2天團感慨香港人德育

利口樂
|
人生百態
團餐~魚上桌面一個女人用匙羹切開左右兩大塊魚腩同佢媽媽分享一人一大塊(條魚已經無咗3/1)
每碟餸未轉一個圈已經比順轉人仕夾晒(好似自助餐咁夾晒自己碟慢慢食)

某兩公婆影相, 必霸位兼打尖

一家4個老女人全程煲煙, 行到邊食到邊(我地等車, 行景點邊行邊煲~)

最後臨走兩個同行男人竟然話報名時小費已包在内, 死都唔肯俾小費120元 導遊好慘遇呢D人

賴皮,自私兼無公德既人真係無處不在
櫻花bb
|
利口樂 發表於 18-10-19 15:46
人生百態
團餐~魚上桌面一個女人用匙羹切開左右兩大塊魚腩同佢媽媽分享一人一大塊(條魚已經無咗3/1)
每碟 ...

大把呢d人!但最後嗰兩個男人小費都唔俾?唔驚返唔到黎香港?!
tester5
|
人生百態
每碟 ...

什麼人會參加呢d二天團多呢?就似什麼人會報零團費來香港呢?物以類聚。
你正常,就覺佢地唔正常,其實,佢地會覺得只有你一個係唔正常
rovictnadia    發表於 18-10-19 15:56
利口樂
|
櫻花bb 發表於 18-10-19 15:50
大把呢d人!但最後嗰兩個男人小費都唔俾?唔驚返唔到黎香港?!

就係慨嘆香港人變成咁! 進化到港女2.0
唔俾小費點會返唔到香港?
只係睇唔過眼男人老狗都唔想比120/人小費
大力大力
|
唉~

跟團我唯一擔心是食圍餐,好多人先夾晒落自已碟,完全唔理别人~
大力大力
|
tester5 發表於 18-10-19 15:51
什麼人會參加呢d二天團多呢?就似什麼人會報零團費來香港呢?物以類聚。
你正常,就覺佢地唔正常,其實, ...

長短線團都有D甘架人~
利口樂
|

我地只係擠逼生活中出去抖2日既人, 順便帶细路睇下内地景點
D 細路都講得出人家食相, 真係好寫實既教育
water_ma
|
導遊底薪好低架
唔肯俾導遊費好衰呀

mother904
|
曾經參加屋苑舉辦既一天香港遊,團餐時有個廿零三十歲男人,好眉好貌,點知吃飯就見真性情。上菜已經第一時間搶夾,上雞時更即時成碟雞拎去自己面前,左挑右挑,睇見佢食相都食唔落。
有老人家應該係佢長輩都睇唔過眼,即時話佢。
櫻花bb
|
利口樂 發表於 18-10-19 15:53
就係慨嘆香港人變成咁! 進化到港女2.0
唔俾小費點會返唔到香港?
只係睇唔過眼男人老狗都唔想比 ...

我仲以為一定要俾架添
wan1204
|
櫻花bb
|

關咩物以類聚事呀?
唔通去歐洲豪華團就冇騎呢人、自私鬼咩
esmehouse
|
大力大力
|
櫻花bb 發表於 18-10-19 16:12
關咩物以類聚事呀?
唔通去歐洲豪華團就冇騎呢人、自私鬼咩:nothing ...

幾十年前長線團友質素差好遠,現在旅遊大衆化了~
算死草
|
人生百態
每碟 ...

食團餐最怕d人一入去就搶先坐入面,留番d上菜位比人,咁碟餸放我前面當然我夾先,咁又眼啤啤咀喵喵,唔通轉入去比你夾先?唔見下餐你讓細路坐入面安全d。
櫻花bb
|
大力大力 發表於 18-10-19 16:15
幾十年前長線團友質素差好遠,現在旅遊大衆化了~

咪係!而家就算跟咩團都有呢d人啦!淨係大陸兩日團先有咩
利口樂
|
餐桌禮儀我地經常都教好小朋友, 唔可以夾到成碗餸, 樔餸
gracelam
|
人生百態
每碟 ...

最近都跟過幾次團不過係5-6日嗰D, 我地好好彩冇遇過, 圑友大都客客氣氣, 食飯仲互相幫忙"畢"飯"畢"湯。
麟媽媽
|
我好怕呢啲所以從來不跟團,我對上一次可能係30年前同我媽咪跟團去泰國,之後外遊只是自由行冇跟過團。
luckybaby2011
|

我同家人參加過又ok, 純玩的、有俾團費、可能我地都係同一家大細坐、大家都好禮讓