自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都領教過,
有團友每碟餸都要搶第一,
仲要幫佢老婆夾埋,
有碟餸轉黎轉去都未到我,
條友已經夾左,剩最後一舊佢想夾埋,
比我老公喝停佢~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

麟媽媽 發表於 18-10-19 16:26
我好怕呢啲所以從來不跟團,我對上一次可能係30年前同我媽咪跟團去泰國,之後外遊只是自由行冇跟過團。
...

睇下食咩、盡量唔好咁多團餐、呢個真係撞彩、自助/樂園/份餐食、少點中伏

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

櫻花bb 發表於 18-10-19 16:12
關咩物以類聚事呀?
唔通去歐洲豪華團就冇騎呢人、自私鬼咩:nothing ...

我冇咩參考過豪華團,或者你又分享下吧。
我好小跟團,但so far唔係豪華團,正常團費去5-6日,大部份人禮讓冇搶。

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我JOIN過幾次呢類大陸2-3天旅行團,好彩無乜遇過你所講嘅團友

大宅

回覆樓主:

參加過美食兩天團、東南亞5、6天、長線8-10天,加埋廿次以上,從未遇過,每餐都客客氣氣!
幾個團友,不代表全部香港人德育卦!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我遇個最嘔心係去程剪手甲回程剪腳甲
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

執輸行頭慘過敗家!弱肉强食嘅社會!不需美德只要赢!食唔飽就係失敗都!哈哈!!!!

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 利口樂 的帖子

通常會夾夠一圍朋友先參加, 唔鍾意同唔識既人食圍餐

男爵府

回覆 幸福花 的帖子

今日去百佳超市買嘢,見識完為了排隊先一個都要嘈,我朋友快小小見佢好似精神病咁比佢先

寶石宮

2023年兔年勳章

利口樂 發表於 18-10-19 16:53
我參加過幾次, 今次呢團真係自私精集團

集各家大成於一團

男爵府

利口樂 發表於 18-10-19 15:53
就係慨嘆香港人變成咁! 進化到港女2.0
唔俾小費點會返唔到香港?
只係睇唔過眼男人老狗都唔想比 ...

其實呢種團,廿幾年前D團友質數都係咁,不關進化事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都遇過幾次搶食或專揀靚既食既團友。

其中一次真係想開口話佢,但見係老人家就忍住。

次次都夾成大半碟畀佢兩老,剩返小半碟畀其他團友,個個人都望住佢係咁夾佢地都係咁做﹗更有團友開聲暗示咁做都得呀,但無指明話佢﹗佢地都可以當聽唔到﹗(除左食自助餐外,佢地真係次次都係咁)

另一次係:有團友專揀靚位食,有次係每枱兩隻細雞,佢地四人,每人夾一隻雞肶,完全唔理其他團友。
從佢地四人既傾談中,知道其中一人係名校數學老師添﹗

係有幾次最"難忘"既。

不過,香港仲有好多人好好禮貌既,好有教養既,遇到既好多團友都好禮讓架﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

櫻花bb 發表於 18-10-19 16:12
關咩物以類聚事呀?
唔通去歐洲豪華團就冇騎呢人、自私鬼咩:nothing ...

真係冇,唔好意思
我跟過十幾次
一人一份

伯爵府

利口樂 發表於 18-10-19 15:46
人生百態
團餐~魚上桌面一個女人用匙羹切開左右兩大塊魚腩同佢媽媽分享一人一大塊(條魚已經無咗3/1)
每碟 ...
試個跟團去廣州香格理拉自助晚餐, 有兩個男女團友攞左成十隻龍蚸(冇誇張), 推係枱慢慢食, 行過的人為之側目

珍珠宮

tester5 發表於 18-10-19 15:51
什麼人會參加呢d二天團多呢?就似什麼人會報零團費來香港呢?物以類聚。
你正常,就覺佢地唔正常,其實, ...

二日遊咪短缐團囉!修養關咩遊事呀?
有$唔=有俢養架!有$人唔貪小便宜咩?有$唔可以偷野?無$又一定無品?
你果句物以類聚對樓主好侮辱

子爵府

luckybaby2011 發表於 18-10-19 16:30
睇下食咩、盡量唔好咁多團餐、呢個真係撞彩、自助/樂園/份餐食、少點中伏
...

X2

伯爵府

tester5 發表於 18-10-19 15:51
什麼人會參加呢d二天團多呢?就似什麼人會報零團費來香港呢?物以類聚。
你正常,就覺佢地唔正常,其實, ...
你咁講好有問題, 乜叫物以類聚, 收下你把口

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

利口樂 發表於 18-10-19 15:46
人生百態
團餐~魚上桌面一個女人用匙羹切開左右兩大塊魚腩同佢媽媽分享一人一大塊(條魚已經無咗3/1)
每碟 ...

短線平價團真係好多呢d人

首頁

尾頁

跳至