今日在入境處,小事一則

piv
|
今日去入境處幫個女攪証件,等緊果時,隔離應該是一對母子,囝囝攞住一張証件,媽媽幫佢影咗張相。隨即廣播有一把女聲,大大聲講大堂內不准攝影,請自重。跟住果位媽媽立即擺低手機,無再影。
其實好小的事,但我覺得,就算大堂唔影得相,只要說不可拍照,多謝合作便可,係咪需要加多一句請自重,影張相留念有幾唔自重?
awah112
|
香港人的精神壓力太大
piv
|
我聽到都打個突
wcpcelia    發表於 18-10-20 17:34
小冬
|
我最近去都有類似經歷,紀律部隊可能都係咁,果日等見主任時,突然在等候區積左好多人,跟住有人好緊張咁叫咪話開始分流,之後有些主任入來,我見果位Madam好快咁同我講野,跟住我有疑問,講左一句說話,佢竟然好串咁話我同個小朋友:兩個都唔聽野!我即刻話:我有聽野,但你講得太快,而且我唔知原來改左規距。

可能我唔好彩,我接觸大部份呢類職級的人員都係有個官威咁,包括我有一個做AO的親戚,見親我地講野都令人唔舒服。

ilovexo824
|
我同仔等攞証件時,想同一件物件(忘記是乜好似是書)影張相,想WhatsApp 叫老公做嘢,旁邊保安即大叫不準影相,話好大張告示,於是我望了2個圈,有人行開才在門邊見到一張,不準拍照告示。。。
迷你人
|
話明唔可以影相,比人話,有咩問題
不過果個啊媽都好D,起碼識認衰
香港人最叻投訴,拗唔入就話人地唔禮貌
講到明小事,仲有咩好講,唔通係入境署職員太緊張,錯在先,道理又在你地果度?
piv
|
迷你人 發表於 18-10-20 00:12
話明唔可以影相,比人話,有咩問題
不過果個啊媽都好D,起碼識認衰
香港人最叻投訴,拗唔入就話人地 ...

你好肉緊喎
魔怪媽媽
|
piv 發表於 18-10-19 23:42
今日去入境處幫個女攪証件,等緊果時,隔離應該是一對母子,囝囝攞住一張証件,媽媽幫佢影咗張相。隨即廣播 ...

我又唔覺得入境處咁講有咩問題,佢真係係道影相喎, 政府部門唔影得相好正常, 佢咁做真係唔自重喎, 要影相留念都唔係果道啦, 行出門口影都得
Mm233
|
awah112 發表於 18-10-19 23:45
香港人的精神壓力太大
好燥啊呢個地方
PCCW2319
|
piv 發表於 18-10-19 23:42
今日去入境處幫個女攪証件,等緊果時,隔離應該是一對母子,囝囝攞住一張証件,媽媽幫佢影咗張相。隨即廣播 ...

已經貼紙講明唔可拍照, 但仍然咁做。 其實已經係唔尊重有關機構(不論係公營或私營)。

其實句說話最後係想講: 請自重, 面斥不雅。
BBG1    發表於 18-10-20 11:04
popocat
|
因為大家對喺入境處影相呢個行為嘅嚴重性,睇法唔同.
piv
|
PCCW2319 發表於 18-10-20 00:43
已經貼紙講明唔可拍照, 但仍然咁做。 其實已經係唔尊重有關機構(不論係公營或私營)。

其實句說話最後係想 ...

聽完你咁講,都覺得有道理。
Poyau
|
可能跟稿讀
awah112
|
Mm233 發表於 18-10-20 00:35
好燥啊呢個地方

bigbighei
|
PCCW2319 發表於 18-10-20 00:43

其實句說話最後係想 ...

你講得好啱呵.
MKma
|
其實現在好多人,在任何地方都好鍾意用手機影相,除了相機先食外,醫院探病,靈堂,墳場等場合都見到人影、影、影。
wcpcelia    發表於 18-10-20 17:34
vivibabyvivi
|
面斥不雅
vivibabyvivi
|
MKma 發表於 18-10-20 09:49
其實現在好多人,在任何地方都好鍾意用手機影相,除了相機先食外,醫院探病,靈堂,墳場等場合都見到人影、 ...

係呀,等緊睇醫生都影一餐,我見到心入面已經講緊粗口
007~sa
|
我得5、6歳已經知唔可以講影
good_pig
|
popocat 發表於 18-10-20 00:58
因為大家對喺入境處影相呢個行為嘅嚴重性,睇法唔同.

而家好多人,響機場等過海關/入境都影,真係影少陣會死咩