有冇中學生唔識打字

newcomer550
|
blackberry 發表於 18-10-19 12:30
大仔只識拼音,細仔&我只識倉頡。
大仔打中文最快

係打拼音係可以一句句咁打, 所以可以好快.
但我打倉頡都好快, 所以不相伯仲.

我早幾年都唔俾佢用速成, 話要打中文就用倉頡, 習慣用速成, 以後都會好慢. 但原來只要普通話好, 用拼音都好快, 所以唔一定要用上一輩的方法.

gracelam
|
clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

阿女都係打拼音, 打到字咪得囉!!
blackberry
|
newcomer550 發表於 18-10-19 12:43

我仔讀書有學速成,但佢拆字好慢,之後用普通話拼音,快到癲 佢全部同學都係用拼音
ddkaka
|
cattz288 發表於 18-10-19 12:33
ok喎!間接溫埋普通話! 不過我唔識! 係咪學校教?

學校應該有教掛,考普通話拼音亞囝實滿分因為平時用得多 。
我試過教佢速成,佢都冇心機學又話好難記,比佢激死,宜家唔理佢,用乜都好溝通到就得
brother4
|

倉頡速成out,現用window 10,内有手寫版,自己上耆老學懂 今星期換電腦,之前用外置手寫版
Charlotte_mom
|
ddkaka 發表於 18-10-19 12:22
我囝用普通話拼音,好易學又好有用

我女都係,用普通話拼音打廣東話字,真變態
tsung
|

用英文打字,中文極少機會打
brother4
|
中學交功課用中文?
newcomer550
|
blackberry 發表於 18-10-19 12:50
我仔讀書有學速成,但佢拆字好慢,之後用普通話拼音,快到癲 佢全部同學都係用拼音
...

係, 我唸新一代係只會用拼音, 倉頡遲早會被淘汰.
九月買部電腦比阿囡, 開頭只加咗拼音輸入法, 我話冇倉頡我唔識打中文喎, 最後先加埋倉頡.

cattz288
|
brother4 發表於 18-10-19 12:52

倉頡速成out,現用window 10,内有手寫版,自己上耆老學懂 ...

我媽打whatsapp一定用手寫喇
cattz288
|
newcomer550 發表於 18-10-19 12:43

唔明點解拼音會快過拼音喎!拼音仲要好似速成咁揀字
Chikane123
|

而家佢地鍾意用筆順輸入法或者用咪直接譯番做文字
tansyneko
|
九方
Charlotte_mom
|
cattz288 發表於 18-10-19 13:07
唔明點解拼音會快過拼音喎!拼音仲要好似速成咁揀字

廣東話我唔識,普通話我就識
有得打一抽佢自己會ai認字,揀都唔駛揀

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cattz288
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-19 13:24
廣東話我唔識,普通話我就識
有得打一抽佢自己會ai認字,揀都唔駛揀

哦!原來可以咁架!咁又幾好喎
jasmineoj
|
最後打到就得,唔使咁計較用咩方法啦
到佢覺得唔夠快就自然會搵方法學
識個朋友手寫快到我都唔知佢原來咁多年都唔識得打字
cattz288
|
jasmineoj 發表於 18-10-19 13:27
最後打到就得,唔使咁計較用咩方法啦
到佢覺得唔夠快就自然會搵方法學
識個朋友手寫快到我都唔知佢原來咁多 ...

初用智能手機時我係用手寫架,我嫌個字格太細, 後來先轉返用倉頡咋!
blackberry
|
cattz288 發表於 18-10-19 13:32
初用智能手機時我係用手寫架,我嫌個字格太細, 後來先轉返用倉頡咋!
...

我最唔鍾意寫符 我手機冇手寫揀,有時叫亞仔幫我覆WhatsApp 佢就搞唔掂
cattz288
|
blackberry 發表於 18-10-19 13:40
我最唔鍾意寫符 我手機冇手寫揀,有時叫亞仔幫我覆WhatsApp 佢就搞唔掂
...

乜唔係部部機都有手寫揀架?
kitbebe
|
小學都識啦!