菲傭姐姐想同啲朋友一齊返大陸玩?

karen1404
|

我家姐姐本身放星期六, 前幾日突然問我12月16日可唔可以放星期日,因為佢想同啲朋友一齊返大陸深圳, 大家有冇試過咁嘅情況? 其實如果佢去大陸,又要申請visa,其實都好貴㗎喎,對佢哋嚟講…… 跟住我同佢講我唔建議佢去囉, 因為 如果 佢出咗事我都幫佢唔到…… 乜申請大陸visa唔使僱主信?
Solarflare
|
睇下你平時同姐姐關係點。
如果好, 你又覺得佢信得過無古或野, 咪比佢去。
我姐姐去過一次廣州, 果日我同佢買左個好啲既一日旅遊保 (佢自已話買左旅保但我自已幫佢買多份)。以免上左大陸出咩事我要出錢救佢。
karen1404
|
Solarflare 發表於 18-10-19 19:19
睇下你平時同姐姐關係點。
如果好, 你又覺得佢信得過無古或野, 咪比佢去。
我姐姐去過一次廣州, 果日我同佢 ...

但係簽證佢自己可以處理嗎?還是要僱主批准,寫推薦信?
karen1404
|
karen1404 發表於 18-10-19 19:25

還是係要寫擔保信?
Solarflare
|

上次我印姐姐跟團。佢乜都無叫我簽。
birdbird
|

外傭話返大陸玩, 自然自己撹得掂入境大陸的簽証, 佢地跟番自己友的團, 入境手續可能好簡單。反而僱主带外傭返大6 係麻煩好多
月亮BB
|
birdbird 發表於 18-10-19 19:48
外傭話返大陸玩, 自然自己撹得掂入境大陸的簽証, 佢地跟番自己友的團, 入境手續可能好簡單。反而僱主带外 ...

我個姐姐剛去完回來。她的團$240,全包。本來我都好擔心有蠱惑,結果當日姐姐晚上十一點回到家。

姐姐說,當日有三,四百多人一起去,十幾部旅遊巴。
YeungHT
|

我家菲姐係重陽節都跟團上大陸一日遊,五點半起身,六點就出門。九點半已返到啦!佢哋跟團二三百蚊,我乜都無理過呀!佢識自己顧自己啦,又吾係細路。

karen1404
|
月亮BB 發表於 18-10-19 20:54
我個姐姐剛去完回來。她的團$240,全包。本來我都好擔心有蠱惑,結果當日姐姐晚上十一點回到家。

姐姐說, ...

我正是如你諗法一樣,擔心有蠱惑
月亮BB
|
YeungHT 發表於 18-10-20 08:18
我家菲姐係重陽節都跟團上大陸一日遊,五點半起身,六點就出門。九點半已返到啦!佢哋跟團二三百蚊,我乜都 ...

應該是同一個團啦!工人話五點半從大陸回程,車程很久。
YFYIP
|
karen1404 發表於 18-10-19 15:35
我家姐姐本身放星期六, 前幾日突然問我12月16日可唔可以放星期日,因為佢想同啲朋友一齊返大陸深圳, 大家 ...

我工人話朋友明天返大陸佢想都返,但佢身份證仍在Agent 手未取回,問我冇身份證可否返。