自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

係咪奶奶呷工人醋??
不要在她面前讚工人,又表明奶奶同嫲嫲不可取代!

水晶宮

jacobkit 發表於 18-10-20 07:57
同你差不多情況,不過最後因爲奶奶要湊大伯個b,一定不能成日來先您解到

不過佢都係一有機會就大發脾氣( ...

我奶奶都係咁,唔明咩心態

水晶宮

爸爸豬 發表於 18-10-20 08:02
係咪奶奶呷工人醋??
不要在她面前讚工人,又表明奶奶同嫲嫲不可取代!
...

冇用的,我都係苦主

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢啲情況只會攤牌收場最有效

麻煩99有幾多個姐姐搞走幾多個

既然佢多事多聲又幫唔到手

我唔洗靠佢

頭家係我既我day one就擺好姿勢呢度我主場

識做既就互相尊重

搞串我party唔會比面

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

cherriesit 發表於 18-10-20 00:04
多謝你嘅提議,我會叫C6提醒佢!
呢個世界最神奇嘅係,舊工人走咗,佢竟然話舊工人幾好幾好,做嘢又快又湊 ...

唔好話佢係99丫!呢種女人確實係好麻煩!
要老實講同佢清楚,請工人嘅目的,係幫輕大家,令大家可以放工返嚟有餐安樂茶飯食,休息下,又可以同個女玩下+/-又可以同99傾下計 ,講埋工人做嘅嘢,如果無佢大家會變得好辛苦,99除了睇孫都要佢幫手其它,唔想佢辛苦,又變相減少家庭樂。
再講出面幾衰嘅工人都有,請到個好就請大家好好相處。而請一個工人要皮幾嘢,海外仲要等幾個月,99咁玩法,好快就無咗幾皮。
佢唔做,一個月通知你就得架啦!出面好易搵工咋。
再唔係星期日帶佢上啲出名agent度就知有幾跨張。有啲bun要求有獨立房,冷氣,wifi....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢怕自己位置被取代
你不停讚佢
話姐姐好幫到忙
但最重要係佢黎望一望
等你地可以安心工作

男爵府

eggcarol 發表於 18-10-20 08:02
我長期請工人,奶奶不同住,我奶奶鬧走左已經4、5個工人,睇咩都唔順眼,我同老公都冇辦法,係咪個個奶奶 ...

係好多老人家都係咁先啱,唔係99專利

wcpcelia    發表於 18-10-20 17:06

男爵府

ValerieBaBa 發表於 18-10-20 07:48
其實任何姐姐99都會唔鍾意

好多姐姐知道有老人家係屋企,都唔會做

珍珠宮

回覆樓主:

其實bb開始大,下午午睡之後可以叫奶奶帶佢周圍玩,姐姐主力係屋企煮飯,減少佢地係屋度相處嘅時間,甘衝突會少好多

公爵府

美之選468 發表於 18-10-20 00:10
你99都好挑剔吓wo ? 但第一個理由很奇怪,如果姐姐靚就不用做工人啦? 直接做明星啦? 話是話.....你99到底 ...

直情多餘啦,幾廿歲,不切實際,要靚?來洗廁所,洗碗?去選環球小姐啦!我最怕d老一輩大口氣,但思想又離地!比四千五,想要萬能,仲要靚?

子爵府

cherriesit 發表於 18-10-19 23:41
首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

奶奶就係鍾意針對工人

我媽也如是,對弟弟的工人很多怨言,但小朋友就好喜歡姐姐,甚至喜歡程度排位高過嫲嫲。

子爵府

虎到金來勳章

cherriesit 發表於 18-10-20 00:17
其實一直都係奶奶來,工人去買餸。所以佢其實都幫輕好多!但煮餸方面,其實現工人好多習慣係正常、衛生、 ...

想嘔。百潔布! 浴室斬雞

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-10-20 00:50
講到乜都係佢寛宏大量佢叻佢屈就

咁就過到骨架喇

無錯。樓主的99就好似我媽,我工人都唔錯,但阿媽就好睇佢唔順眼。
後尾我明白佢係呷醋,想佢係最重要個個。
我就先搵埋剪報,講D工人偷野之類的新聞,解釋比佢聽,工人未必完美,但更差的大把。
然後再得閒比高帽佢戴,話工人點好都唔及自己人,有自己人睇住好重要。「自己人」呢句老人家好受。
之後就無咁多矛盾

男爵府

Astra00 發表於 18-10-20 07:55
樓主,我有近似感受,我工人要湊二個小朋友。我奶奶趁我們同大仔旅行就恰我工人,雞旦挑骨頭罵哭工人。我晨 ...

你好堅!

之後點收科?

公爵府

首先背景我地兩公婆返工,有一個歲半BB,唔同奶奶一齊住,但奶奶每日下午過來幾個鐘睇住BB+煲湯,姐姐去買 ...

你咩都唔好講 所有嘢推曬畀老公講, 呢個姐姐一定要

wcpcelia    發表於 18-10-20 17:06

珍珠宮

想換姐姐,叫奶奶自己比錢及包辦換個包佢滿意為止!

珍珠宮

再唔係用軟,係奶奶面前話姐姐讚你(奶奶)好好,好尊敬你乜都識等讚美奶奶說話

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-10-20 01:19
你想多了我當湊客係會咁湊,湊屋企人/男人一定唔會,真心朋友我都會錫住既

我覺得你願意賣口乖先難得 ...

你之前話利申講唔出口果句,我一條友喺餐廳笑咗出嚟

公爵府

cherriesit 發表於 18-10-19 23:57
其實一開始係隔日黎、買兩日餸,但隨住BB越來越好玩得意,佢就變咗日日都黎,好掛住個孫。其實我初時都好 ...

千祈唔好比說話奶奶聽,只會令佢更唔鐘意姐姐,覺得你地重視姐姐多過佢。
我覺得可以做既係同姐姐傾計,肯定佢既工作,讚下佢;另一方面同佢講奶奶鬧佢係習慣,唔關佢工作表現事,唔好唔開心。
我睇你奶奶都係小氣同attention seeking,最緊要比到存在感佢。姐姐醒目的話,教佢擦奶奶鞋,老人人家多數都受。
補充:原來你99都係地獄廚神嗰啲,咁你姐姐要學下「陽奉陰違」。你99貪靚既話,咪讚下佢靚囉,氹下老人家開心,乜都好辦啲。

琥珀宮

1、樣貌唔靚-->咪好囉,靚仲驚呀

錢係你哋出,照顧又係你哋BB,如果放心俾BB工人一個自己睇住,可以叫老公說服99唔駛再日日嚟,得閒玩下B就得架啦,日日嚟唔駛,叫你老公講你唔好講

首頁

尾頁

跳至