自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

PCCW2319 發表於 18-10-20 00:08
你奶奶可能以為簽左2年約, 工人一定唔可以自己辭工, 除非僱主炒佢魷魚。
...

可能係!佢完全唔知出面好姐姐幾搶手(問題佢都唔覺得呢個姐姐好)。佢話覺得呢個姐姐覺得自己好巴閉⋯

男爵府

cherriesit 發表於 18-10-20 00:17
其實一直都係奶奶來,工人去買餸。所以佢其實都幫輕好多!但煮餸方面,其實現工人好多習慣係正常、衛生、 ...

有聽過一個廚房不能容納2個女人呢個說法嗎?可以係新抱同99, 亦可以係工人同99呢!你個情況,係要同99講清講楚,話者狠狠地比佢試下冇工人既滋味,否則永遠都唔會攪得掂!

男爵府

美之選468 發表於 18-10-20 00:10
你99都好挑剔吓wo ? 但第一個理由很奇怪,如果姐姐靚就不用做工人啦? 直接做明星啦? 話是話.....你99到底 ...

我奶奶自己好貪靚,對人都以貌取人。佢覺得樣生得唔靚既係做嘢唔得。我聽到簡直覺得荒謬無比!(呢個新工人雖然不算靚,但好乾淨企理有燦爛笑容)無話可說

水晶宮

cherriesit 發表於 18-10-20 00:17
其實一直都係奶奶來,工人去買餸。所以佢其實都幫輕好多!但煮餸方面,其實現工人好多習慣係正常、衛生、 ...

炒菜炒埋百潔布 ?! omg...
要炒嗰個係你 99 喎,你屋企有個小b 架喎。。。

男爵府

imlcc 發表於 18-10-20 00:15
同我阿媽一樣,之前見親我就數舊工人不是,到舊嘅走咗新嘅嚟,就開始係咁讚舊工人,話新嗰個唔好,我都廢 ...

嘩!我見你呢段說話簡直覺得係講緊我奶奶。真係完全一樣。但你媽媽對住工人會唔會都口無遮攔咁數人地?

男爵府

Lindytiger 發表於 18-10-20 00:11
不如問下奶奶,如果佢咁唔鍾意,不如唔好要工人。咁佢帶埋阿b 出街買餸、病左都要湊住bb 係咪ok? 如果奶奶 ...

我未大肚其實佢已經表態自己絕不會幫手湊BB。依家又咁,唔知佢想點。
一日十幾個電話打俾我老公投訴,我感覺老公就快癲了

大宅

回覆樓主:

你一家人不是為了entertain你奶奶或者賦予佢煲湯的滿足感而存在,因應自家需求,調整工人/ 奶奶分工先岩。分清邊個主邊個客。直接同奶奶講你好滿意而家呢個姐姐,以後家務煮飯由姐姐全權負責得啦。我覺得咁講已經好客氣,如果佢仲唔醒覺,亦都唔洗俾面。

男爵府

Nbs 發表於 18-10-20 00:11
應該無一個姐姐你99 係會滿意,你請邊個都係一樣。
你係僱主你先係boss, 話比姐姐聽唔使理唔使介意99, 直頭 ...

多謝你溫馨提醒!好的,我同新姐姐講講。但新姐姐都同我講過,佢係好怕搞到人地唔開心嘅類人,即係可能好難唔理人地,自己做自己嗰啲人。今日嫲嫲一來已經諗辦法tum嫲嫲開心,好禮貌咁打招呼,問候。但99零回應。今晚見到姐姐個樣好無奈

男爵府

850212 發表於 18-10-20 00:13
好難攪,呢啲老人唔會改 ,一係大大獲鬧佢一次,收鎖匙,不過你地應該做唔出,一係扮話要辭職,個工人咁唔 ...

嘩,收鎖匙可能真係會好僵,我C6一定唔制。辭職呢個可以諗諗!

珍珠宮

cherriesit 發表於 18-10-19 23:57
其實一開始係隔日黎、買兩日餸,但隨住BB越來越好玩得意,佢就變咗日日都黎,好掛住個孫。其實我初時都好 ...

奶奶你咁叻梗係個個姐姐都差 d 啦

但呢個姐姐已經係姐姐之中最好架啦
佢走左請過第個你一定更加唔鍾意

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cherriesit 發表於 18-10-20 00:32
嘩,收鎖匙可能真係會好僵,我C6一定唔制。辭職呢個可以諗諗!

