我個工人咁樣

激烈的海狗
|
1. 食飯唔叫唔夾餸 不停食白飯。
2. 洗完碗未夠九點朵喺廚房裝電視,叫佢出嚟大廳坐都係痞喺廚房門口睇。
3. 我唔入房瞓佢唔去沖涼,有時我冇為意坐喺廰睇書,佢就朵喺廚房...我要叫佢沖涼先去,有時都幾煩。
4. 我放假瞓眼咗(10幾起身)佢點都唔食早餐,佢平時7:00左右食,叫佢好多次自己食先佢點都要等。

*海外印三十幾歲,已做咗4年,day 1嚟對於食、沖涼、瞓等個人事情已經好被動,開頭覺得佢係禮貌或者受訓教落的規矩,但都幾年啦 佢仲係咁。佢做野ok正常冇野的,雙方關係好好,但對住我佢就好被動,我冇鬧佢從來冇不和的。正常嗎?
你地啲姐姐係咪咁架?
taiwoon
|
佢做野正常
其實問題我覺得只係小事
starbuckscoffee
|
回覆 激烈的海狗 的帖子

假設我工人係咁:
1. 食飯不停夾餸 唔食白飯。
2. 洗完碗未夠九點就出嚟大廳坐。
3. 我唔入房瞓佢就去沖涼,霸住廁所我冇得用。
4. 我放假瞓眼咗(10幾起身)佢就食完早餐唔理我。

樓主你又覺得呢個工人點呢?
想講既係唔搞到你你由得佢啦, 總之吩咐佢既有做到你理得佢食唔食,訓唔訓
333s    發表於 18-10-19 21:36
激烈的海狗
|
taiwoon 發表於 18-10-19 21:28
佢做野正常
其實問題我覺得只係小事

特別係食飯佢唔夾餸,我仲諗「死啦係咪我曾經話過佢咩呢」點解唔食餸嘅,但我肯定冇話佢一直都冇。 但又唔知點問佢好,所以上來問下你地
激烈的海狗
|
starbuckscoffee 發表於 18-10-19 21:31

假設我工人係咁:

有時唔想佢太夜瞓 (第朝又6:30起身)但話極都係要叫先去沖涼(三個厠所唔會霸倒我家任何人用厠所)唔明佢做嘜要等
333s
|
激烈的海狗 發表於 18-10-19 21:23
2. 洗完碗未夠九點朵喺廚房裝電視,叫佢出嚟大廳坐都係痞喺廚房門口睇。
3 ...

我分配餸菜給工人食。飯佢自己取。

餸菜就似飛机餐。食堂。學校。
每樣餸菜一勺。

Froggy_joe
|
激烈的海狗 發表於 18-10-19 21:32
特別係食飯佢唔夾餸,我仲諗「死啦係咪我曾經話過佢咩呢」點解唔食餸嘅,但我肯定冇話佢一直都冇。 但又唔 ...

點解唔和工人分開食?

有一種講法話,要和工人一齊食,咁樣先階級平等,當佢一家人

但有啲工人就係和老細一齊食唔自在,夾開啲餸俾工人自己食,佢會食得自在好多,你亦都無心理負擔, win win
ninachu
|
激烈的海狗 發表於 18-10-19 21:23
3 ...

1.我叫佢夾起自份餸(佢揀自己喺廚房食)
2.佢平時同b喺廳玩,一係喺廚房hea
3.佢一日沖2次涼,通常晏晝同臨瞓前,佢自己安排(佢用廳廁所),佢都阻唔到我(我用房廁所)
4.從來唔需要佢煮早餐 ,冇呢個煩惱
fishfish121
|
呢啲野小問題, 應該話唔係問題, 首先如果唔影響你日常基本唔需要理, 我覺得似係你太操控多啲
激烈的海狗
|
Froggy_joe 發表於 18-10-19 21:43
點解唔和工人分開食?

初頭係分開食,但幾年前佢仲要take care我仔食飯嗰啲,攪攪下不如一齊食,佢又唔洗攤凍晒先食,大家同步食完 仲有其它家務要做。我地通常8:00洗完碗了。 有時我所謂我坐喺廳睇書可能10:00左右,但我一直都keep住家人9:30前就寢,但佢就朵喺廚房等我入房,有時我冇為意佢去咗邊。 都幾煩
激烈的海狗
|
fishfish121 發表於 18-10-19 21:45
呢啲野小問題, 應該話唔係問題, 首先如果唔影響你日常基本唔需要理, 我覺得似係你太操控多啲
...

我冇操控佢。似係佢要我操控,我就係唔想!
redhot
|
激烈的海狗 發表於 18-10-19 21:32
特別係食飯佢唔夾餸,我仲諗「死啦係咪我曾經話過佢咩呢」點解唔食餸嘅,但我肯定冇話佢一直都冇。 但又唔 ...

你另外夾開比佢佢會食得自在啲。比我我都唔中意對住老細食飯啦
激烈的海狗
|
redhot 發表於 18-10-19 21:51
你另外夾開比佢佢會食得自在啲。比我我都唔中意對住老細食飯啦

佢一直都同我地食,佢仲會有講有笑,但唔知點解係要我叫佢夾餸先會食。 我試過試下唔出聲,佢真係食晒白飯,執枱後入廚房再食啲淨返嘅餸,我唔想佢咁!
starbuckscoffee
|

唔明佢做嘜要等,咁你問下佢得個答案囉
你又唔係佢阿媽你理得佢幾點訓, 如果因為唔夠訓日間做錯野咁就要話
甲之蜜糖乙之砒霜,我日日提住你夾餸, 趕你去沖涼係為你好! 天呀, 我黎打工ja, 唔係要個阿媽囉

redhot
|
激烈的海狗 發表於 18-10-19 21:54
佢一直都同我地食,佢仲會有講有笑,但唔知點解係要我叫佢夾餸先會食。 我試過試下唔出聲,佢真係食晒白飯 ...

好明顯佢認為啲食物係你地,你地有優先權,你不如分一碟比佢仲好啦,清晰比佢知道呢份係佢嘅
Froggy_joe
|
激烈的海狗 發表於 18-10-19 21:50
初頭係分開食,但幾年前佢仲要take care我仔食飯嗰啲,攪攪下不如一齊食,佢又唔洗攤凍晒先食,大家同步食 ...
分番開食喇咁

對你小朋友自立都有好處
一家人又可以傾計
blythe
|
真係慘...講工人
大力大力
|
不出廳看電視, 應該是他們公司教的, 我覺得個工人是跟返以前公司的規矩做,而不敢越界~
miffyumiffy
|

我外家個印尼姐姐

1. 食飯照夾餸,咩都夾,我同佢講有豬肉,佢將佢碗豬肉倒番落碟餸,跟住成碟餸矛人再食
2. 我外家個廳兩張三座位梳化,我爸媽坐一張,工人自己坐一張睇電視
3. 我媽話工人沖涼冇水聲, 沖完涼條毛巾又乾,佢覺得很古怪
4. 工人話自己乜都唔識煮,淥個麵都話唔識,所以一定要等埋我爸媽先有早餐食
所以前幾日比我阿媽炒了

樓主工人叫好好
princesscupcake
|
Froggy_joe 發表於 18-10-19 21:43
點解唔和工人分開食?

我外傭鐘意自己喺廚房食,仲要閂埋度門。
佢自己夾起煎得最靚嗰幾件,核突啲嘅比僱主一家。
廁所佢同我哋鬥快入,成日搶著用先,慌蝕咗時間遲咗入房玩電話。