc 發表於 18-11-25 18:39
你地多d上來講下 , 都是可以解除孤單咖嗎。講下講下 , 會多左話題令多d人入來一起講咖。 ...
認同吖!

已刪除用户

男爵府

熱血金章

而家嘅人冇乜耐性做聆聽者呢!

已刪除用户

男爵府

熱血金章

小傑媽媽 發表於 18-12-3 17:17
我反而鍾意做聆聼者,但我識既人會覺得煩囉

點會覺得煩呀?有人願意花時間聽聽自己的心事或不快真係求之不得喇!

已刪除用户

男爵府

熱血金章

小傑媽媽 發表於 18-12-3 18:23
我都係咁諗,但我既朋友唔係,只會覺得我既負面情緒影响埋佢

妳好負面㗎?

聆聽者都分好多種嘅!有d靜靜地聽對方訴苦,有d除咗聽之外,還會支持和鼓勵對方;最理想嘅當然可以好理性地為對方分析,甚至提議不同的辦法去改變局面。

講真,一個有心事想呻下嘅人,其實都唔想自己嘅唔開心影響到對方;如果聆聽嘅人都和自己一樣的話,只會令到大家情緒更低落呢!

每個人都有自己的生活,自己所要面對的壓力和挑戰,好多人和事都是無法改變的事實,唯一可以改變就是如何調整自己的心態,這點好重要呢!有健康嘅心態先有力量去幫助自己、家人、朋友和其他有需要的人呢!

已刪除用户

男爵府

熱血金章

小傑媽媽 發表於 18-12-3 18:58
我有情緒問題,好容易會唔開心,自己都控制唔到

的確有情緒問題,好多時自己真的控制不了!妳有冇同另一半或朋友傾下自己的情況?如果有需要可能要尋求專業人士幫忙啊!

所有事情的發生一定有原因的。

已刪除用户

子爵府

回覆樓主:

得想結識志同道合既朋友,可以由興趣開始,有時在生活圈子或工作上結識既人,都可以係同自己截然不同的人,可能只係當時共同面對既處境令大家傾多咗而變成朋友,但其實又冇乜共同地方可長久令大家keep住交流;但如果從興趣或哲學/宗教團體開始,至少有共同興趣或價值觀會相近啲,啱傾指數自然會高啲

男爵府

熱血金章

小傑媽媽 發表於 18-12-3 19:13
唉!我都唔知自己想點

其實妳係知道嘅!只係妳唔想講或唔方便講啫!理解的。

問下自己嘅內心,惟有內心的話是最真實的。

已刪除用户

首頁
23456...10

尾頁

跳至