大阪回程台北轉機

bb31hk
|
有冇人試過回程在台北轉機,有咩程序?
例如:需要拎寄倉行李出來嗎?
我係會乘搭同一間航空公司但不同航班!
謝謝(emoji)
Honmani
|
bb31hk 發表於 18-10-19 11:11
我係會乘搭同一間航空公司但不同航班 ...
(1) 到達
(2) 落機
(3-1) 前往轉機櫃位, 檢查護照及手提行李
(3-2) 如果第一站出發時, 沒有第二程航班的登機証, 就在這裡辦
(4) 進入一般候機範圍, 等上機

只要不是入境, 寄倉行李直送最終目的地.
bb31hk
|
Honmani 發表於 18-10-19 11:25
(1) 到達
(2) 落機

唔該晒你
claudialuk2011
|
Honmani 發表於 18-10-19 11:25
(1) 到達
(2) 落機

中途可加 大/小 便!
Rowena
|
claudialuk2011 發表於 18-10-20 07:13
中途可加 大/小 便!

他人
|
多謝分享
Bellemami
|

我2017年為左坐kitty機,揀左長榮經台北轉機去大阪,轉機時間一小時,點知台北嗰程delay, 得15分鐘比我,我同老公帶住兩個女好似跑狗咁跑過去
Honmani
|
Bellemami 發表於 18-10-22 00:10
我 2017年為左坐 kitty機,揀左長榮經台北轉機去大阪,轉機時間一小時,點知台北嗰程 delay, 得 15分鐘比我 ...
你有得跑已經好 Lucky, 第二程機 ... 機尾都見唔到都試過.
Ben'sWife
|

i also want to know.

終極熊貓
|
Ben'sWife 發表於 18-10-29 21:04
i also want to know.

二樓答左,被人封左

不過全球轉機大多如以下
1.落機
2.留意舉牌/transit方向
3.security checking
4.留意boarding gate

同埋,路在口邊~
youhello507
|
終極熊貓 發表於 18-10-30 08:15
二樓答左,被人封左

不過全球轉機大多如以下

漏咗, 2.5 過海關

離開日本時,行李可以 check througt 到香港,就不用提行李,問清楚,應該可以
終極熊貓
|
youhello507 發表於 18-10-30 17:21

漏咗, 2.5 過海關

2.5同3先後次序我唔確定,都無死記啊
總之就執生,行到去留意下人地做咩咁~
novoma
|
終極熊貓 發表於 18-10-30 08:15
二樓答左,被人封左 不過全球轉機大多如以下
(1) 到達
(2) 落機

(3-1) 前往轉機櫃位, 檢查䕶照及第二程的登機証, 如果第一站 Check in 時未有第二程的登機証, 就在轉機櫃台搞
(3-2) 檢查手提行李

(4) 手提行李完成檢查後, 已經進入一般等候上機的登機大堂.

(5) 去廁所痾尿 ...