其實趁機會收返嚟可能係一件好事 尤其係 99 屢勸不改
總有離別的時候

男爵府

Lindytiger 發表於 18-10-20 00:22
有聽過一個廚房不能容納2個女人呢個說法嗎?可以係新抱同99, 亦可以係工人同99呢!你個情況,係要同99講 ...

一山不能容二虎,聽過。一個廚房不能容納兩個女人,今次真係體會到!
但係我真係承受唔到冇咗依家呢個工人,我覺得佢真係好難得,我好鍾意佢呀!奶奶身體唔好,我地兩公婆返工又超忙。Cannot afford to lose her

男爵府

cherriesit 發表於 18-10-20 00:28
我未大肚其實佢已經表態自己絕不會幫手湊BB。依家又咁,唔知佢想點。
一日十幾個電話打俾我老公投訴,我感 ...

咁就易攪啦!同佢講想姐姐快啲上手,請佢返嚟係湊b 既,如果奶奶係度呢可能姐姐會依賴左奶奶喎,不如叫奶奶黃昏時候先上嚟,比姐姐自己湊大半日。呢個借口可以俾姐姐煮早、午、晚餐比bb, 奶奶晏啲上嚟既可以湊b, 又可以預備晚餐比樓主。

珍珠宮

cherriesit 發表於 18-10-20 00:20
Exactly!另外我覺得佢其實可能覺得自己是一家煮婦、同埋負責煲湯比我地嘅身分受到少少威脅
...

你奶奶係一個好煩好煩好無存在感又無乜能力又要面既煩女人

侯爵府

cherriesit 發表於 18-10-19 23:41
首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

根本係你奶奶問題,就算有個100分既行出黎,佢都唔滿意!佢可能自卑到驚自己煲湯 湊仔唔及姐姐咁叻!

侯爵府

cherriesit 發表於 18-10-20 00:26
嘩!我見你呢段說話簡直覺得係講緊我奶奶。真係完全一樣。但你媽媽對住工人會唔會都口無遮攔咁數人地?
...

開頭番工嗰幾個星期會對住新工係黑口黑面,語氣極差架,後期就好D,只係喺我哋面前數,仲話做夠兩年就搵過第二個,我當然唔會理佢咁多啦。

男爵府

Nbs 發表於 18-10-20 00:26
炒菜炒埋百潔布 ?! omg...
要炒嗰個係你 99 喎,你屋企有個小b 架喎。。。

呢啲恐怖故事都係最近矛盾出現C6先逐D講俾我聽佢呀媽幾唔衛生。舊工人從不出聲,又唔同我地溝通,所以我一路都唔知。
其實自拍拖去99屋企食飯已經知道佢衛生觀念好差,個人又大頭蝦,但個嗰陣時諗住一個禮拜先一餐半餐,就冇出聲。而且99好野蠻唔會聽人意見的,所以費事大家唔愉快,我都冇嘈過。
但遇到依家嗰工人好耿直,有堅持,關於健康嘅嘢佢會出聲同唔妥協,先掀起我地同99大風波。
其實我真係好擔心個B,唉⋯⋯
唔來都來咗一年半載,點炒呀

男爵府

nsychristy 發表於 18-10-20 00:35
奶奶你咁叻梗係個個姐姐都差 d 啦

但呢個姐姐已經係姐姐之中最好架啦

Thanks! 等我copy + paste聽日同佢講!!!

男爵府

vickymamaa 發表於 18-10-20 00:30
你一家人不是為了entertain你奶奶或者賦予佢煲湯的滿足感而存在,因應自家需求,調整工人/ 奶奶分工先岩。 ...

C6已經同佢講,佢淨係負責帶BB落街/會所玩,其他唔使佢理。
99今日一入屋已經串我新工人:你叻晒喇,以後唔使我煲湯喇,你煲喇!你乜都識,咁巴閉。
新工人好難過。佢不停問我自己係咪得罪嫲嫲,好似好大件事咁,然後嘆氣

珍珠宮

cherriesit 發表於 18-10-20 00:44
Thanks! 等我copy + paste聽日同佢講!!!

講到乜都係佢寛宏大量佢叻佢屈就

咁就過到骨架喇

再教下姐姐換個方式,乜q 都讚左認同左奶奶先, 然後再請示奶奶「啊肉餅蒸夠十五分鍾穩陣 d 喎,你話好唔好啊?係就係無咁滑,安全 d 嘛有 bb.....」

呢類人係要咁對付,利申我講唔出口

首頁
12345...6

尾頁

跳至