懷孕10週,有冇媽媽成日去大便?

Joeylover
|
朝早未食早餐就去便便,食完午餐又去,隔多3個鐘又去,好困擾。今日由11:30am 起身到依家4:30pm 已去了3次廁所,但唔係肚瀉。我冇其他肚痛問題,第6週開始已經經常感到便意,夜晚又成日放屁。有冇媽媽有依個情況?好煩呀。
haha748494
|
之前都聽講過,到三個月之後可以會好返,你產檢果陣同醫生講下。
Joeylover
|
haha748494 發表於 18-10-22 18:10
之前都聽講過,到三個月之後可以會好返,你產檢果陣同醫生講下。

我知有啲媽媽係便秘,但我就1天2-3次便便。(emoji)(emoji)
王豆
|
回覆 Joeylover 的帖子

哈哈
我每日 去 10次小便

去到 我發脾氣

因為 去完又要抹

持續左3個月
去完又去
我要做媽媽
|
我真係好似第一次見咁頻繁既,因為好多媽媽都係便秘...我都係便秘得好犀利既人
babeworry
|
我也一天3次poo poo ...但不是肚痾...多數在早上
RubyYu07
|
係好順暢喔,咁便便正常嗎?如果正常既話我諗應該無乜問題。
Joeylover
|
RubyYu07 發表於 18-10-22 21:52
係好順暢喔,咁便便正常嗎?如果正常既話我諗應該無乜問題。

便便正常,唔係水狀,都唔明點解咁多便便去。
Joeylover
|
babeworry 發表於 18-10-22 20:48
我也一天3次poo poo ...但不是肚痾...多數在早上

咁我地情況一樣呀,早上同下午去。晚上就冇啦。
Joeylover
|
我要做媽媽 發表於 18-10-22 20:41
我真係好似第一次見咁頻繁既,因為好多媽媽都係便秘...我都係便秘得好犀利既人 ...

我懷孕4週至6週有食materna,去廁所有困難,之後停食materna, 依家淨係每日食一粒400mcg gnc葉酸. 打算12週後先食番materna.

Joeylover
|
王豆 發表於 18-10-22 20:25
回覆 Joeylover 的帖子

哈哈

我夜晚訓訓下要去2次小便,都幾影響睡眠質素。
JD930    發表於 18-10-23 16:10
pudding_taimei
|
same here
而家就快37w,一直都正常1日1次,去到廿幾週時竟然有幾日痾唔出,跟住食益生菌就暢順返,最近個幾星期變左一日起碼兩次(正常唔係肚痾),痾到痔瘡發...很痛苦...
yukicheung0901
|
Joeylover 發表於 18-10-23 00:37
我懷孕4週至6週有食materna,去廁所有困難,之後停食materna, 依家淨係每日食一粒400mcg gnc葉酸. 打算12 ...

醫生話頭3個月淨係葉酸得喇,不過要食800mcg先夠。過咗3個月就食materna就夠。
RubyYu07
|
排清毒素都唔係一件壞事。好多媽媽懷孕都有便秘既困擾。
王豆
|

回覆 我要做媽媽 的帖子

初時
我唔知 有左。。

每日 經常 小便,
很辛苦

人很想發脾氣
全日10次呀

問過人, 話 寶寶 壓到 膀胱 ,所以,產生 小便意慾
Joeylover
|
王豆 發表於 18-10-23 19:07
回覆 我要做媽媽 的帖子

初時

尤其夜晚急住要去小便真係痛苦。
bchuma
|
Joeylover 發表於 18-10-19 16:30
朝早未食早餐就去便便,食完午餐又去,隔多3個鐘又去,好困擾。今日由11:30am 起身到依家4:30pm 已去了3次 ...

我係一日一次,你咁諮詢下醫生是否需要服用孕婦益生菌?
bchuma
|
haha748494 發表於 18-10-22 18:10

大便都會有影響呀?我第一次聽咋
bchuma
|
Joeylover 發表於 18-10-23 20:36
尤其夜晚急住要去小便真係痛苦。

一晚7.8次嘅飄過⋯⋯
bchuma
|
Joeylover 發表於 18-10-22 19:50
我知有啲媽媽係便秘,但我就1天2-3次便便。(emoji)(emoji)

係咯 便秘我就知道有