自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

叫你C6同99傾清楚。(唔好嚇走個姐姐)

男爵府

Minnacat 發表於 18-10-20 00:41
根本係你奶奶問題,就算有個100分既行出黎,佢都唔滿意!佢可能自卑到驚自己煲湯 湊仔唔及姐姐咁叻!
...

我覺得佢好似有D老細請咗個叻嘅下屬,要比下馬威人,話比人知我係你老闆你唔可以叻過我。事實係佢真係唔夠呢個姐姐叻,因為呢個姐姐真係好有經驗。可能佢覺得最可怕嘅係99佢個仔都覺得姐姐好掂

男爵府

imlcc 發表於 18-10-20 00:42
開頭番工嗰幾個星期會對住新工係黑口黑面,語氣極差架,後期就好D,只係喺我哋面前數,仲話做夠兩年就搵過 ...

呀!希望我99之後態度都可以好返少少

男爵府

nsychristy 發表於 18-10-20 00:50
講到乜都係佢寛宏大量佢叻佢屈就

咁就過到骨架喇

無錯,我認同。我都要同姐姐講,可能試試呢個溝通方式。應該會好好多。我99真係勁要面的。
可能今次都係姐姐人生嘅一個挑戰和學習。遇著個難頂波士(唉,其實工人我請返來,我先係波士,點解要受佢氣?!)

珍珠宮

cherriesit 發表於 18-10-20 00:58
無錯,我認同。我都要同姐姐講,可能試試呢個溝通方式。應該會好好多。我99真係勁要面的。
可能今次都係姐 ...

最怕呢 d 人,淨係識要面唔識虛心同進步

我又拗頸,佢地越係咁我越唔會理

你始終都要拎返個boss 權,唔係要爭咩,係實際上既生活秩序

要同奶奶劃返界線, 個重點只不過係俾返個下台階佢,麻乜煩

等佢感受到姐姐對佢無上既尊重、你同你老公俾到奶奶永遠是最好的感覺佢, 先再俾個 credit 佢話佢教得姐姐好好,姐姐進步左好多好幫到手,係時候享福喇,淨係同 bb 玩就得,唔好阻止佢上黎,佢唔係想做野,佢係怕無面、怕你唔需要佢唔使佢再點見孫

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

SabrinaR 發表於 18-10-19 23:50
同佢講整走左姐姐你要辭職做ftm湊b
到時頭家靠哂佢個仔養

99最驚個仔要養起頭家

男爵府

nsychristy 發表於 18-10-20 01:07
最怕呢 d 人,淨係識要面唔識虛心同進步

我又拗頸,佢地越係咁我越唔會理

多謝你悉心回覆!jm你真係好識講嘢,好有鋪排。等我慢慢學嘢!做你身邊嘅人好幸福。

男爵府

ksviola 發表於 18-10-20 01:10
99最驚個仔要養起頭家

可能仲有一樣嘢驚:就係我湊BB同埋照顧佢個仔。(因為99心目中我係廢的!)佢成日同人講個新抱又懶又唔識做家務。大佬,我要返工呀!同埋未有工人時,屋企家務大部分是我做。佢個仔淨係識得灘喺梳化

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

cherriesit 發表於 18-10-20 01:16
可能仲有一樣嘢驚:就係我湊BB同埋照顧佢個仔。(因為99心目中我係廢的!)佢成日同人講個新抱又 ...

快啲搵机會講

珍珠宮

cherriesit 發表於 18-10-20 01:13
多謝你悉心回覆!jm你真係好識講嘢,好有鋪排。等我慢慢學嘢!做你身邊嘅人好幸福。
...

