自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-10-20 17:58
返工理得你點打,又唔係專業打中文一日打8小時
就如我從無了解過同事點打中文
...

我係講見工,我同事打九方,公司都唔係部部機有,都有限制啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆 怪獸青BB 的帖子
THANKS!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-20 22:43
同意,時代的確變左,正如現今新一代年青人用電腦/手機打字多,普遍手寫嘅字都唔多掂,好醜怪
...

唉!我仔3年級, 1,2年算ok, 越寫越衰! 老師直頭吸左個"字體請端正"印喺功課度!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 18-10-20 22:46
唉!我仔3年級, 1,2年算ok, 越寫越衰! 老師直頭吸左個"字體請端正"印喺功課度!
...

唔好話你仔三年級啦,我個中三都係咁,幼稚園時仲靚過而家

不過又好難怪佢哋,佢哋一定要練習寫得快,因為將來考公開試dse,太慢寫唔夠字數分分鐘唔合格

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-20 22:51
唔好話你仔三年級啦,我個中三都係咁,幼稚園時仲靚過而家

最弊太醜都睇唔到寫乜呢

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-20 22:53
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

得閒姨 發表於 18-10-20 21:48
我都係,用拼音最快,我用更懶,用注音輸入

我第一次聽有人識用呢個
由細到大見台灣圖書有,從來唔知係咩

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-10-19 14:54

舉個例,我第一次打「親子王國」要打QINZIWANGGUO,第二 ...

咁得意㗎,好想學吓

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-20 22:53
我第一次聽有人識用呢個

其實都係拼音法,字母碼唔同啫,好容易

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-20 22:53
我第一次聽有人識用呢個

係囉!密密麻麻阻住晒
放下自在

子爵府

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

科技實在太方便,依家啲細路淨係會用語音輸入

伯爵府

cattz288 發表於 18-10-20 23:01
係囉!密密麻麻阻住晒

我都覺得D注音碼好礙眼,所以我小朋友幼稚園時期無買過台灣童書

男爵府

回覆樓主

好多人食古不化哩。時代都不同了

象牙宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 18-10-20 23:01
係囉!密密麻麻阻住晒

睇到就頭暈,我都好少借。

象牙宮

得閒姨 發表於 18-10-20 23:05
我都覺得D注音碼好礙眼,所以我小朋友幼稚園時期無買過台灣童書
...

今日先矛塞頓開果d係乜東東
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 18-10-20 23:12
今日先矛塞頓開果d係乜東東

我學注音輸入法係學倉頡時期練精學懶既傑作,當年學倉頡記到頭大,一見到字典呢個附表簡直驚為天人,一個鐘頭搞掂左我幾日既煩惱!

公爵府

親子王國15週年勳章

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

但電腦科要考輸入碼,佢點?

象牙宮

得閒姨 發表於 18-10-20 23:24

我學注音輸入法係學倉頡時期練精學懶既傑作,當年學倉頡記 ...

我估hk無咩人識呢個注音輸入法
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 18-10-20 23:31
我估hk無咩人識呢個注音輸入法

我都係打開字典自學既,字典係好東西

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oiyau2005 發表於 18-10-20 23:27
但電腦科要考輸入碼,佢點?

唔係間間學校都會考,我仔學校唔驶考喎!

公爵府

親子王國15週年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-20 23:46
唔係間間學校都會考,我仔學校唔驶考喎!

我仲以為基本嘢實考

首頁
45678...9

尾頁

跳至