自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

caryfox 發表於 18-10-20 02:31
我有氣管敏感,鼻敏感,一感冒就好辛苦喔⋯⋯

我有鼻敏感底, 所以一轉天氣轉涼感冒就早晚包云吞到包到要自己張開口呼吸,難頂到~~~~
所以我今日都決定比錢打,希望冇愈打愈差身體啦

寶石宮

2023年兔年勳章

cara.mak 發表於 18-10-20 09:06

有數據/報導提供嗎?

見以下報導

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180112/s00002/1515693916091

JD930    發表於 18-10-25 09:09

珍珠宮

Poyau 發表於 18-10-20 10:20
見以下報導

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180112/s00002/1515693916091

其實都帶唔出啲咩理據啫。 都有6成/4成人打禾,咁如果真係有問題,應該連6成/4成都無! 都係果句啦,唔打既醫護人員好大機會是年輕力壯,及可能所屬部門不是屬高危類別!

大宅

回覆樓主

睇過、聽過無數討論丶報導,都完全無一個有說服力理由令我唔帶阿女打,結果年年有打,但是只會suggest絶對親近的人去打,對其他人:自行決定。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

.

寶石宮

2023年兔年勳章

cara.mak 發表於 18-10-20 10:29
其實都帶唔出啲咩理據啫。 都有6成/4成人打禾,咁如果真係有問題,應該連6成/4成都無! 都係果句啦,唔打 ...

所以打唔打 自己衡量 自行決定

JD930    發表於 18-10-25 09:10

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

次次提出呢個問題都會有2極既回應,我既答案,想打就打唔駛問咁多

用戶要求終止服務

teresayan07 發表於 18-10-20 10:04
仲有阿邊個邊個個親戚係護士... 話佢地d醫護人員都唔打wor...
bk 大把呢d醫護親戚..
...

我可以唔叫人去打,
但一定唔會叫人唔好去打

人地個仔女出事
呢啲責任點揹

所以打唔打,自己諗啦,
自己揹唔揹到呢個責任

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

邊有得問...自己想打就打...
唔想打咪唔好打囉...

問完..個個叫你打..你打完...大病咁點?
後悔信人地??
問完..個個話好好打...你冇打...結果大病...
又後悔信左人地??

自己想打...就唔好問咁多...打就打啦...
1516的...其實拖下拖下....最後你都係唔會打...
因為真係會打既人唔會問...一早就約左打針或已打....

唔想打的...又怕中招...先會問....
問得黎...都過左最佳打針時間....
跟住又會再問....遲左咁多..重打唔打好...
無限LOOPS...

我自己係唔打果班人....
我主張自己生活作息好..身體健康就唔駛驚...
同埋你係時辰到的話...做什麼你都走唔甩架啦...
都唔WORRY得咁多

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我全家年年都打,真係病少左,尤其是流感高峰期,阿女好多同學病,但阿女冇受感染

試過有一年老公冇打,結果佢斷斷續續咁病左一年,而全家人包括細女都冇事,於是更加相信流感針既功效,之後年年全家都會打

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

星期三自己+仔女已去私家到打。
前幾年大仔無打,試過中流感,經歷過我真係怕怕 。之後年年去打流感針真係好怕流感併發症。

翡翠宮

全家年年打

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

KILW 發表於 18-10-20 04:21
同意,親身中過招或見過親友中左嘅嚴重後果嘅人,一定會打,而無衰過嘅好自然會質疑呢樣嗰樣。自己同仔女 ...

係,中過既就一定會打,太可怕

男爵府

我昨天打了,打完無乜唔舒服,我不想日後後悔無打,之後

伯爵府

回覆樓主:

我仔試過幾次肺炎,就算打左都有,不過醫生話好在有打,以我仔體質,如果唔打,會好嚴重(街申:年年打)
還有,我一要支持老弱幼兒要打,因為好多老人家一流感就併發症,而且因此肺炎死亡率好高

大宅

Poyau 發表於 18-10-20 01:14
身體最誠實 醫護人員接種率不足五成

聽講 好多初上班的護士或幼稚園老師會病,因為唔習慣,後來自身抵抗力會適應環境,所以佢地身經百戰,我們不能和他們比較。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sisbro 發表於 18-10-20 01:20
自己決定
道理同,結唔結婚,生唔生仔,係一樣㗎

認同

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

月希 發表於 18-10-20 10:50
邊有得問...自己想打就打...
唔想打咪唔好打囉...

中point

男爵府

我自己嚟講, 以前從未打過流感針, 但舊年阿女中左乙型, 恐怖到我以為會無左個女, 後來再傳染埋比我, 嗰種辛苦我真係唔想再經歷, 所以今年決定一定要打!

子爵府

Poyau 發表於 18-10-20 01:14
身體最誠實 醫護人員接種率不足五成

So?
我入咗行十幾廿年,從來冇打過!
政府只係呼籲老弱、小朋友、高危嘅人打

大家自己衡量啦
自問自己係孱啲咪打囉
唔識可請教你家庭醫生,等佢幫你分析

好似我自己
本身身體好(一年都唔病一次)
又會確保空氣流通、返工或去人多地方又帶口罩、勤洗手,我覺得唔打都ok wor
年年流感死嘅,有幾多係醫護人員丫?
因為我哋識保護自己

反而我老豆
我迫佢年年打
俾錢都要打
因為佢平時最孱仔(次次全家得佢一個病、家人完全冇事)

最緊要自己對自己嘅決定負責任

首頁
12345...6

尾頁

跳至