防曬

kk300
|
一直有搽開防曬,中午仲會補搽,以前冇斑的,但呢一兩年keep住幾粒幾粒出斑,點解會咁架?已經搽100度
健朗媽咪
|
kk300 發表於 18-10-19 08:44
一直有搽開防曬,中午仲會補搽,以前冇斑的,但呢一兩年keep住幾粒幾粒出斑,點解會咁架?已經搽100度
...

內分泌都會有影響
Ononluk
|
年紀,個人體質問題。可能你唔搽仲衰呢
kk300
|
唉,即係唔認老都唔得...好勤力搽咁多嘢其實都係一樣...
Mnbvcxdsa
|
...
食多些去班食物,我係飲檸水
issactmaria
|
...

搽SPF100噤高,對皮膚也未必好!有時斑未必一定係曬斑,肝斑及苛爾蒙斑亦有可能,搽太多化學嘢好傷皮膚!
issactmaria
|
...

之前睇了篇文章説SPF 無須過50, 因為係防曬黎講過左50之後既度數根本就冇分別既,所以街外既100, 200 其實都只係嘩眾取寵。另外,防囇亦要留意PA強度,即係阻隔紫外線A光防禦能力。
kk300
|
issactmaria 發表於 18-10-20 06:34
之前睇了篇文章説SPF 無須過50, 因為係防曬黎講過左50之後既度數根本就冇分別既,所以街外既100, 200 其實 ...

JM 你用開邊隻防曬可推介下?
issactmaria
|
kk300 發表於 18-10-20 07:58
JM 你用開邊隻防曬可推介下?

我用物理防曬,所以要補搽密些。如你想清了面上嘅斑,可考慮去打斑,順便分析埋有無深層斑!
tingting2200
|
唔擦防曬情況會仲差
janice1226
|
...

用sofina?
good_pig
|
...

班,其中一個原因係曬
仲有其他原因的
ChuChu0808
|
唔洗搽到100度咁高,好塞毛孔。面搽15度已足夠,寧願補密D,好過咁厚傷皮膚
廷廷媽
|
皮膚醫生話50度已經ok, 100度只比50度防曬保護高1-2%, 冇需要,如果係荷爾蒙斑揸防曬冇用,你可以去打斑度分析下你果d 係咩斑