「全球生活質素調查」, 評港衞生「接近第三世界」!

yucl_hk
|
今年三月國際顧問機構美世(Mercer)的「全球生活質素調查」,在二百三十一個城市中排名第七十一的香港,則被排名第廿五的新加坡遠遠拋離,當中香港衞生方面尤為惡劣,排名一百三十四,被團體劣評為「已接近第三世界」,而且情況更是每況愈下。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181018/bkn-20181018033024703-1018_00822_001.html

ifcsir
|
yucl_hk 發表於
今年三月國際顧問機構美世(Mercer)的「全球生活質素調查」,在二百三十一個城市中排名第七十一的香港,則 ...

香港係好不乾淨
Poyau
|
咁驚嚇
pixelskin
|
咁香港又未至於第三世界,但坦白講,香港人衛生意識越來越低就真
wcpcelia    發表於 18-10-20 17:38
Carhy
|
yucl_hk 發表於 18-10-19 17:32
今年三月國際顧問機構美世(Mercer)的「全球生活質素調查」,在二百三十一個城市中排名第七十一的香港,則 ...

好懷念以前既香港
我愛Corina
|
香港人口密度高je,但講衞生,香港人算係咁啦。
Mimi_Ma
|
外判清潔後, 香港環境愈來愈垃圾。
emt1314
|
如果香港衞生都算笫三國家, 咁笫三國家果D算什么?
但香港係全球最長壽之都, 如果真係咁差, 應該唔會咁長命架
choco_soup
|
香港係污糟左好多係真。

香港多左好多無公德心既人
asa2012
|
係,街道越來越污穢
LittleRoxie
|
emt1314 發表於 18-10-19 18:34
如果香港衞生都算笫三國家, 咁笫三國家果D算什么?
但香港係全球最長壽之都, 如果真係咁差, 應該唔會咁長命 ...

係啦
我都驚訝,歐洲,美國
大把地方污糟過香港
泰國,馬拉,大陸只是市中心乾淨小小
咁污糟又不等於,短命
我呀婆成日食發霉,過期,已變壞食物
現在90有7
我們笑說,可能她已經有抗體
tredd
|
唔係掛?! 巴黎唔衰過香港? 如果香港接近第三世界,巴黎一定污糟過第三世界
good_pig
|
我愛Corina 發表於 18-10-19 18:31
香港人口密度高je,但講衞生,香港人算係咁啦。

係囉,都冇乜人吐痰
moma1023
|
tredd 發表於 18-10-19 18:58
唔係掛?! 巴黎唔衰過香港? 如果香港接近第三世界,巴黎一定污糟過第三世界
...

係,巴黎其實好污糟同臭⋯⋯
花都只宜遠觀不宜褻玩
wcpcelia    發表於 18-10-20 17:38
secretrose
|
choco_soup 發表於 18-10-19 18:39
香港係污糟左好多係真。

香港多左好多無公德心既人

女厠好污糟!
tsung
|
好誇張
PCCW2319
|
LittleRoxie 發表於 18-10-19 18:44
係啦
我都驚訝,歐洲,美國
大把地方污糟過香港

所以我唔敢食過期野。 怕長命, 但生病。
birdbird
|
moma1023 發表於 18-10-19 19:56
係,巴黎其實好污糟同臭⋯⋯
花都只宜遠觀不宜褻玩

巴黎, 遊客區以外, 在街上見到便便係好平常.
香港地, 唔覺周街見便便, 反而好常見清潔工在掃街倒垃圾.

巴黎, 唔多人戴口罩; 香港地好常見口罩.

LittleRoxie
|
PCCW2319 發表於 18-10-19 20:26
所以我唔敢食過期野。 怕長命, 但生病。

我阿婆係連病都小
80歲割完腸癌
可以自己落床,仲行得快過d護士
emt1314    發表於 18-10-19 21:43
PCCW2319
|
LittleRoxie 發表於 18-10-19 20:30
我阿婆係連病都小
80歲割完腸癌
可以自己落床,仲行得快過d護士

健康是福