單親媽媽, 有個男人對我好好,接吾接受好?

pandasi
|
我今年33,半個專業人士,有個小朋友3.5歲,好活躍。經濟上,出糧自給自足,都可以。有個細自己3年,思想算成熟既人對我好好,無微不致,亦愛屋及烏,好錫我小朋友。同我磨合到,小朋友相處到,小朋友都鐘意佢。 放假會一齊出去玩,佢安排哂,都開心。但佢人工係我一半。學歷都比自己低好多。
Ps自己咩都小朋友行先,咩心機都放哂係小朋友身上,但都知小朋友都會長大離開自己
自己經歷左一段失敗婚姻(兩人夾吾到)都有點陰影
有時吾知自己係獨立湊小朋友太耐太累,想搵個人幫手 定 自己單親得耐想有人照顧番我 定 我真心鍾意個男人
有沒有單親媽媽,搵到個伴既 可以分享下?

mimi4191
|
兩個有傾過大家將來的諗法未?
cedarcone
|
計劃來不及變化,隨緣吧!
pandasi
|
mimi4191 發表於 18-10-19 00:51
兩個有傾過大家將來的諗法未?

佢想同我結婚,再生
我都鍾意小朋友 再生既

其實相處到,有個人錫自己,錫自己小朋友就可以一世?

HOPEFORBB
|
回覆 pandasi 的帖子

我諗得比較現實,要計清楚條數好啲,你加埋佢的收入足夠四個人用?當你多個小朋友,可能要工人照顧,呢啲開支可以應付?

到你同佢有自己的小朋友,佢係咪仲可以好似依家咁愛錫你大嗰個

我睇過雷頌德同佢太太的訪問,佢真係可以好錫太太同前夫所生的小朋友,但世上又有幾多個雷頌德呢?

mimi4191
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-19 11:17

我諗得比較現實,要計清楚條數好啲,你加埋佢的收入足夠四個人用?當你多個小朋友,可 ...

你都只係睇訪問,就覺得只有雷先生可以做到?
樓主自己最清楚自己情況
佢主動係group 都問,應該係有d 擔憂
拿雷先生作為例子有點兒那個☺
mimi4191
|
pandasi 發表於 18-10-19 08:16
佢想同我結婚,再生
我都鍾意小朋友 再生既

呢一刻兩個人相處最重要,先放底再婚再生的念頭
同小朋友爸爸發生過,你應該有所得著的
不要急,慢慢來
我年紀,收入同你, 依家既情況都差唔多
所以我好明白你
pandasi
|

我諗得比較現實,要計清楚條數好啲,你加埋佢的收入足夠四個人用?當你多個小朋友,可 ...

依家都係我同小朋友,工人姐姐住,租樓,所以月月清
所以出街都佢佢俾多/aa
pandasi
|
mimi4191 發表於 18-10-19 11:47
呢一刻兩個人相處最重要,先放底再婚再生的念頭
同小朋友爸爸發生過,你應該有所得著的
不要急,慢慢來

謝謝你
同前夫係準備結婚期間已覺得有點不妥,咩都要我操心 勞氣 照顧,同依家呢個已經很不一樣了
不過單親 同單身 拍拖很不同 要搵晚野都吾同
可以做個朋友一齊傾下~?
mimi4191
|
pandasi 發表於 18-10-19 12:39
謝謝你
同前夫係準備結婚期間已覺得有點不妥,咩都要我操心 勞氣 照顧,同依家呢個已經很不一樣了
不過單 ...

好呀(emoji)
Valais
|
pandasi 發表於 18-10-18 23:55
我今年33,半個專業人士,有個小朋友3.5歲,好活躍。經濟上,出糧自給自足,都可以。有個細自己3年,思想算 ...

拖都未拍,咁快諗到結婚,快咗 d

就計你地兩個情投意合,佢錫你小朋友
之後,你會同佢父母同朋友相處
到時,佢父母就會反對,仲乜搵個離婚帶住小朋友既女人,佢朋友就話幫人養仔
個男既可唔可以承受到?
你地又承受到幾多?

