北海道食蟹

loop
|

我11月初快閃3天, 想去食蟹, 自己搵左幾間但唔敢信報章因為試左好多時都係麻麻地, 請問有無C兄, sister 個人食過推介? 先多 謝各位!

我的行程
札幌--> 留壽都--> 洞爺湖--> 小樽 --> 札幌

小樽: 小樽運河食堂-淺草橋啤酒館

多謝分享!

Honmani
|
loop 發表於 18-10-19 12:00
我11月初快閃3天, 想去食蟹, 自己搵左幾間但唔敢信報章因為試左好多時都係麻麻地, 請問有無 C兄, sister 個 ...
留壽都及洞爺湖, 無乜専食蟹的食店, 酒店餐廳就當然有蟹的餐單.

如果食 "單一隻蟹", 例如燒、Shabu ..., 一般都係去小樽三角市場、札幌場外市場
市中心的二条市場, 大部分只是急凍食品, 不是活蟹.

如果在札幌市中心要食一個蟹餐、Set Menu 的話, 一般香港人都係去蟹將軍、蟹本家、冰雪之門, 餐廳網頁有 Menu 及相片.
AA2003    發表於 18-10-21 16:58
|
Honmani 發表於 18-10-19 12:18
留壽都及洞爺湖, 無乜専食蟹的食店, 酒店餐廳就當然有蟹的餐單.

如果食 "單一隻蟹", 例如燒、Shabu ..., ...

蟹將軍正
loop
|
Honmani 發表於 18-10-19 12:18

如果食 "單一隻蟹", 例如燒、Shabu ..., ...

Thanks Honmani !
蟹將軍 也在我的口袋名單, 只是沒有朋友試過

loop
|
12312 發表於 18-10-19 12:22
蟹將軍正

蟹將軍, 午市套餐好似食唔飽, 好un 都多謝您介紹先thanks !
他人
|
Honmani
|
loop 發表於 18-10-19 12:36
蟹將軍, 午市套餐好似食唔飽, 好un 都多謝您介紹先thanks !
比幾百 Yen, 加多客蟹粥, 想唔飽 都唔係咁易.
ahmama
|
推介小樽三角市場食活蟹

Btw, 三日快閃去到咁多地方?搭飛機頭尾都無左兩日!
wcpcelia    發表於 18-10-20 15:52
loop
|
回覆 Honmani 的帖子

i have 10% discount coupon, will post it here next Monday. thanks Honmani !
loop
|
ahmama 發表於 18-10-19 21:34
推介小樽三角市場食活蟹

Btw, 三日快閃去到咁多地方?搭飛機頭尾都無左兩日!

Day 1
札幌--> 留壽都

Day 2
留壽都--> 洞爺湖-->

Day 3
洞爺湖--> 小樽 --> 札幌

Day 4

札幌--> CTS airport

ok ar
TMC3012
|
loop 發表於 18-10-20 13:45
Day 1
札幌--> 留壽都

行程趕左啲喎
推介冰雪之門, 蟹將軍上年尾食過差左好多, 連c6都勁話垃圾
Honmani
|
TMC3012 發表於 18-10-20 15:15
行程趕左啲喎 推介冰雪之門, 蟹將軍上年尾食過差左好多, 連 c6 都勁話垃圾..
我都認同蟹將軍已經比以前差了很多 ( 我第一次 2003年食 ), 不值得叫太貴的 Menu, 但仍然比東京大阪的蟹道樂好.

還是一只活蟹, 淨蟹 Shabu 齋烚 最好.
seaheart88
|
loop 發表於 18-10-19 12:00
我11月初快閃3天, 想去食蟹, 自己搵左幾間但唔敢信報章因為試左好多時都係麻麻地, 請問有無C兄, sister 個 ...

冰雪之門。。。我覺得很好。。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
loop    發表於 18-10-22 09:29
AA2003    發表於 18-10-21 17:04
迷人pinklady
|
TMC3012 發表於 18-10-20 15:15
行程趕左啲喎
推介冰雪之門, 蟹將軍上年尾食過差左好多, 連c6都勁話垃圾
...

你搵左機未jack
迷人pinklady
|
seaheart88 發表於 18-10-20 17:48

好吸引咁喎
seaheart88
|
迷人pinklady 發表於 18-10-20 17:50
好吸引咁喎

記得要卜位。。我果次係聖誕節去食25號。。。 佢直頭唔接walkin

hennyyoyo
|
seaheart88 發表於 18-10-20 17:48

正呀!幾$左右?
hennyyoyo
|
seaheart88 發表於 18-10-20 17:52
記得要卜位。。我果次係聖誕節去食25號。。。 佢直頭唔接walkin

上咗佢個網了!
seaheart88
|
hennyyoyo 發表於 18-10-20 18:31
正呀!幾$左右?

我兩個人叫咗這個餐。。。再加斧飯和兩個焗蟹蓋。。。因為叫兩個餐好飽。。又不彈性

hennyyoyo
|
seaheart88 發表於 18-10-20 19:15
我兩個人叫咗這個餐。。。再加斧飯和兩個焗蟹蓋。。。因為叫兩個餐好飽。。又不彈性

...

咁叫都好好呀!