婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

見到新聞話鳳尾草含砷超標要回收

其實食中藥好似幾冒險,久唔久就見到有藥材被驗出有殘留農藥,一時又重金屬,一時又執錯做其他有毒性藥材。

https://www.singtaousa.com/%E5%8 ... %E5%9B%9E%E6%94%B6/

我一到冬天就好怕凍,凍到訓唔到,每個月M又多到好易頭暈,一直都好想睇中醫調理,但就一直擔心藥材問題,又見好多人講未必同中醫夾,睇唔岩就要轉,同埋又怕自己唔識煲。

有冇過來人可以講吓妳地點調理?

大宅

牛牛牛牛 發表於 18-10-19 11:59

其實食中藥好似幾冒險,久唔久就見到有藥材被驗出有殘留農藥, ...

食西藥囉,起碼監管嚴格安全又有科學根據
我自從食咗避孕藥之後再無m嘅問題,你問下你婦科啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

gobears 發表於 18-10-19 13:31
食西藥囉,起碼監管嚴格安全又有科學根據
我自從食咗避孕藥之後再無m嘅問題,你問下你婦科啦
...

我見好多JM都話睇咗中醫調理後血氣好咗,所以想試

避孕藥係唔係一食就好快見效?會唔會有易肥或月腫?

大宅

牛牛牛牛 發表於 18-10-19 13:39
我見好多JM都話睇咗中醫調理後血氣好咗,所以想試

避孕藥係唔係一食就好快見效?會唔會有易肥或月腫?

我自己都睇過好多中醫,坦白講無乜幫助,有朋友睇咗好多年中醫調理d中醫都唔知佢有瘤,搞到太遲先去睇婦科check, 要做手術,所以我buy婦科起碼有根有據

避孕藥開頭有適應期,但係兩三個月就ok, 而家食落皮膚都好咗,而家d新藥唔會肥啦,你睇咗婦科搞清楚你血量多嘅原因先啦

禁止訪問

伯爵府

gobears 發表於 18-10-19 14:10
我自己都睇過好多中醫,坦白講無乜幫助,有朋友睇咗好多年中醫調理d中醫都唔知佢有瘤,搞到太遲先去睇婦科 ...

THX

想問吓適應期會唔會有嘔心唔舒服個啲?同埋妳食之前要唔要驗血之類?

伯爵府

Hw227 發表於 18-10-19 15:08
我試過有間比較特別,唔洗食藥,淨飲食同茶療,效果都好好

茶療係指花茶,定類似中藥但只要用熱水沖?

大宅

牛牛牛牛 發表於 18-10-19 16:36
THX

想問吓適應期會唔會有嘔心唔舒服個啲?同埋妳食之前要唔要驗血之類?

有少少,醫生tips話臨訓食會好d,所以我記得我好快就無嘔心嘅感覺
食之前無驗血呀,有問診量血壓果d囉

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

牛牛牛牛 發表於 18-10-19 11:59

其實食中藥好似幾冒險,久唔久就見到有藥材被驗出有殘留農藥, ...

黎完M煲八珍湯飲。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁

尾頁

跳至