大肚濕疹終於頂唔順

yannnwai
|
本身冇濕疹既我,由中咗開始就中埋濕疹,係八月之前(大約懷孕4-5個月)濕疹一直都係5蚊銀size,係八月中睇咗個中醫飲咗中藥後發到成身都係,包括手、腳、胸、頸、肚,全部冇一幸免,幾經辛苦捱到依家30w4,點知呢幾日冇啦啦發,原本對手只有摺位有,發到成手都係,出水、流膿、皮膚硬哂,岩岩去咗睇政府醫院急症,開咗抗生素+類固醇俾我,一直唔敢搽類固醇既我聽醫生講開得俾我就用得之下,希望可以快啲好,再黎報告。
hoimin
|
我都係陀左之後開始有濕疹 全身都有 我睇西醫 冇睇中醫 都係開最低既類固醇俾我 我好返少少就冇搽 上星期轉天氣 我又開始發濕疹 最嚴重係塊面 眼皮 鼻翼
岩岩朋友介紹左一隻濕疹油 你去萬寧買黎試下 我用左幾日 好返好多 好有效 希望幫到你
另外 我仲轉左用金盞花手工皂沖涼 都有效
yannnwai
|
hoimin 發表於 18-10-19 06:15
我都係陀左之後開始有濕疹 全身都有 我睇西醫 冇睇中醫 都係開最低既類固醇俾我 我好返少少就冇搽 上星期轉 ...

咩濕疹油?
金盞花既野無論係膏、沖涼產品對我都冇用阿
依家保濕既都係用緊普通蘆薈gel
cpycpyhelen
|
yannnwai 發表於 18-10-19 03:16
本身冇濕疹既我,由中咗開始就中埋濕疹,係八月之前(大約懷孕4-5個月)濕疹一直都係5蚊銀size,係八月中睇 ...

我懷孕時隻腳好痕,之黎用芫茜水整下,冇甘痕
hoimin
|
yannnwai 發表於 18-10-19 06:22
咩濕疹油?
金盞花既野無論係膏、沖涼產品對我都冇用阿
依家保濕既都係用緊普通蘆薈gel

你search濕疹油就會見到 萬寧有得買 Topixxxx
我另外有DIY 酵素+椰子油+AQ Cream
但你去買濕疹油就最方便
RubyYu07
|
頂唔順就用醫生開既啦,早D斷尾吖。
我要做媽媽
|
頂唔順真係要用醫生開既,醫生肯定會注意用藥既
yannnwai
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-19 09:54
我懷孕時隻腳好痕,之黎用芫茜水整下,冇甘痕

試過了,對我冇用阿(emoji)
yannnwai
|
hoimin 發表於 18-10-19 13:58
你search濕疹油就會見到 萬寧有得買 Topixxxx
我另外有DIY 酵素+椰子油+AQ Cream
但你去買濕疹油就最方便 ...

我聽日買黎試試~
yannnwai
|
RubyYu07 發表於 18-10-19 15:27

今日甩皮了
yannnwai
|
我要做媽媽 發表於 18-10-19 16:29
頂唔順真係要用醫生開既,醫生肯定會注意用藥既

開咗類固醇0.025%
Ming1818
|
yannnwai 發表於 18-10-19 03:16
本身冇濕疹既我,由中咗開始就中埋濕疹,係八月之前(大約懷孕4-5個月)濕疹一直都係5蚊銀size,係八月中睇 ...

係咪成日飲媽咪奶?如果有就停一停先 轉食鈣片同其他孕婦Supplement
yannnwai
|
Ming1818 發表於 18-10-19 16:51
係咪成日飲媽咪奶?如果有就停一停先 轉食鈣片同其他孕婦Supplement

日日一杯,飲中藥戈排停咗,依家食抗生素奶奶話要停奶,食緊益生菌
Ming1818
|
yannnwai 發表於 18-10-19 16:52
日日一杯,飲中藥戈排停咗,依家食抗生素奶奶話要停奶,食緊益生菌

益生菌長食有用既 至於媽媽奶就停一停啦 同埋唔好成日食甜野 忍一排 會好d
DHA每日keep 住食對皮膚都有幫助
yannnwai
|
Ming1818 發表於 18-10-19 16:56
益生菌長食有用既 至於媽媽奶就停一停啦 同埋唔好成日食甜野 忍一排 會好d
DHA每日keep 住食對皮膚都有幫 ...

好,我會試下
我要做媽媽
|
yannnwai 發表於 18-10-19 16:45
開咗類固醇0.025%

頂唔順就用喇,咪自己死頂亞
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-19 15:27

係亞,頂唔順就用喇,如果唔係好難忍
RubyYu07
|
yannnwai 發表於 18-10-19 16:45
今日甩皮了

咁都係有所好轉吖
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-10-19 18:17
係亞,頂唔順就用喇,如果唔係好難忍

係啊,否則拖得太耐唔好嘛
bchuma
|
我孕初期都有生濕疹係手掌度,我唔知自己懷孕,係咁搽⋯⋯哈哈 後來好左