天花滲水問題如何要求管理處從源頭處理?

zyz
|

私人樓宇

天花出現滲水,管理處搵師傅睇過,源頭應該是外墻出現破損,雨水滲入天花裂縫中,導致出現滲水。

現在管理處只願意用打針方法填補天花裂縫,講呢种方法可以解決該問題。但是我想徹底一點,既打針填補天花裂縫,又搭棚填補外墻破損地方。

同管理處溝通幾次都只肯“打針”,想問是否有辦法強制管理處做埋外墻維修?謝謝
Poyau
|
管理處一貫做法係點做?
zyz
|
Poyau 發表於 18-10-19 15:14
管理處一貫做法係點做?

佢地話“打針”係普遍做法。當然從快和方便角度來講一定係“打針”。但係對於我來講,我係想要最徹底最完整的解決方法,唔想過幾年又來多次。
YuiYeeMa
|
我認為除非你有理據可以推翻打針方法解決不到漏水問題,否則不能強制維修外牆。
zyz
|
YuiYeeMa 發表於 18-10-19 15:38
我認為除非你有理據可以推翻打針方法解決不到漏水問題,否則不能強制維修外牆。
...

係啊 我宜家就係唸緊點推翻 話外墻有破損 管理處有責任去維修保養外墻 唔知是否可行

都係期望有成功經驗的可以解畫下
Cara2006
|

我聽過工程師朋友講,打針已經可以解決你這類問題。
李豆豆
|
咁打左針未? 如果針都未打人地實唔會搭棚整
cattz288
|
Cara2006 發表於 18-10-19 16:16
我聽過工程師朋友講,打針已經可以解決你這類問題。

我都覺得係
zyz
|
李豆豆 發表於
咁打左針未? 如果針都未打人地實唔會搭棚整

睇網上打針之後冇解決問題的案例好多 都話治標唔治本 唔通真係要預番搞兩次?
李豆豆
|
zyz 發表於
睇網上打針之後冇解決問題的案例好多 都話治標唔治本 唔通真係要預番搞兩次?
...

兩種案例都好多,通常都係試左打針先,搭棚出去整費用都大好多啦

你試都未試過,點同人拗? 打兩三次針都唔得既,咪大條道理話佢囉
Poyau
|
zyz 發表於 18-10-19 15:36
佢地話“打針”係普遍做法。當然從快和方便角度來講一定係“打針”。但係對於我來講,我係想要最徹底最完 ...

考慮先打針 唔得再叫管理處搭棚