自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Yanyan0904 發表於 18-10-20 01:31
社區保姆最好依加排定揀定,咁你坐月後就一定有人湊,揀果陣最好揀啲係會上你屋企湊果啲,一黎小朋友係自 ...

請問有冇社區保姆電話!沙田,油尖旺或葵涌區都可以,我主要住就葵涌區,返工就尖沙咀,可以湊完佢去保姆度再返工,收工直接湊返屋企

複式洋房

KamenaLeung 發表於 18-10-19 22:02
Hello, 我bb將會11月出世,但我產假放到一月,就要返工,請問育嬰院或社區保姆要排幾耐
...

我當年係小朋友出左世先決定搵社區保母,當時小朋友1個半月大。
打去問,第2日約見社工,第3日就話有保母肯湊,第4日上門家訪,了解保母屋企環境,同埋講下小朋友嘅食奶時間,份量,注意事項等等,之後我第5日確認用保母,咁啱係星期六日,所以喺之後嘅星期一就開始湊。
如果想搵社區保母資料,可以喺網上搵到唔同區嘅負責機構,例如我搵嘅係油尖旺區,就係東華x院負責。
但都要留意返,社區保母最多係1湊3,不過都好安全架(emoji)

複式洋房

crystal_ghost 發表於 18-10-20 01:41
我當年係小朋友出左世先決定搵社區保母,當時小朋友1個半月大。
打去問,第2日約見社工,第3日就話有保母 ...

我小朋友用左2年幾社區保母,跟過2個保母,第1個湊左1年3個月,因為佢自己嘅小朋友出哂身,佢時間多左,所以出去打工,唔再湊小朋友,因而我再轉另1個保母,再湊到2歲幾,湊到今年7月頭就冇再湊了,因為返n班(emoji)

大宅

KamenaLeung 發表於 18-10-20 01:36
請問有冇社區保姆電話!沙田,油尖旺或葵涌區都可以,我主要住就葵涌區,返工就尖沙咀,可以湊完佢去保姆 ...

你上google搜尋社區保姆,下載鄰里支援幼兒照顧計劃PDF,入邊有齊每區既電話同服務機構,記住櫬依加睇多幾個,搵個岩自己心水既可以放心啲

公爵府

KamenaLeung 發表於 18-10-20 01:28
請問有冇社區保姆電話!沙田,油尖旺或葵涌區都可以

我知油尖旺就打去東華三院賽馬會大角咀綜合服務中心 ,電話:23922133,喺頌賢花園,要親身上去填表,記得問要帶什麼文件。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

當年陀細女,個胎夠3個月即排,排到佢出世後4個月話有位…… 不過當時我屋企人已答應照顧,所以放棄個位啦!

複式洋房

Dragonmama2012 發表於 18-10-20 02:29
我知油尖旺就打去東華三院賽馬會大角咀綜合服務中心 ,電話:23922133,喺頌賢花園,要親身上去填表,記得 ...

thanks
我一陣打去問下

複式洋房

Yanyan0904 發表於 18-10-20 01:55
你上google搜尋社區保姆,下載鄰里支援幼兒照顧計劃PDF,入邊有齊每區既電話同服務機構,記住櫬依加睇多幾 ...

thanks

複式洋房

Freesia_cat 發表於 18-10-20 04:18
當年陀細女,個胎夠3個月即排,排到佢出世後4個月話有位…… 不過當時我屋企人已答應照顧,所以放棄個位啦 ...

我都想有屋企人照顧,但可惜搵佢地照顧,仲貴過請保姆

珍珠宮

KamenaLeung 發表於 18-10-20 08:44
我都想有屋企人照顧,但可惜搵佢地照顧,仲貴過請保姆

咁其實排育嬰院一類都係唔錯嘅選擇,我有朋友生2個,2個幼時都係安排去育嬰院直至讀幼稚園。佢話好處係小朋友細細個就學自理,而且佢難間有延長服務,可以等佢地放工去接小朋友。建議你現在入紙申請育嬰院排左先,未有位就搵社區褓姆頂住先。

複式洋房

Freesia_cat 發表於 18-10-20 08:50
咁其實排育嬰院一類都係唔錯嘅選擇,我有朋友生2個,2個幼時都係安排去育嬰院直至讀幼稚園。佢話好處係小 ...

保姆洗唔洗等

珍珠宮

KamenaLeung 發表於 18-10-20 15:11
保姆洗唔洗等

褓姆要睇你揀那區嘅供應情況,好難講。

亦有d社區褓姆唔湊長期,可能只接應急case,好depends。

複式洋房

Freesia_cat 發表於 18-10-20 15:57
褓姆要睇你揀那區嘅供應情況,好難講。

亦有d社區褓姆唔湊長期,可能只接應急case,好depends。

咁我打電話問左先

大宅

KamenaLeung 發表於 18-10-19 22:02
Hello, 我bb將會11月出世,但我產假放到一月,就要返工,請問育嬰院或社區保姆要排幾耐
...

我未坐完月已經排到,完全無後悔揀左育嬰園。我女返左進步得好快,老師好專業又會主動同家長溝通,學校又多講座教我地點配合小朋友成長,對新手父母黎講好大幫助!

首頁

尾頁

跳至