影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

報到

公爵府

回覆樓主:

https://www.am730.com.hk/column/share/146331
Viu TV算打了一場漂亮的勝仗,《全民造星》玩了3個月,累積足夠的話題、感情分和熟悉程度,結局階段,受注目程度似乎比創業階段的《G-1格鬥會》更勁。難怪在明年節目的預告,急不及待公布會有第二季。我未關心第二季,擔心第一季。
看Viu TV的往績,不缺佳句,甚至佳章,只是總無力連貫,似昔日亞視。尤其劇集,出了《瑪嘉烈與大衛》,隔一段時間才去到第二季已大不如前。即使明年的《詭探前傳》加強演員陣容,有力青出於藍,但中間的時間像真空般斷層。節目空有口碑並不足夠,要突圍,還要養成基本觀眾的習慣。這個最難。

資源不夠,又真係好難搞。我當你像HBO,每一季只力谷一齣重頭劇,一年也最少要四齣,每一齣至少要有潛力發展到五、六季,才能夠建構出連貫性。現時的打游擊戰術,十次成功也未必頂得住一次失敗。難得《全民造星》讓Viu TV補充了大量新血,理應打鐵趁熱,為他們推出新節目。不要只集中火力在姜濤身上。一個人不可能撐起一個電視台。

(未完)

公爵府

回覆樓主

(繼續)
有編劇人才的話,可以參考陳年美劇《老友記》。無女喎,咪改改把背景發生在男生宿舍囉。可以有同性戀元素,可以有兄弟反目元素,可以有熱血的勵志元素,到有新女登場,又可以行傳統的我鍾意你你鍾意佢佢鍾意我格局。做綜藝節目又得,當大台的綜藝節目是去日本旅行之後煮飯再去日本旅行再煮飯,對家大可以參考《SMAP X SMAP》。拍真人騷節目也可,香港人喜歡被感動,繼續跟進眾參賽者的下場,有人走紅有人被冷落,已經夠催淚。劇本都慳番。

沒有錢不再是藉口了。最近,看了兩齣電影,感慨良多。一齣是美國片《人肉搜尋》,另一齣是日本片《屍殺片場》,前者懸疑,後者惹笑,看似風馬牛不相及,共通點是同樣資源不夠。在極低成本之下,運用創意心思殺出一條極成功的血路。尤其後者,更可以透過出品道出一條硬道理:好的作品不一定需要無限資金支持,但一定要工作人員夠團結夠齊心夠想為件事好。有錢又點啫?有錢都可以拍出《再創世紀》。不過,客觀一點,《人肉搜尋》和《屍殺片場》也有另一個共通點,兩者的編劇和導演均為同一人,結構簡單,自然靈活。這個很重要。太多前線工作人員有心有力有料到,只是受制於官僚,往往下一個決定要先經過九千個部門的磋商再共識再落實,甚麼熱情都會在過程中被無謂消耗。更可憐是操生殺大權的,多數以歷史為參考準則,以穩陣為追求目標。如果是一間守業為先的龍頭,還可能說得過去;但如果是一間需要急起直追的中小企呢?那和等死有甚麼分別?

今日在報紙睇到,ViuTV 可以諗諗呀

珍珠宮

好媽媽勳章

1773 發表於 18-10-19 15:54
https://www.am730.com.hk/column/share/146331
Viu TV算打了一場漂亮的勝仗,《全民造星》玩了3個月,累積 ...

其實我唔想佢咁快開第二季,不如攞多啲資金捧左第一季啲新人先啦
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

公爵府

sumlam 發表於 18-10-19 15:57
其實我唔想佢咁快開第二季,不如攞多啲資金捧左第一季啲新人先啦

搵d仔仔拍套類似老友記嘅劇,幾好呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

佢真係好喜歡食野,如果開飲食節目比佢,我擔心會儲肥佢

複式洋房

sumlam 發表於 18-10-19 15:57

認同。第一季d 仔仔未穩定,咁快開第二季有d 曬。

大宅

大宅

報到!我都中曬毒 成日睇ig 關於佢d野,不過佢而家太瘦,見佢咁有d 心痛添。 佢好似話未簽公司,ViuTV 只出品劇集,佢鍾意唱跳係咪搵間唱片公司適合d?

珍珠宮

好媽媽勳章

freemanms 發表於
報到!我都中曬毒 成日睇ig 關於佢d野,不過佢而家太瘦,見佢咁有d 心痛添。 佢好似話未簽公司,Vi ...

我都想知簽比邊間,我唔想佢簽比英皇,但無可否認英皇係最識捧星

大宅

sumlam 發表於
我都想知簽比邊間,我唔想佢簽比英皇,但無可否認英皇係最識捧星

一樣想法,千祈唔好簽比英皇。

大宅

sumlam 發表於 18-10-19 17:36

千萬不要英皇,呢間野要出賣自己,無付出或付出少吾會捧,以往都有吾少例子。 viu拍劇都好,可以經常係電視見到佢,如果viu做經理人型式咁同佢搵唱片公司就好,咁可以拍劇又可以出碟,始終有人帶住傾好d,佢咁細個真係怕佢比人呃,就算有父母同佢一齊傾可能都有洩底位,始終吾熟悉呢一行

子爵府

報到,我和老公都是冇限loop他的片段。

其實出來工作後已沒有追星,甚至他唱的歌之前我都冇聽過,他唱完才search 下誰人主唱,真的有另一種個人風格。

公爵府

noel2010 發表於 18-10-19 18:19
報到,我和老公都是冇限loop他的片段。

其實出來工作後已沒有追星,甚至他唱的歌之前我都冇聽過,他唱完才 ...

Same here!
123我愛你比佢唱到街知巷聞,好聽過原裝百倍

大宅

2018復活節勳章

唔係姜糖可唔可以入嚟吹埋水好欣賞呢個年青人, 有理想有魄力, 其次就係肥仔和 Edan,大家都表演得好好

sumlam    發表於 18-10-19 20:19

侯爵府

sumlam 發表於 18-10-19 15:49
姜糖們,繼續一齊吹吹水

點解妳變咗做民房嘅

珍珠宮

好媽媽勳章

freemanms 發表於 18-10-19 17:56
千萬不要英皇,呢間野要出賣自己,無付出或付出少吾會捧,以往都有吾少例子。 viu拍劇都好,可以經常係電 ...

真係好睇姜B目標 如果係想揾錢, 其實簽英皇係快啲幫佢打入內地市場, 眼見留係香港既藝人, 都係揾唔到食

珍珠宮

好媽媽勳章

kkvicky 發表於 18-10-19 19:50
點解妳變咗做民房嘅

我都想知點解呀~ 遂左我出宮呀BK

公爵府

公海有個帖全球十大俊男,睇完後我覺得姜B俊過曬佢哋喎

首頁

尾頁