有冇jm試過煲粥水開奶呀??真係有用?

gigihoo
|
女女5個月大,每次飲奶都三安左右就唔肯飲,去健康院檢查個時成長線係10, 驚佢會跌出成長線…點算好呀,6299就話煲粥水開奶女女會肯食同埋吸收d,
其實係咪真架?有無人試過呢?
QHoneyQ
|
gigihoo 發表於 18-10-19 15:14
女女5個月大,每次飲奶都三安左右就唔肯飲,去健康院檢查個時成長線係10, 驚佢會跌出成長線…點算好呀,6299就 ...

你bb可能係厭奶期 我之前都有煲米水開奶 阿媽話會飽D 你而家可以試下比米糊或果蓉佢試下食 我bb都係5個月 而家都開始食
wingccci
|
5個月會唔會係岩岩加固,所以未適應呀?
RubyYu07
|
老人家係話用米水沖無咁熱氣。我就未試過了。
我要做媽媽
|
我都系聽過話用米水開系冇咁熱氣,老人家,覺得D嘢好多好處...
wktktw
|
粥水? 怕消化唔到就真啦,搞壞腸胃咪重衰!問下醫生好d
huiriss
|
未試過呀,但如果真係消化不良,可以試下少食多餐
haha748494
|
我覺得用水開奶就OK,其他水會破壞奶粉營養成份。
water_130
|
生米少許加水煲滾左,慢火煲到水有少少濁就關火。 暖暖地米水沖奶,無咁熱氣,對腸胃好,就無咁易扭計。 (大女果陣都係咁餵奶法)
chanxho
|
我個仔以前都食得唔多, 健康院叫少食多餐,叫少食多餐, 但bb越食越少, 朋友話 illuma 接近人奶易消化, 所以轉就開始試,飲左一星期, bb就開始有胃口, 我覺得好過加粥水
northernstar
|
我自己細過媽媽就給我粥水飲
gigihoo
|
QHoneyQ 發表於 18-10-19 15:23
你bb可能係厭奶期 我之前都有煲米水開奶 阿媽話會飽D 你而家可以試下比米糊或果蓉佢試下食 我bb都係5個月 ...

即係而家開始俾多D固BB食???
gigihoo
|
haha748494 發表於 18-10-22 21:04
我覺得用水開奶就OK,其他水會破壞奶粉營養成份。

我都覺得會,但又有jm講過又ok,所以唔知跟唔跟好
gigihoo
|
water_130 發表於 18-10-22 23:51
生米少許加水煲滾左,慢火煲到水有少少濁就關火。 暖暖地米水沖奶,無咁熱氣,對腸胃好,就無咁易扭計。 ...

但會唔會消化得唔好??便便會唔會唔靚呀?
QHoneyQ
|
gigihoo 發表於 18-10-23 17:57
即係而家開始俾多D固BB食???

一日一次試下先 下午比米糊或果蓉
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-20 15:06
老人家係話用米水沖無咁熱氣。我就未試過了。

我都未試過,因為唔多敢試
water_130
|
gigihoo 發表於 18-10-23 17:59
但會唔會消化得唔好??便便會唔會唔靚呀?

煲到有少許白色(米水),唔係煲到米粒爛晒。

便便會無咁硬,始終奶粉都較熱氣過人奶。

tsellen
|
可能BB消化麻麻地,所以無乜胃口,再加粥水咪重大件事,六個月前連水都不可飲,可況粥水
Hellovani
|
gigihoo 發表於 18-10-19 15:14
女女5個月大,每次飲奶都三安左右就唔肯飲,去健康院檢查個時成長線係10, 驚佢會跌出成長線…點算好呀,6299就 ...

其實係用米水,粥水係杰身的,我自己有用,bb便便ok