你想多了我當湊客係會咁湊,湊屋企人/男人一定唔會,真心朋友我都會錫住既

我覺得你願意賣口乖先難得,我唔制架

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cherriesit 發表於 18-10-19 23:41
首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

無法改變奶奶態度,唯有同姐姐多溝通。
話比姐姐聽你地兩公婆好滿意佢(讚位自己唸),但麻麻一向要求比較高,有時可能會講左d或做左d野令你難受,請姐姐唔好同麻麻計較,忍一忍。有咩事可以夜晚直接同你講,由你地兩公婆幫姐姐擺平。
起碼姐姐同你同一戰線,又唔會同麻麻衝突。好姐姐,一定要唸計留呀。

男爵府

tester5 發表於 18-10-20 01:45
無法改變奶奶態度,唯有同姐姐多溝通。
話比姐姐聽你地兩公婆好滿意佢(讚位自己唸),但麻麻一向要求比較 ...

我都會直接同姐姐講,叫佢唔好理99,boss只係樓主,做好我叫佢做嘅野就得,而宜家覺得佢工作好好,99係有問題嘅,唔好因為99嘅說話同行為難過,因為樓主自己都硬食緊,明白佢感受。
咁可以比姐姐睇到你同佢同一陣線,有個支持。同埋間中比小小bonus姐姐,同口頭上讚姐姐多d,尤其99比左屎佢食嘅時候,咁工人心情會快d好返,減低佢負面情緒。

tester5    發表於 18-10-20 07:43

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好明顯你99係唔抵新工人本事過佢。

叫你 99黎少d,我諗仔你屋企會六國大風相。

或者扮下野同你99講做工人有乜唔好,又讚下你99, 等佢對新工人冇咁大敵意先。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

另外,都可以做d小動作令奶奶開心,營做佢被姐姐尊重既感覺。
例如請佢教姐姐煮餸(最好係佢好拿手而姐姐又唔識),事後同奶奶講話姐姐讚奶奶教得好好。

又或者話姐姐讚奶奶照顧BB好細心,自己從奶奶身上都學到好多野。

讓奶奶感覺被姐姐及你地尊重,唔會因爲多左個工人,就覺得佢可有可無(雖然事可能係,但都唔可以被佢知)

當佢地兩個人互信大左,磨察就自然減少,你就煩小好多。

當然都希望奶奶漸漸信任姐姐,過來就唔好做咁多多,主力玩下BB就可以了。

男爵府

回覆樓主:

其實任何姐姐99都會唔鍾意

男爵府

老人家呷醋,可以試下叫奶奶教下工人煮飯,唔係話工人唔識,係煮唔番奶奶嘅味道,老公掛住。叫奶奶幫手執定湯包,佢會覺得自己有用。等佢知你哋唔肯想用姐姐取代奶奶,只是唔想奶奶同老公辛苦。
有時閒談之間講下姐姐最緊要對BB好,其他可以慢慢嚟。

水晶宮

樓主,我有近似感受,我工人要湊二個小朋友。我奶奶趁我們同大仔旅行就恰我工人,雞旦挑骨頭罵哭工人。我晨早教定工人,如果難以忍受,你要出聲回應:「而家是太太請我工作,不是你比錢請我。有野投訴你同太太說。」我們一回香港,我奶奶扮晒沒事發生。我向老公面前爆發,第一件事剪了固網電話線,係直程不用!費事奶奶成日打電話來!吵到全家好煩!第二,再咁發生呢類事,我即換鎖。我話你咁得閒你去做兼職啦!不好煩我。

子爵府

回覆樓主:

我覺得同奶奶講無用 可能改到一陣 但佢一定好唔順氣 之後又變番一樣
不如比多d獎勵姐姐好過 同佢解釋情況

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

同你差不多情況,不過最後因爲奶奶要湊大伯個b,一定不能成日來先您解到

不過佢都係一有機會就大發脾氣(對我)話工人點唔好,佢自己有幾好,點點點

好彩只是一星期見一次

水晶宮

我長期請工人,奶奶不同住,我奶奶鬧走左已經4、5個工人,睇咩都唔順眼,我同老公都冇辦法,係咪個個奶奶都係咁?

首頁
12345...6

尾頁

跳至