買火險格清楚

高達紅色
|
四年前跟阿爺銀行做按揭,頭兩年火險係送嘅2千一年幾,到兩年忙review 或轉按啦,咁佢又只報第三年火險千七,又等佢review 等到過期,咪跟佢買火險,跟著都繼續按佢到
點知第三年滿佢又報火險千七,咪出去平安打下價,原來跟按揭餘額買只須七百,仲有戲飛送,跟平安買銀行又批喎!
仲未完,今年滿四年啦!阿爺銀行竟然報火險只需六百!
所以一定要出去格一格,唔係年年比多千幾佢
電腦怪傑
|
去保險公司平好多
我用AIG,0.0304%,銀行零頭咋
qq_baba
|
高達紅色 發表於 18-10-19 10:23
四年前跟阿爺銀行做按揭,頭兩年火險係送嘅2千一年幾,到兩年忙review 或轉按啦,咁佢又只報第三年火險千七 ...

邊間銀行做按都係咁,佢就係吼D業主闊佬懶理和嫌麻煩,所以續保的保費係獅子開大口的報俾你。

我的情況係原銀行指定的火險以剩餘價值額來投保,奴欲轉去另一間做火險的話,按揭銀行要求要用第一天的按揭貸款額數目來投保。即使這樣保額大了兩倍,但保費也比原來的平,可見原有的保費率是貴得不合情理。
hellowaiwaiwai
|
高達紅色 發表於 18-10-19 10:23
四年前跟阿爺銀行做按揭,頭兩年火險係送嘅2千一年幾,到兩年忙review 或轉按啦,咁佢又只報第三年火險千七 ...

可介紹下嗎?我都keep 住用按揭hsxc 買火險 都係千7,真係要搵搵
有咩手續?麻煩嗎?
高達紅色
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-26 15:31

可介紹下嗎?我都keep 住用按揭hsxc 買火險 都係千 ...

其實簡單過簡單,我唔係賣廣告,所以你自己上網搵嗰幾間出名嘅,例如大陸嗰幾間,全程上網甘
|
高達紅色 發表於 18-10-26 15:48
其實簡單過簡單,我唔係賣廣告,所以你自己上網搵嗰幾間出名嘅,例如大陸嗰幾間,全程上網甘
...

5駛之前銀行/火儉公司過返d資料比新火險公司?
電腦怪傑
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-26 15:51
5駛之前銀行/火儉公司過返d資料比新火險公司?

係新火險公司比張保單銀行
同舊火險公司無關
要問銀行收唔收到
|
電腦怪傑 發表於 18-10-26 17:35
係新火險公司比張保單銀行
同舊火險公司無關
要問銀行收唔收到

謝謝