同阿媽教小朋友方法唔一致

cheers_iris
|
我哋細個嘅年代, 父母都係好嚴好惡,樣樣嘢都要聽佢哋話,跟佢哋嗰一套。
到我而家有小朋友,我唔希望用呢一個方式去教小朋友,我覺得唔係靠惡就係可以教好個小朋友, 有時我女發脾氣扭計, 我都唔會話即時好惡咁鬧佢, 會慢慢問佢發生咩事等佢calm down, 用平和啲嘅方式,我阿媽就覺得我太林,唔鬧佢, 跟住就忍唔住加把口, 小朋友聽到就更加難settle, 仲會唔鍾意婆婆, 我同我阿媽講過無數次, 教女等我嚟教, 佢做好人就得, 醜人我做, 一來我阿媽加把口對件事冇幫助,亦令我個女會唔鍾意婆婆, 所以我叫佢唔好再理。
cheers_iris
|
cheers_iris 發表於 18-10-19 09:36
我哋細個嘅年代, 父母都係好嚴好惡,樣樣嘢都要聽佢哋話,跟佢哋嗰一套。
到我而家有小朋友,我唔希望用呢 ...

其實我唔係完全唔鬧囡嘅人, 我都會發惡, 但我唔覺得每一件事都要一發生就要即時惡, 同埋都要睇當時嘅情況環境地點, 總之我有自己嘅處理方式! 但係我阿媽都係成日唔聽, 嚟緊我哋會一家人去旅行, 有咩方法可以令我阿媽唔好再插手, 我只係想一家人開開心心佢個旅行唔好煩
wcpcelia    發表於 18-10-19 15:32
spikenard
|
小朋友幾歲?
sololoso
|
cheers_iris 發表於 18-10-19 09:36

同我媽一樣,不過我又無咩所謂,小朋友知道婆婆可能惡啲,媽咪講完道理再唔聽就會發惡,佢自己有得分析下,所以我仔對住婆婆算幾乖
貓頭雀
|

呃,我又覺得問題唔大。

著她知道,世界係有這種人,會鬧人的會惡的,不是人人都會冷靜比佢 claim down。

同佢講,你有情緒,婆婆一樣有情緒。 你發脾氣喊鬧,就像傳染病一樣,令婆婆都病埋,一齊大呼小叫了。

其實,我buy 傳統教法的。
可以唔開心,但唔好發神經,請用咀巴講。
siumak
|

我媽都係哩種﹐
細個時D表弟表妹一聽到我媽就知會被鬧﹐
我都唔明點解要以個個小朋友一聽到佢個名就知會被人鬧為榮﹐
佢又自得其樂;

到宜家我女喇﹐
佢繼續用哩招﹐
成日話我林﹐
成日話我被女蝦﹐
終於... 我女成日話唔鐘意婆婆﹐
婆婆又話我女唔跟佢﹐
何苦呢~~~

cheers_iris
|
貓頭雀 發表於 18-10-19 09:58
呃,我又覺得問題唔大。

著她知道,世界係有這種人,會鬧人的會惡的,不是人人都會冷靜比佢 claim down。

聽完你講都幾有道理, 我成日同個女講你用咩樣對住人人哋就會畀咩樣對住你,你發脾氣唔乖,人哋個樣自然都會唔好,當你開心笑其他人笑得比你更加開心
cheers_iris
|
sololoso 發表於 18-10-19 09:52
同我媽一樣,不過我又無咩所謂,小朋友知道婆婆可能惡啲,媽咪講完道理再唔聽就會發惡,佢自己有得分析下 ...

其實我都係想為我阿媽好, 我希望個女鍾意佢所以先唔想去做醜人
cheers_iris
|
spikenard 發表於 18-10-19 09:47
小朋友幾歲?

4.5 yrs old
貓頭雀
|
貓頭雀 發表於 18-10-19 09:58
呃,我又覺得問題唔大。

你朋友應該不是2歲3歲,要接觸人群,接觸社會了。
除非是特殊需要的孩子,否則不要再用幼孩方式處理她的情緒。

當佢準備扭計時,要提下佢控制情緒。
人人都有情緒有脾氣,點可以要別人承受自己的壞情緒呢? 大家是平等的嘛。
lojo11
|
我都係忍不住會即時話個仔,講道理依然會,但唔啱嘅野我會即時要佢知道唔可以做!我仔細個唔太鐘意我,呢個正常,爸爸就唔鬧,隔一排先講道理,各有各做!我姪仔姪女細個時好怕我,我望下佢地就收歛,好過佢媽講十句!小朋友好叻睇人黎蝦!
bosch
|
其實我唔係完全唔鬧囡嘅人, 我都會發惡, 但我唔覺得每一件事都要一發生就要即時惡, 同埋都要睇當時嘅情 ...

