自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello, 我bb將會11月出世,但我產假放到一月,就要返工,請問育嬰院或社區保姆要排幾耐

子爵府

KamenaLeung 發表於 18-10-19 22:02
Hello, 我bb將會11月出世,但我產假放到一月,就要返工,請問育嬰院或社區保姆要排幾耐
...

間間唔同,我問過有人一知有左三個月去排,一歲有位
有人識人係入面做即刻有位
以上講緊育嬰院

子爵府

離題一問
依家有薪產假
係咪已經14周?

大宅

有左4個月排,到bb 11個月育嬰園先有位

wcpcelia    發表於 18-10-20 16:53

男爵府

育嬰院資料:
個人經驗,當全園有70幾個學位,分別有不同組別,記憶中係咁樣分:大(18M-24M),中(12M-18M),細組(1m-12M),
當平均每組有2×位小朋友,每年9月有2×位大組小朋友離園,中組就升大組,細組就升中組,變相左,細組就會有2×個學位比新小朋友啦…
咁要計下自己BB到9月時,年紀到咩組別,若係細組,入既機會變相會大d,但係年紀係中/大組組別,就會細好多啦…因為用開育嬰院既家長,正常就會繼續用,就會原班細組升中組,咁咪無多左既學位比新BB入黎....除非有人退學,有位啦…咁又要睇下自已既籌號係幾多,所以好多人話,等育嬰院咁難,就係咁解啦…
PS:我仔3月出世,我5月先去報育嬰院,去到排第2××,個度老師叫我預左無位先....到8月尾收到電話,有位比我.....

寶石宮

2023年兔年勳章

water_ma 發表於 18-10-19 23:07
離題一問
依家有薪產假
係咪已經14周?

政府工係

複式洋房

離題一問
依家有薪產假
係咪已經14周?

我而家係12,仲未加

複式洋房

離題一問
依家有薪產假
係咪已經14周?

我仲未加呀

大宅

回覆樓主:

其實請工人或者搵社區保姆湊穩陣啲
我一check到有大女就即刻去排(3個月)
到大女出左世成歲幾先有位,
呢年幾我搵社區保姆湊到育嬰院有位,
去左育嬰院個幾禮拜輕側就損手爛腳返黎,
其實育嬰院得幾個姐姐睇十幾廿個小朋友,講緊啲小朋友係歲幾活潑皆段未有自制能力
真係睇唔到咁多個好容易出事
我就係出左事同對方家長同育嬰院玩左成年先完結

複式洋房

Yanyan0904 發表於 18-10-20 00:42
其實請工人或者搵社區保姆湊穩陣啲
我一check到有大女就即刻去排(3個月)
到大女出左世成歲幾先有位,

請問你社區保姆排左幾耐,係咪一出世就排,因為我唔知道,我第一次做媽咪

複式洋房

ccw1830 發表於 18-10-19 23:38
育嬰院資料:
個人經驗,當全園有70幾個學位,分別有不同組別,記憶中係咁樣分:大(18M-24M),中(12M-18M),細組(1 ...

其實我都唔知道育嬰院詳情係咁,因為我第一次做媽咪

公爵府

KamenaLeung 發表於 18-10-19 22:02
...

育嬰院一年至年半,社姆就睇區,但四個月我諗走唔甩,一係請EE不過勁貴
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

我排育嬰院就有左五個月交表,滿月撞正上一批畢業,滿月就有位。

社區保母,我都快,填完表兩星期就配對成功。

其實係睇下每區情況,我有朋友排同一間,等左半年都無位。

子爵府

睇你好不好彩,我6月生B,9月入育嬰院,因為有2x個大組畢業,1-5月出世的,都揾曬親戚、請曬工人,好多都不會要位,遲過9月出世的,又派曬位,要等有人不讀才有位,就唔知要排幾耐

公爵府

KamenaLeung 發表於 18-10-20 00:52
請問你社區保姆排左幾耐,係咪一出世就排,因為我唔知道,我第一次做媽咪
...

每區接受申請既時間不同,你要打去問,mark住日子,準時交表,機會就大啲。

公爵府

ilovexo824 發表於 18-10-20 01:18
睇你好不好彩,我6月生B,9月入育嬰院,因為有2x個大組畢業,1-5月出世的,都揾曬親戚、請曬工人,好多都不 ...

我就剛好八月出世,九月打俾我話有位,但姑娘打俾我時,我都請好工人,唔通浪費agent 費,所以我都無要到個位。

但去育嬰院又放心過俾工人湊。

複式洋房

Dragonmama2012 發表於 18-10-20 01:19
每區接受申請既時間不同,你要打去問,mark住日子,準時交表,機會就大啲。
...

請問有冇社區保姆電話!沙田,油尖旺或葵涌區都可以

子爵府

Dragonmama2012 發表於 18-10-20 01:24
我就剛好八月出世,九月打俾我話有位,但姑娘打俾我時,我都請好工人,唔通浪費agent 費,所以我都無要到 ...

因為入表時,講到好難有位,所以好多都揾定後路。。。照我估計,如6、7、8月出世,有得入讀的機會會大D,其他月份出世機會就好微

大宅

KamenaLeung 發表於 18-10-20 00:52
...

社區保姆最好依加排定揀定,咁你坐月後就一定有人湊,揀果陣最好揀啲係會上你屋企湊果啲,一黎小朋友係自己屋企比較有安全感,唔洗日日走黎走去咁辛苦。二黎屋企可以裝cam得閒睇下情況
我搵果個係上姨姨屋企湊,只湊一個,4十零歲,佢屋企有cam,大女果時有咩事姨姨會俾返cam我睇解釋返咩事,不過會做到咁冇幾個姨姨,我唔知依加啲姨姨會唔會咁做,不過可以叫主任盡量問下有冇呢啲姨姨。

大宅

KamenaLeung 發表於 18-10-20 01:28
請問有冇社區保姆電話!沙田,油尖旺或葵涌區都可以

社區申請平啲呀,自己撘上撘咁搵姨姨貴好多

首頁

尾頁

跳至