自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

blackberry 發表於 18-10-19 12:30
大仔只識拼音,細仔&我只識倉頡。
大仔打中文最快

係打拼音係可以一句句咁打, 所以可以好快.
但我打倉頡都好快, 所以不相伯仲.

我早幾年都唔俾佢用速成, 話要打中文就用倉頡, 習慣用速成, 以後都會好慢. 但原來只要普通話好, 用拼音都好快, 所以唔一定要用上一輩的方法.

珍珠宮

環保接龍勳章

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

阿女都係打拼音, 打到字咪得囉!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

newcomer550 發表於 18-10-19 12:43

我仔讀書有學速成,但佢拆字好慢,之後用普通話拼音,快到癲 佢全部同學都係用拼音

水晶宮

cattz288 發表於 18-10-19 12:33
ok喎!間接溫埋普通話! 不過我唔識! 係咪學校教?

學校應該有教掛,考普通話拼音亞囝實滿分因為平時用得多 。
我試過教佢速成,佢都冇心機學又話好難記,比佢激死,宜家唔理佢,用乜都好溝通到就得

珍珠宮

倉頡速成out,現用window 10,内有手寫版,自己上耆老學懂 今星期換電腦,之前用外置手寫版

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 18-10-19 12:22
我囝用普通話拼音,好易學又好有用

我女都係,用普通話拼音打廣東話字,真變態

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

用英文打字,中文極少機會打

珍珠宮

回覆樓主:

中學交功課用中文?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

blackberry 發表於 18-10-19 12:50
我仔讀書有學速成,但佢拆字好慢,之後用普通話拼音,快到癲 佢全部同學都係用拼音
...

係, 我唸新一代係只會用拼音, 倉頡遲早會被淘汰.
九月買部電腦比阿囡, 開頭只加咗拼音輸入法, 我話冇倉頡我唔識打中文喎, 最後先加埋倉頡.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brother4 發表於 18-10-19 12:52

倉頡速成out,現用window 10,内有手寫版,自己上耆老學懂 ...

我媽打whatsapp一定用手寫喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

newcomer550 發表於 18-10-19 12:43

唔明點解拼音會快過拼音喎!拼音仲要好似速成咁揀字
放下自在

男爵府

而家佢地鍾意用筆順輸入法或者用咪直接譯番做文字

琥珀宮

九方

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cattz288 發表於 18-10-19 13:07
唔明點解拼音會快過拼音喎!拼音仲要好似速成咁揀字

廣東話我唔識,普通話我就識
有得打一抽佢自己會ai認字,揀都唔駛揀

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-19 13:24
廣東話我唔識,普通話我就識
有得打一抽佢自己會ai認字,揀都唔駛揀

哦!原來可以咁架!咁又幾好喎
放下自在

子爵府

最後打到就得,唔使咁計較用咩方法啦
到佢覺得唔夠快就自然會搵方法學
識個朋友手寫快到我都唔知佢原來咁多年都唔識得打字

象牙宮

jasmineoj 發表於 18-10-19 13:27
最後打到就得,唔使咁計較用咩方法啦
到佢覺得唔夠快就自然會搵方法學
識個朋友手寫快到我都唔知佢原來咁多 ...

初用智能手機時我係用手寫架,我嫌個字格太細, 後來先轉返用倉頡咋!
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-10-19 13:32
初用智能手機時我係用手寫架,我嫌個字格太細, 後來先轉返用倉頡咋!
...

我最唔鍾意寫符 我手機冇手寫揀,有時叫亞仔幫我覆WhatsApp 佢就搞唔掂

象牙宮

blackberry 發表於 18-10-19 13:40
我最唔鍾意寫符 我手機冇手寫揀,有時叫亞仔幫我覆WhatsApp 佢就搞唔掂
...

乜唔係部部機都有手寫揀架?
放下自在

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小學都識啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至