1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都知大家都話一返學成日病好常見,最慘係個C6唔支持!
之前唔知係咪學校感染定我傳染,高燒入院個幾星期...無返學兩個幾星期,
跟住就keep住咳、流鼻水.. 仲有時少少燒... (唔過38.5) ..
但C6仲埋怨我俾佢返學,搞到佢要入院同宜家咁!
之後成個月無返學,期間有好返過,無燒無鼻水無咳,返左三日,但之後徵狀又嚟... 所以無返..

如是者過左一個月,早兩日又發燒到39度,個C6第一句唔係話食藥呀, 照顧呀等等...
「都話返學就病架啦!咪鬼返啦!」
聽到好嬲!呢刻你唔幫手/體諒唔緊要,唔洗加一腳落嚟!佢病我都唔想,我同佢要入院都好辛苦!
(點解啲男人成日都係咁!)

我有同佢解釋過,今年唔返N唔病,出年返K都病架啦!
特登睇醫生問點解會成個月咁,醫生話入院隻菌係咁,無咁易清..都解釋埋俾個C6聽!
仲要講埋啲廢話!

成日叫我退學,但我見小朋友返學之後開心咗好多,叻咗好多,最重要多野講咗,脾氣無咁差聽話咗...

我好唔想退學,
但見佢病又好慘,我又辛苦.. 仲未計要請假照顧... 都係嗰句.. 今年唔病出年都病...
個C6又成日俾說話我聽..

其他小朋友係咪都係咁?一個月返唔夠10日學...

唉...點好?!

大宅

回覆樓主:

n班真係咁,每病一次,抵抗力又好啲,去到下學期就會病少好多架啦

別墅

mozymozzybaby 發表於 18-10-19 14:44
之前唔知係咪學校感染定我傳染,高燒入院個幾星期. ...

我小朋友冇返過N,依家返k1,都係成日病,未返學前幾個月先會感冒一次,返學個幾月已經睇幾次醫生,小朋友咁細個,抵抗力差,病好正常,點都要俾佢適應

大宅

啲男人就係咁架啦,一嚟就怪你先,然後就覺得麻煩
好似講到自己攞嚟賤咁!

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

其實真係好正常,因為BB未接觸過其他群,所以頭一年係易病d,我試過有仔返九個月學半年都病咗,有啲小朋友真係會易病,學你話齋n班唔病K班都病

男爵府

如果夠年齡就翻,唔夠年齡就退學。其實我個仔都成日病

別墅

mozymozzybaby 發表於 18-10-19 14:44

身同感受 男人就係咁 唔幫手都算 重要比說話我地聽!
避到N班 都避唔到K班囉
倒不如幫小朋友增強免疫力 減少病 小病是福 媽媽辛苦你啦 加油
我覺得病多 病少 都要睇下其他家長有無公德心 有啲真係小朋友好病 都照比佢返學 自然容易傳染
同埋睇學校衛生/ 消毒處理
但始終2歲 抵抗力弱啲 我地大人要忍耐 我都明白好肉赤
我自己就比仔仔食接骨木花 超過半年 我覺得係有幫助嘅 減少同減輕左病嘅程度

大宅

回覆樓主:

之前係咪好少落公園玩?
我女又係一落公園玩就有唔舒服,不過我唔會因此咁而唔俾佢落公園,小朋友病都係一個成長過程!

珍珠宮

回覆樓主

小朋友講嘢多咗、脾氣較穩定、識嘅嘢多咗.....好老實.....呢d家長一樣教到......

抵抗力呢樣嘢通常係愈大愈強,我就覺得N班從來唔係必須,既然小朋友身體未準備好,等一年返學,小朋友大個d再病都無病得咁甘
返學返遲一年返唔會學少咗嘢,N班學嘅嘢遲早小朋友都會學識

你老公見小朋友成日病都擔心同唔想小朋友咁辛苦,佢明顯唔支持小朋友返N班
你覺得老公唔支持你,同樣你老公都覺得你唔支持佢

我睇到大家現階段都指責同埋怨對方
大家都有自己一套,大家都無錯,問題係大家有無心平氣和咁去溝通同尋求共識

珍珠宮

其實一開始咁樣好正常,要增強抵抗力,兩公婆好好溝通

大宅

唔番學係味無人湊?
有人湊就算啦....唔好讀住啦
聽到入完醫院你都仲比拒番.....
好肉尺.....

男爵府

我個仔9月開始讀n,由9月尾開始病到而家,keep住流鼻水+咳,間中發燒,成曰請假,學費仲要成6千一個月,真係好有衝動退學,但見佢短短兩個月已經進步咗好多,一定好過同姐姐喺屋企你眼望我望

男爵府

小朋友返學係會成日病,多d同佢去公園玩,曬下太陽增強抵抗力,至於n班,可能你間學校學生多,我女讀n班時學校細學生少,反而冇乜病過,k1轉左校就開始成日病,n班唔係必須讀,既然小朋友一返學就病到入醫院,不如下年直接讀k,平時同小朋友去上下playgroup都可以學到好多野,如果你堅持讀n,一係轉間人少d的學校,無謂為左返學而兩公婆不和,父母鬧交對小朋友影響好大,返學學幾多野都補唔返。

洋房

就好似你話齋,今年唔病,出年都病,始終有個適應過程,我覺得慢慢嚟囖,冇辦法嘅,bb未接觸過d細菌,始終都要經歷一次,加油啊!

大宅

岩岩返係咁,過多一年半載啦,會好點。記住早睡早起,多飲水,注重保養,閒時煲下湯品比佢⋯除非好唔舒服,否則唔好成日慣性食西藥

男爵府

回覆 mozymozzybaby 的帖子

其實睇個人體質, 阿仔由N班到而家K2 都無試過請過一日病假. 要增強小朋友抵抗力, 打流感針, 保持衛生最重要. 爸爸觀念要改下, 怕病就唔返學呢D想法唔得, 小心成為小朋友唔想返學的借口.

複式洋房

回覆樓主:

病唔病好睇體質ga
如果體質一般返K 都會成日病架wo
咁爸爸係咪又話要退學呢
我小朋友4個月大已經入育嬰園
病病下 有足夠抵抗力 依家入N班未病過

大宅

2018復活節勳章

第一年返學實預左狂病,不過有時被小朋友搞到思考人生,明明都知係人都會病但睇住佢病真係好難過。

加油媽媽。you are not alone.

子爵府

其實你做法係岩架,佢病,就留家休息,完全病好先再返學
一來佢有機會同病菌打杖,徹底打勝杖先返學,身體會愈來愈強壯

首頁

尾頁

跳至