自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-10-19 13:43
乜唔係部部機都有手寫揀架?

我都唔記得有冇跟,反正我一開始就剷左手寫

水晶宮

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

我仔係用拼音打中文, 打得係慢, 但因為唔多中文功課需要打,所以我由佢。

侯爵府

blackberry 發表於 18-10-19 12:36
冇計過,但比我快的話一定超過50

因為我打倉頡一分鐘有110-120字

如果拼音更快我會想學吓
8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

二小姐 發表於 18-10-19 14:07

如果拼音更快我會想學吓

你都已經係摩打手 你研究吓邊個快

子爵府

cattz288 發表於 18-10-19 13:07
唔明點解拼音會快過拼音喎!拼音仲要好似速成咁揀字

我宜家用拼音,係好快!用普通話打廣東話因為識讀就得,唔洗識寫個字

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mocha20150323 發表於 18-10-19 14:32
我宜家用拼音,係好快!用普通話打廣東話因為識讀就得,唔洗識寫個字
...

其實唔係太明咩係普通話打廣東話??
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔...中四都唔識打字...
睇佢用電腦做功課我就火起....

子爵府

cattz288 發表於 18-10-19 14:34

姐係用普通話拼音打廣東話,心入面係講廣東話,但用普通話拼音打出出黎。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mocha20150323 發表於 18-10-19 14:35
姐係用普通話拼音打廣東話,心入面係講廣東話,但用普通話拼音打出出黎。
...

哦哦!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

cattz288 發表於 18-10-19 14:34

即係你要用普通話音黎打字, 如果你普通話好強, 一定係最快.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

爸爸豬 發表於 18-10-19 10:49
不一定學倉頡同速成,學拼音
我仔用拼音的,打中文快過我!
有需要就要學,只好揀自己想學的方法

我覺得打到就ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

二小姐 發表於 18-10-19 14:07

如果拼音更快我會想學吓

其實唔使學, 漢語拼音強就會強.

象牙宮

newcomer550 發表於 18-10-19 14:36
即係你要用普通話音黎打字, 如果你普通話好強, 一定係最快.

都係功多藝熟啫!同埋對講煲冬瓜都有幫助嘛!一舉兩得
放下自在

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女小四今年電腦要學速成
感激遇上你~

翡翠宮

cattz288 發表於 18-10-19 13:07
唔明點解拼音會快過拼音喎!拼音仲要好似速成咁揀字

舉個例,我第一次打「親子王國」要打QINZIWANGGUO,第二次只須打QZWG,所以拼音可以好快。

象牙宮

lyh80115 發表於 18-10-19 14:54

舉個例,我第一次打「親子王國」要打QINZIWANGGUO,第二 ...

嘩! 好amazing喎!
放下自在

男爵府

我仔中二,唔識打字,我唔擔心,要用佢就會學,學咗唔用都會唔記得

大宅

呢個 post 令我想起我開初學中文打字係因為我阿爸懶... 佢有日比左本書叫我學,跟手叫我幫佢打文件。嘩幾好呀,一本書就換個免費勞工...哈哈,不過我都好多謝佢。如果唔係咁我都唔會學,因為過咗幾年後我都去外國升學,冇甘多幾會用

禁止訪問

翡翠宮

cattz288 發表於 18-10-19 15:01
嘩! 好amazing喎!

再誇張啲,中華人民共和國香港特別行政區,只撳14粒掣,快倉頡好多。呢啲地方名、慣常用語唔洗曾經打過,已經可以只打1個拼音字母就出到整個詞。

首頁
12345...9

尾頁

跳至