自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

放工,接仔見佢拎住部電話,我其實冇咩野,因為講好左星期五比佢happyFriday,咁我仔見到我就有啲怕我話,之後99,九秒九衝出來講,唔怕,我比你玩⋯⋯心諗,就算我比佢玩,我都起碼要保持返媽咪既威嚴呀,你9秒9衝出來幫住佢冇意思ka wor!心諗忍你,同自己講,每日快快手揍個仔走!
之後食飯雞翼,咬晒成飯雞翼啲肉,之後nur返出來,食第二隻又系咁,我咪唔比佢咁樣,要佢一定要食落肚⋯⋯點知又衝出嚟講:有根呀,吐出來啦!我著晒火,我教緊仔,你又同我唱反調!系咪路呀,我咪對住個c6講,佢吐第二次ka la!

好嬲呀! 你要同我唱反調,都唔好拎我個仔嚟教飛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rex13 發表於 18-10-19 21:42
放工,接仔見佢拎住部電話,我其實冇咩野,因為講好左星期五比佢happyFriday,咁我仔見到我就有啲怕我話, ...

請息怒
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆 rex13 的帖子

明你感受但要人湊/要人煮,點都冇得話晒事

珍珠宮

yan12 發表於 18-10-19 23:40

明你感受但要人湊/要人煮,點都冇得話晒事

唉⋯⋯所以而家咪純呻⋯⋯!
而家我直頭避談有關個仔既所有野,唔想個仔成為了茶餘飯後既討論話題,我都唔想同佢分享咁多野⋯
仲有呀,頭先落去食飯前問仔駛唔駛去定廁所先,佢又9秒9衝出來搶答,我唔想我個仔連講野都懶呀真系好鬼火!

男爵府

聽到都覺得好討厭!樓主EQ算幾高。係我一定會頂撞佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

仔幾大?同99講要佢自己答
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

唉,咁你都睇在99幫手湊份上的功勞。不論錢銀多少,比得佢湊仔仔平衡上應該接受到
我自己媽媽,講明唔湊,冇嬲,keep住一個月見一至幾次飲下茶去佢到玩平時我都幾嚴,同學仔放學有小零食飲下果汁,我好少比個囡,5歲以黎都好堅持。只係放假先比一小包,糖仔都免問

阿媽見親,尤其夏天,有時一連見幾日就日日糖/朱古力(一定比佢食晒),連雪糕,出街大大杯冰鎮野飲。開頭都當我做醜人,因為呢個問題實拗幾句,仲會叫個囡唔好理媽媽 ,婆婆比,算喇

到連續第3,4日(今日)又涼涼地既天氣我先忍唔住又講
我又唔係湊,又少見,孫拎黎寵嫁啦....最搞笑係我細個佢都對我咁嚴,佢都應該明嫁嘛

水晶宮

yan12 發表於 18-10-20 00:07

唉,咁你都睇在99幫手湊份上的功勞。不論錢銀多少,比得佢湊仔仔平衡上應該接受到

我奶奶講過句“仔女係黎教, 孫係黎錫(寵)”
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

[孫係用來寵嘅~~~~]

呢句一出,誰與爭鋒
長老凑孫既育兒觀,真係歷史上既不可思議之謎
明明以前係嚴父嚴母既人
幾十年後會變到咁
真係好無奈
呢啲唯有自己氣在心裡口難開

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

百忍成金

男爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

平時食成樽m&m,即係最新出大肥樽蓋果隻食晒都算,今日涼涼地加呢兩日雨水,仲勁飲凍野加雪糕

我先出聲話下個囡唔好婆婆係到咁過份,個囡耐左識睇眉頭眼額,即刻對住我媽谷眼淚叫我由得佢
有時仲會話媽媽囉唆呀,煩呀,過黎跟婆婆。個囡就識話返我

珍珠宮

冷靜下來,我都會諗返佢幫我湊既功勞既,不過你話心裡系咪會唔平衡,真系會癲!
個仔有時話嫲嫲比,我就即時收口,我又唔可以教佢唔好聽嫲嫲講,又唔可以系仔面前講佢是非⋯⋯

珍珠宮

yan12 發表於 18-10-20 00:25
回覆 PCCW2319 的帖子

平時食成樽m&m,即係最新出大肥樽蓋果隻食晒都算,今日涼涼地加呢兩日雨水 ...

成樽mm
自己阿媽都好啲⋯⋯

珍珠宮

newcook 發表於 18-10-20 00:04
仔幾大?同99講要佢自己答

其實之前都有暗示過,自己同個仔系佢面前講自己話比媽咪聽,咁佢會收聲,冇搶答,琴晚又防不勝防,比佢搶答成功
唉,不過呢啲系性格嚟既, 所以只能夠忍!

珍珠宮

唔知到時自己做婆婆/嫲嫲會唔會咁樣

男爵府

我唔係育兒專家,唔敢講太多。我只係覺得你奶奶成日唱反調會縱壞你仔仔。如果你哋同住,真係要小心處理。
或者係話仔仔時亦同時講為何要佢咁做,同做唔做的後果。要比奶奶聽到等佢無得咁易唱反調。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

要人湊要人幫就要忍下架喇,起碼佢係真心錫你仔啦,好過不願湊被迫湊發洩在你仔身上。

珍珠宮

MeowMuiMui123 發表於 18-10-20 07:13
我唔係育兒專家,唔敢講太多。我只係覺得你奶奶成日唱反調會縱壞你仔仔。如果你哋同住,真係要小心處理。
...

我就怕仔仔無所適從⋯⋯都唔知跟邊個好!
不過我諗之後都此地不宜久留,如果太跨張,會出聲⋯

珍珠宮

回覆樓主:

可以試下返到屋企先教仔,可能你99覺得你管得嚴,而小朋友一定又鍾意手鬆嘅長輩。既然知道有咁嘅局面,就唔好嬲嬲豬住,諗下點同仔有更好溝通方式,畀佢明你管教背後嘅心意 加油

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 18-10-20 00:14
我奶奶講過句“仔女係黎教, 孫係黎錫(寵)”

我奶奶冇咁講,我媽咁講。真係道出老人家既心聲,真係,我媽細時管我地好嚴,絕不手軟,辛苦大半世,湊大自己既仔女。現在弄孫為樂,真係咩火都收晒。我問佢點解會咁?佢就講呢句,佢話自己都唔知點解,硬係嬲唔落幾粒孫。
不過我媽仲有小小理知,佢竉孫,都明白教就由我地教,佢冇管我點教仔。不過有時會叫我要嚴d。自己就做好人,衰人由我呢個阿媽做。

首頁

尾頁

跳至