想學Excel

hellohelloruby
|
老細叫我set formula, 唔識set, 好鬼樣衰, 有冇書可介紹自學?
water_ma
|
用到唔識上bk問
問問下你就識
|
我之前係淘一本有關函數,有時要set 就跟住做
chiliwu
|
hellohelloruby 發表於 18-10-19 12:02
老細叫我set formula, 唔識set, 好鬼樣衰, 有冇書可介紹自學?

睇書學係好難, 除非你有過目不忘的本領。
最好係邊做邊學, 遇到唔識SET就搵人問, SET 多幾次就自然識。
網上都有好多教人用Excel的網頁, 或者你試 search 一下youtube,
不過齋睇用唔着, 睇完都係得個吉。

Amy1974
|

。。。
wcpcelia    發表於 18-10-19 14:16
乖D啦
|
唔明問同事咋
Kiko仔
|
hellohelloruby 發表於 18-10-19 12:02

其實你可以係EXCEL 按"F1"

然後係搜尋打你想 SET 既 FORMULA 計D 咩,就會一堆RESULT 出黎,通常頭幾個答案就係你想要既結果,佢入面有埋教學架

例如: 想計平均數,打 "平均" ,搜尋結果其中一個會出現 "計算一組數字的平均數",CLICK 入去就會詳細教你點做。
又例如想點算某個值既出現次數,係搜尋欄打 "計數" 係下面就會出現COUNTIF

最基本既運算(FORMULA) 用以上 "F1" 既 方法基本都可以搵到架LA。

|
回覆 乖D啦 的帖子

我就係問咗, 冇人識
|
回覆 water_ma 的帖子

我有諗過問呀, 不過因為時間關係冇問到
|
回覆 Kiko仔 的帖子

你好叻呀, 想請教你點set?
=IF(D19="",0,$C19*$D$18)+IF(E19="",0,$C19*$E$18)+IF(F19="",0,$C19*$F$18)+IF(G19="",0,+$C19*$G$18)+IF(H19="",0,$C19*$H$18)+IF(I19="",0,$C19*$I$18)
Kiko仔
|
hellohelloruby 發表於 18-10-19 14:10

我見你全部都乘 C19.

所以可以簡單用SUMIF * C19

=SUMIF(D19:I19,"<>",D18:I18)*C19
hellohelloruby    發表於 18-10-19 16:08
wan1204
|
hellohelloruby 發表於 18-10-19 14:10

Amy1974
|

。。。
Amy1974
|

。。。
Kiko仔
|
Amy1974 發表於 18-10-19 15:31
果然係 高手,好精簡。

用 SUMIF 都要好熟練,但係成日見人打錯,又唔驗證條 formula 有無錯,搞到計錯數 ...

互相交流下咋,高手算唔上,因為唔太識寫VBA。

講高手,YUBI.T 先係。 佢好勁架。 佢個 EXCEL POST 好多野可以學。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12591012&extra=page%3D5

Poyau    發表於 18-10-19 23:11
|

回覆 Amy1974 的帖子

因為我唔識set, 老細就自己set, 我睇唔明, 所以我copy上嚟問下
Kiko仔
|
hellohelloruby 發表於 18-10-19 16:04
回覆 Amy1974 的帖子

因為我唔識set, 老細就自己set, 我睇唔明, 所以我copy上嚟問下 ...

=IF(D19="",0,$C19*$D$18)+IF(E19="",0,$C19*$E$18)+IF(F19="",0,$C19*$F$18)+IF(G19="",0,+$C19*$G$18)+IF(H19="",0,$C19*$H$18)+IF(I19="",0,$C19*$I$18)

我以為你想問點改會比較好,原來係唔明點set 。

以你個例子

= 即係話比excel 知你係想用到涵數(公式)

if 係一個指令,照直翻譯係如果咁解
()入面就係你指令內既內容

以if 為例子, if 既指令格式係 if (要求,當要求正確時執行的指令,當要求不正確時執行的指令)

上面第一個if ,IF(D19="",0,$C19*$D$18)就係話 如果D19個一格是空格,就計0,否則就將C19個格乘D18個格

完成第一個if, 跟住就係+,即係加下一個if 計出黎既數,如此類推,計到最後一個if。就係要既答案
Amy1974
|

。。。
123blow
|
上utube 學!
winner128
|

要理解及多運用先得,你去圖書館借本excel 函數來睇下先,諗下平日工作上遇到既例子,要多運用先會記得。 當然基本既formulas 既組成要理解先。