自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

救護員對救生員,早兩年重話要睇齊。應該無人讚成吧。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kpng0714 發表於 18-10-19 20:58

咁你覺得呢
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

嗄.... 救護員點可能同救生員睇齊,救生員曉游水、曉普通急救就可以做,救護員要學好多專業知識啊!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

俾工潮班友搞到聽到救生員都有d嬲 睇齊? 冇!可!能!

珍珠宮

香港的救生員。。。

算吧啦。

也許有一些敬業樂業的救生員,但普遍所見的。。。無言

珍珠宮

回覆樓主

所以而家無人入行做救生員了!又要定時操練,續牌又要比錢考,人工又少!所以今年夏天都多左游泳池救生員不足而封池!遲下可能越來越少游泳池開了!

水晶宮

如果救護同救生睇齊,即係要求都睇齊(包括體能,知識,工作)。咁公共池應該要先關閉一段時間先招合資格人手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hi_baby 發表於 18-10-19 22:03
嗄.... 救護員點可能同救生員睇齊,救生員曉游水、曉普通急救就可以做,救護員要學好多專業知識啊!
...

絶對同意

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hi_baby 發表於 18-10-19 22:03
...

要考試㗎!⋯⋯拯溺總會銅章,唔易考㗎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港救生員唔係只識圍爐打火鍋同請長期病假咩?無可能同救護員睇齊,入職要求都兩回事啦。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170613/00174_001.html

珍珠宮

1314625 發表於 18-10-19 23:34
如果救護同救生睇齊,即係要求都睇齊(包括體能,知識,工作)。咁公共池應該要先關閉一段時間先招合資格人 ...

不知為何救生員比我感覺就好似保安員咁的一份工作, 救生員只需懂得游水叻,識好普通的急救知識就已足夠了,同保安員只需有眼力好, 身體好, 又可以做到了!所以絕對不能與救護員睇齊, 救護員要學的知識廣泛, 連打針都要識。 如果想睇齊就要學多啲先得嘅!

別墅

caryfox 發表於 18-10-19 23:38
要考試㗎!⋯⋯拯溺總會銅章,唔易考㗎!

十三歲就考得有幾難。

別墅

1314625 發表於 18-10-19 23:34
如果救護同救生睇齊,即係要求都睇齊(包括體能,知識,工作)。咁公共池應該要先關閉一段時間先招合資格人 ...

佢地淨係要求人工睇齊之嘛。

珊瑚宮

睇齊咩? 套制服呀?

伯爵府

回覆樓主:

唔好玩啦!以前工作上接觸唔少救生員,恕我講句,只有極少係醒目身型fit工作落力
絕大部份都懶散,無common sense, 字都唔識多個,蠢,有d身型肥矮,質素嚇死人

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hornet4638 發表於 18-10-20 00:09
十三歲就考得有幾難。

你話唔難,你試過咪知囉!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

香港達Bondi Rescue嘅水平嗎

水晶宮

fivebeanrice 發表於 18-10-20 00:21
唔好玩啦!以前工作上接觸唔少救生員,恕我講句,只有極少係醒目身型fit工作落力
絕大部份都懶散,無common ...

我見多數都是戴住副超睡在塔上玩手機咋,一年仲只返幾個月工,仲可以玩擺工,好悠遊。救護忙到飯都食唔到,24小時輪更,要有專業訓練。兩者不可相提並論

琥珀宮

畀面勳章

做好自己先爭取啦好心,好多工又唔返,好多返左又成日俾人影到偷懶,咁都加薪仲有天理既!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

完全唔同LEVEL, 無得比

首頁

尾頁

跳至