喉嚨開始覺痛,食乜好?

牛牛牛牛
|
今早一起身覺得喉嚨好乾隱隱痛咁,成日飲水都唔覺有幫助,好似喉嚨有舊嘢咁開始起痰,呢個時候睇西醫好啲定食啲乜或飲啲乜會有幫助?
熊熊老婆
|
我會狂飲新鮮檸檬暖水同瞓覺。
ecling
|
係咪初起感冒喉嚨發炎?係就睇定醫生,明日星期六啦~
pig-mum
|
羅漢果十菊花/溥荷葉焗水飲
一杯凍奶茶
|
飲豆漿,之後就會變為有痰咳再慢慢醫
牛牛牛牛
|
ecling 發表於 18-10-19 18:55
係咪初起感冒喉嚨發炎?係就睇定醫生,明日星期六啦~

我又冇肌肉酸痛,唔覺得攰,但就有喉嚨痛,同平時作病有啲唔同,所以唔知應該點

屋企有雪梨食住先
Poyau
|
考慮試吓菊花蜜糖水
kayen
|
牛牛牛牛 發表於 18-10-19 18:49
今早一起身覺得喉嚨好乾隱隱痛咁,成日飲水都唔覺有幫助,好似喉嚨有舊嘢咁開始起痰,呢個時候睇西醫好啲定 ...

狂飲蜜糖水、喉糖、雪梨,有時間就煲蘋果雪梨水或蘿(看)果水
koalachan2002
|
今早一起身覺得喉嚨好乾隱隱痛咁,成日飲水都唔覺有幫助,好似喉嚨有舊嘢咁開始起痰,呢個時候睇西醫好啲定 ...

我會食牛黃解毒片
zozozo
|
噴betadine快靚正,初起一日噴幾次就舒服好多
Jumama2000
|
zozozo 發表於 18-10-19 19:46
噴betadine快靚正,初起一日噴幾次就舒服好多

用betadine漱口都得,食木瓜消炎鎮痛
pcy307
|
快啲試下食農本方嘅銀翹解毒散, 如果係初初病發,好大機會可以成功睇少一次醫生。
mandy952
|

銀翹解毒片
emt1314
|

我噚日都係有少少喉嚨痛, 含咗几粒呢隻喉糖, 宜家唔痛了, 藥房有售.
creambb
|
我食龍角散
tramtram
|

我會飲陳皮檸檬燉蜜糖
Mrs·Cheung
|
我前前後後都痛佐幾日又雪梨,又食藥,都係止唔到。

點知琴日食咗一包螺絲粉,以毒攻毒,反而好好多
caryfox
|
龍角散,
blackberry
|
飲暖鹽水
tutik
|
作病。我食銀翹解毒片,有一半情況頂到好番