自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

玩咗三同四
本來仲玩埋五嘅
但5嗰啲答案好怪,似係用簡體字直譯

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

121, 都算過得去,有些字直程唔知點解

水晶宮

2024勳章

答到國學五了,做了這題後就了無興趣了,亂來的

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好在合格

大宅

好在合格
有啲都唔肯定 求奇揀點知揀左錯個個

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

別墅

MommyPanel勳章

littlefunpig 發表於 18-10-19 08:43
測驗網頁:
http://www.moosasa.com.tw/ChineseTry/tw2/index.htm
合格係100分,錯左好多幾驚唔合格,好在 ...

其實台灣人玩反而會比較難,因為你睇佢有啲錯別字用國語讀個音好似,如「金」/「斤」,但廣東話根本唔一樣,所以我哋呢類題目反而比較少機會錯

公爵府

littlefunpig 發表於 18-10-19 08:43
測驗網頁:
http://www.moosasa.com.tw/ChineseTry/tw2/index.htm
合格係100分,錯左好多幾驚唔合格,好在 ...

thanks

珍珠宮

回覆樓主:

唔測唔知中文差

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

THANKS

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

astwong 發表於 18-10-20 08:59
其實台灣人玩反而會比較難,因為你睇佢有啲錯別字用國語讀個音好似,如「金」/「斤」,但廣東話根本唔一樣 ...

佢呢個係台灣出,專門係針對台灣多人錯既錯別字。
香港整返個的話應該合格率會低好多
不過應該無人會整⋯⋯ 要整呢個test要中文勁之餘又要知一般人經常錯既錯別字,題目要搵都唔易

大宅

做左125分,我覺得係粵教中既好處,好多題係因為普通話同音,粵語不同音

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Fan0129 發表於 18-10-20 03:07
好在合格
有啲都唔肯定 求奇揀點知揀左錯個個

我都係,求其揀,有d明明唔識揀部首都可以又無

翡翠宮

rosey2056 發表於 18-10-20 10:14
做左125分,我覺得係粵教中既好處,好多題係因為普通話同音,粵語不同音
...

粵語都有既,只係題目用普通話為基礎去set,

粵語無人set

翡翠宮

小倩 發表於 18-10-20 01:44
玩咗三同四
本來仲玩埋五嘅
但5嗰啲答案好怪,似係用簡體字直譯

好勤力BK 的 JM

我只做了第一個

國學一都做了但很多重複之後無做了

翡翠宮

littlefunpig 發表於 18-10-19 13:23
想象 我都揀左 想像

仲有好多都用慣

有人寫放便? 唔岩音喎
同埋放便我諗起放底舊大便

反而想像 點解會係錯別字,佢話正字係想象
Iphone 關聯字都係出像,無象

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

czl115 發表於 18-10-20 02:37
答到國學五了,做了這題後就了無興趣了,亂來的

係啦,五玩到抆
明明啱都話錯

首頁

尾頁

跳至