1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

想問下, 一班有幾多人?

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

返兩個月N,我小朋友都睇左成7,8次醫生

大宅

mozymozzybaby 發表於 18-10-19 14:44
我都知大家都話一返學成日病好常見,最慘係個C6唔支持!
之前唔知係咪學校感染定我傳染,高燒入院個幾星期. ...

每星期都有d鼻水阿咳阿,啱啱好返就比其他人嘢病,無限 loop 但我唔會退学,因為都係必經過程,醫生都話預咗

複式洋房

回覆樓主:

一開始病可以試下燉啲洋蔥水畀佢飲...

複式洋房

一班有二十人左右,
老師話都有啲同學仔病, 只係我小朋友病得較密...
如是者, 無退學, 好番再返學, 今次已經日日戴口罩了.. 正諗住打流感針之際...
又病.....
不過今次(大吉利時)高燒但無入院, 睇左醫生, 觀察同作戰作一星期.. 好番再返學~
而今次個C6都無咁大反應.. 睇嚟佢都習慣左嚕... 可以話都係好事, 起碼唔洗再聽啲晦氣說話~

大宅

sakurawings85 發表於 18-10-19 20:52
其實真係好正常,因為BB未接觸過其他群,所以頭一年係易病d,我試過有仔返九個月學半年都病咗,有啲小朋友 ...

驚到烏

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

退學吧,先得兩歲幾人仔就要成日病病病,根本無返N 嘅必要,你老公都係心痛先咁講野,我明白佢。利申我仔無返N 就係因為d 人個個都話返N 就成日病,唔知為咩,我自己湊佢講野都好叻。我地細個咪又係無N 返,宜家咪又咁聰明。

大宅

回覆樓主:

我個女返n時,一個月返得果兩日學,之後去到十一,十二月會好點,身體會強狀點,到k.1少左好多病,k.2都係,而家到個仔入n班,又係一個月都只係返得幾日學,我老公都心痛,心痛係因為分離喊得勁,都有叫不如唔俾佢讀,到而家咪又過渡左,不過都仲係病囉,但小朋友總有呢個過程,反而返左學,學多左規準,佢地又開心,仲開心過返pg,而且都學習,我會繼續俾佢囉,希望我呢d前人經驗可以俾你參考下啦

大宅

回覆 sakurawings85 的帖子

老實講就算返N病唔病,遲下返K班一樣會病

複式洋房

Chocoyy 發表於 19-10-15 13:01
我個女返n時,一個月返得果兩日學,之後去到十一,十二月會好點,身體會強狀點,到k.1少左好多病,k.2都係 ...

我仔9月返n班,成個月都係返左7日學,請病假仲多過返學,不過見到仔仔明顯有進步,講野叻左同肯坐定定,醫生都有同我地講第一次返學會成日病,難道唔俾佢返學

禁止訪問

別墅

我都有報N,雖然群體學習係有風險,但學習成效都係高幾倍,尤其社交能力,呢樣家長喺屋企真係教唔到,同埋而家d兩歲小朋友已經好叻唔想留喺屋企晒左佢一年時間。
所以我都預左頭半年學費豪俾學校如果班上多人病都會請假,盡量避下d菌

男爵府

回覆 Diosmio 的帖子

行為上嘅進步,我得一個小朋友,而且係工人姐姐湊大,所以成個王子咁,返n班後會學識怎樣同小朋友相處,老師又會比意見,我個仔喺大b,所以想早d比佢學好品德,現在已經K1喇

男爵府

唔返n邊個湊先?我覺得返n定返k都會病。你個仔有無報其他k?如果本身打算原校上,可唔可以用喱個做原因,話要keep住個n學位先唔駛周圍in,又讚下間學校同老師,又讚下個仔短時間內進步好多

複式洋房

小朋友亦係返N成日病,去到下學期尾段先好些少,試過高燒一星期,住院都搵唔到原因,當時都有懷疑過比佢返學嘅決定,但好多朋友同一經歷係返K都成日病,後來我地相信呢個係佢建立免疫力要經歷嘅一個過程。而家返K兩個月,touchwood無病過。

水晶宮

本身就係咁先有immunity
幾時開始都會病
我所有朋友都話要捱過第一年。
我而家都仲等緊呢日

大宅

回覆樓主:

我仔讀n班時都係成日病,病完好返幾日又病咁,真係一個月返唔到幾多日,不過返左n班真係醒左,講野多左,開心左是真的。

民房

D男人就是這樣,反正做女人就辛苦。若果將來兒女教得不好或沒人成就,又怪女人的; 有成就的,男人又說全靠自己教得好。因此,我懷孕時,不停祈求生個囝囝,最後得償所願,就是希望他將來活得輕鬆,沒有作為女人那麼累。

首頁

尾頁

跳至