無辦法, 你唔係冇表達你既意見, 咁你唯有睇開d.

人既性格係改唔到, 幾多人想d 長老唔縱孫呀.... 你唔想佢插手, 一係以後少d 見佢, 一係等佢將來老到冇氣鬧你個女. 而家有得一家人三代同堂去旅行, 你focus 響呢方面去玩啦.

cheers_iris
|
siumak 發表於 18-10-19 09:59
我媽都係哩種﹐
細個時D表弟表妹一聽到我媽就知會被鬧﹐
我都唔明點解要以個個小朋友一聽到佢個名就知會被 ...

一模一樣!
我阿媽仲要好自豪, 話自己唔會為咗討好個孫,明知佢唔乖都唔話佢! 我講咗無數次話唔係話唔話佢, 只係用我把口, 唔好經佢把口話! 但係佢從來聽唔入耳
siumak
|
cheers_iris 發表於 18-10-19 10:10
一模一樣!
我阿媽仲要好自豪, 話自己唔會為咗討好個孫,明知佢唔乖都唔話佢! 我講咗無數次話唔係話唔話佢 ...

係囉﹐我都無話做錯唔可以話﹐但下下敦起個款﹐但又要話個孫唔跟佢;

我早幾個月同埋阿媽去旅行﹐
同行仲有家族我其他長輩﹐
就第一晚﹐
我女有小小o野唔聽人講﹐
我媽就用返佢最熟悉的語句去話個孫;

我聽埋聽埋女學校D社工講的教細路方法﹐
我媽正正係一個負面教材﹐
我同我親友(她也相信要正面鼓勵細路的)一齊互望﹐
一齊 O 晒咀﹐
但擰轉頭我媽又話我女唔跟佢﹐
你估犯賤咩、唱歌呀﹐越鬧越愛呀?!

cheers_iris
|
siumak 發表於 18-10-19 10:17
係囉﹐我都無話做錯唔可以話﹐但下下敦起個款﹐但又要話個孫唔跟佢;

我早幾個月同埋阿媽去旅行﹐

我都係咁覺得, 小朋友做錯嘢父母當然會鬧, 但係都要睇情況, 同埋件事嘅嚴重性, 我唔覺得下下都要做到父母係高高在上, 最惡最嚴, 令到個小朋友驚自己而唔敢做錯事, 咁先至係啱!
我阿媽成日叫我要惡鬧佢, 等佢知驚,先唔敢蝦我, 仲話佢曳千祈唔好理佢唔好氹佢, 佢自然會唉番你! 我唔係想咁樣! 父母太有威嚴, 可能小朋友仲細嘅時候, 你會覺得治到佢係work, 但 到佢大個嘅時候, 佢乜嘢都唔會同你講, 因為佢知道你唔會認同佢做嘅事, 仲分分鐘會畀你鬧一餐, 好多嘢唔係睇短暫, 而係長遠建立嘅關係, 不過佢係唔會明白
李露眉
|
但無可否認,某程度上,
阿媽年代個套係work.......
反而新一代係好難教
李露眉
|
我女而家5歲幾,真係好難教.
我都係唔想打,但最後要打patpat .

我從前以為過左trouble 2, 大d 好d,
而家大d 係好d, 原來只係,你唔洗包片, 餵食,
教功課, 教做人..
好難..
Sumyeema1
|

上一代阿媽真係以為“打你=愛你”

今早食早餐,聽隔離抬兩個c9傾解,兩個回憶仔女細時毒打仔女事件,聽到我打冷顫,佢哋好自豪話打到仔女成材。
siumak
|
cheers_iris 發表於 18-10-19 10:23
我都係咁覺得, 小朋友做錯嘢父母當然會鬧, 但係都要睇情況, 同埋件事嘅嚴重性, 我唔覺得下下都要做到父母 ...

唉... 我其實就係正正典型的俾阿媽打大﹐
佢宜家講喇﹐
話其實我細個時無咩理我﹐
連學業都無理﹐
揀咩學校無插手﹐
淨係見到低D分或唔合理的分就打!

PS: 我細個跟阿嫲大。
lojo11
|
鬧唔代表將來關係差,做父母的確要有父母嘅威嚴,要平衡!我從來唔打仔,但佢做錯我即時罰!細個唔可以入廚房,一入就好嚴厲鬧,佢得個一歲我無辨法講道理,但經過幾次佢唔敢再入!呢d情況我情願佢憎我,都好過佢整親先黎後悔!train 個坐定自己食飯都哭鬧左兩星期,當時佢n組老師同我講,長痛不如短痛,教好左唔洗再勞氣!