有冇中學生唔識打字

clc_ivy
|
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做
bosch
|
clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

點解佢唔肯學? 唔想記d 碼?

佢唔肯學既話, 唯有用拼音.

Poyau
|
如果想仔仔學 要找出唔想學原因
爸爸豬
|

不一定學倉頡同速成,學拼音
我仔用拼音的,打中文快過我!
有需要就要學,只好揀自己想學的方法
veronicav
|
我中學個陣都唔識,係出黎做野先開始熟
無話可說
|
學校電腦科有教架,要考試喎!
starry_night
|
好多中學生用語音做份通識IES... 我聽到之後都好無言分野都要幾千字架...
chillimom
|
併音都可以好快
wawaliluk
|

我仔用手寫
二小姐
|
我有同事用九方同埋拼音,唔知係咪佢地唔熟,真係唔算快,我地大部份都係用倉頡同埋速成,係咪我地太落後?其實而家興用咩輸入法,如果下下用講或者手寫,又好似慢咗啲。
esmehouse
|
二小姐 發表於 18-10-19 12:12
我有同事用九方同埋拼音,唔知係咪佢地唔熟,真係唔算快,我地大部份都係用倉頡同埋速成,係咪我地太落後? ...
現在好多都用併音打中文
ddkaka
|
我囝用普通話拼音,好易學又好有用
紅雙喜
|
識幾個都唔識打字
洋洋
|
求生本能,需要就會學,少擔心
blackberry
|
大仔只識拼音,細仔&我只識倉頡。
大仔打中文最快
cattz288
|
爸爸豬 發表於 18-10-19 10:49
不一定學倉頡同速成,學拼音
我仔用拼音的,打中文快過我!
有需要就要學,只好揀自己想學的方法

普通話拼音?
cattz288
|
ddkaka 發表於 18-10-19 12:22
我囝用普通話拼音,好易學又好有用

ok喎!間接溫埋普通話! 不過我唔識! 係咪學校教?
二小姐
|
blackberry 發表於 18-10-19 12:30
大仔只識拼音,細仔&我只識倉頡。
大仔打中文最快

拼音一分鐘幾多字?
blackberry
|
二小姐 發表於 18-10-19 12:33
拼音一分鐘幾多字?

冇計過,但比我快的話一定超過50
靚豬豬
|
我仔小三,四果時已經識速成