自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 18-10-19 15:13
再誇張啲,中華人民共和國香港特別行政區,只撳14粒掣,快倉頡好多。呢啲地方名、慣常用語唔洗曾經打過, ...

但我想問如果打錯了, 怎麼辦? 哈哈! 我用拼音打的
即係如果第一次accept一個錯ver, 點改返個簡寫字頭?

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-19 12:33
ok喎!間接溫埋普通話! 不過我唔識! 係咪學校教?

仔在小學學普通話時,補習老師教埋他拼音

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-19 12:32
普通話拼音?

伯爵府

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

呢個年代極少人學速成。

翡翠宮

cattz288 發表於 18-10-19 15:16

但我想問如果打錯了, 怎麼辦? 哈哈! 我用拼音打的 :happy ...

打錯都出唔到個詞,删除再打過。

水晶宮

我女已大學,都只係用「普通話拼音」打所有文件同功課。英文見佢打字都唔係正宗手法,但咁多年都係咁過,又冇乜嘢喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

clc_ivy 發表於 18-10-19 09:50
我仔死都唔肯學倉頡同速成,只係識少少拼音
我點講佢唔理我,我應該點做 ...

我女都5願學,十萬個理由話5洗特別要學……佢話過多幾年,聲控代替打字咼

伯爵府

lyh80115 發表於 18-10-19 15:13
再誇張啲,中華人民共和國香港特別行政區,只撳14粒掣,快倉頡好多。呢啲地方名、慣常用語唔洗曾經打過, ...

尼期興打拼音!?

別墅

無話可說 發表於 18-10-19 11:18
學校電腦科有教架,要考試喎!

資深會員變民房

翡翠宮

tungking 發表於 18-10-19 19:58
尼期興打拼音!?

興邊樣我唔太清楚,電腦打繁體我用倉頡 ,簡體用拼音;手機用筆劃,一時唔識寫改用語音。

不過我覺得識多幾樣總有好處。

侯爵府

倉頡同速成我讀中學嗰陣要考,但係我無心機學。我宜家都係用普通話拼音,打中文字一樣好快。宜家電腦同埋手提電話有好多software打拼音會出埋一句慣用的字俾你,唔使好似速成要續只字揀。

公爵府

回覆樓主:

我都識普通話拼音,淘寶但只可以打正式中文,上bk或同朋友傾偈用廣東話就好亂,例如“乜”字我就唔識拼音

象牙宮

justforfun33 發表於 18-10-19 20:00
資深會員變民房

學完唔用又點記得呢

別墅

無話可說 發表於 18-10-19 20:16
學完唔用又點記得呢

點解民房咁快會變返翡翠宮

象牙宮

justforfun33 發表於 18-10-19 20:18
點解民房咁快會變返翡翠宮

系統回覆正常囉!頭先瓜晒

珍珠宮

回覆樓主:

估唔到宜家d小朋友會用普通話拼音打中文,真係犀利

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 18-10-19 19:49
打錯都出唔到個詞,删除再打過。

我意思係我入左一次親自王國, 佢就記住左, 下次打qzhg佢已經記憶左, 點刪除記憶?
放下自在

翡翠宮

cattz288 發表於 18-10-19 20:23
我意思係我入左一次親自王國, 佢就記住左, 下次打qzhg佢已經記憶左, 點刪除記憶?
...

打qzwg後長撳亲子王国,可將其删除。我用呢個係訊飛輸入法。

象牙宮

lyh80115 發表於 18-10-19 20:26
打qzwg後長撳亲子王国,可將其删除。我用呢個係訊飛輸入法。

梳梳梳! 謝謝
放下自在

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔都係用拼音,我見佢都打得都算快

我諗多數後生都會轉用拼音,因為佢哋由細學普通話,用埋拼音打字唔駛學多樣野,慳水慳力

首頁
23456...9

尾頁

跳至