當年我離婚,好友個老公,好直咁同我講
唔係好多男人同父母接受到。
叫我睇清楚個男人先好中個頭入去
我一個人傷唔緊要,搞到小朋友就唔好

你地未開始既,就好好諗諗呢個問題

祝福你
pandasi
|
Valais 發表於 18-10-20 08:26
拖都未拍,咁快諗到結婚,快咗 d

就計你地兩個情投意合,佢錫你小朋友

其實都一齊相處左差吾多一年,關係少少模糊,成日一齊出去,但我未叫接受佢,佢就想同我結婚,話吾結都會照顧我
o_____o
|
pandasi 發表於 18-10-20 12:04
其實都一齊相處左差吾多一年,關係少少模糊,成日一齊出去,但我未叫接受佢,佢就想同我結婚,話吾結都會 ...

我覺得唔好諗到結婚咁長遠,如果自己0k,咪拍下拖相處下先,其實又唔一定要結婚,小朋友一定放第一位,感情就隨緣啦。
Blacksweets
|
pandasi 發表於 18-10-20 12:04
其實都一齊相處左差吾多一年,關係少少模糊,成日一齊出去,但我未叫接受佢,佢就想同我結婚,話吾結都會 ...

我都好睇現實,會計計數,現在佢肯付擔少少,唔好諗住對方會幫手湊,幫手照顧你,好多時拍拖先至會咁講,對方咁心急,不如慢慢諗吓先
mm168mm
|

你要人陪下、傾下計,
呢個男人冇問題。

你要同居、結婚生子,
呢個男人。。。你要深思,
"你都冇仔女,你明咩。。。"
呢句説話你遲早衝口而出。

俗語話: 木門對木門,
竹門對竹門,
要長遠、要結婚,
大家條件、情况唔遠,
先容易理解、包容。

beautytiny
|

我男友真心非常錫我小朋友,教我小朋友做功堁,打波。放假我們的時間也是帶小朋友四處去,時間可以證明,我們一起3 年,去旅行也帶小朋友的。世上是有這些人的
level3e
|
如果你得覺得學歷同人工係問題,咁你要諗清楚。

但今日係咁,唔等於將來係咁,莫欺少年窮。

仲有,如果佢錫你,係咪比呢d野更重要呢?

如果係你有疑惑,可以睇多陣。

正如頭先谷友講,都要計好條數,免得到時大家講錢傷感情。

你已經好好呀⋯⋯搵到一個愛你同你小朋友嘅人
祝福你。
haydenden1023
|
pandasi 發表於 18-10-19 12:03
依家都係我同小朋友,工人姐姐住,租樓,所以月月清
所以出街都佢佢俾多/aa
...

如果我係你,33歲,覺得舒服,我會接受,繼續享受

但如果再生,你話自己月月清,佢又揾你嘅一半,重要係租樓,再生,有點吃力啊!
我會計好,萬一呢個人都不能同自己終老,自己夠唔夠應付多一個小朋友

我對感情好無安全感,所以會作最壞打算

但其實係呢度同朋友之間,都聽到好多成功例子,覺得舒服就唔好諗咁多,順其自然,祝福你們
sickbanana
|
我今年33,半個專業人士,有個小朋友3.5歲,好活躍。經濟上,出糧自給自足,都可以。有個細自己3年,思想算 ...

我過來人勸你莫想太多,開心咪一齊,結婚唔可以只用三年時間去決定,錢財一定要分清楚,尢其是收入比你少一半,冇所謂分清楚就得,被另一半依靠自己、習慣咗回不去,對另一半$冇所謂的就千萬不要咁,否則你一定後悔,記住你放小朋友行先,過多幾年睇清楚所有事情才決定
binbinjojo
|

真心恭喜你,你好幸運!抓緊機會,只要你和小朋友都快樂就好!