自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

公爵府

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

我聽到都打個突

wcpcelia    發表於 18-10-20 17:34

男爵府

我最近去都有類似經歷,紀律部隊可能都係咁,果日等見主任時,突然在等候區積左好多人,跟住有人好緊張咁叫咪話開始分流,之後有些主任入來,我見果位Madam好快咁同我講野,跟住我有疑問,講左一句說話,佢竟然好串咁話我同個小朋友:兩個都唔聽野!我即刻話:我有聽野,但你講得太快,而且我唔知原來改左規距。

可能我唔好彩,我接觸大部份呢類職級的人員都係有個官威咁,包括我有一個做AO的親戚,見親我地講野都令人唔舒服。

子爵府

我同仔等攞証件時,想同一件物件(忘記是乜好似是書)影張相,想WhatsApp 叫老公做嘢,旁邊保安即大叫不準影相,話好大張告示,於是我望了2個圈,有人行開才在門邊見到一張,不準拍照告示。。。

男爵府

話明唔可以影相,比人話,有咩問題
不過果個啊媽都好D,起碼識認衰
香港人最叻投訴,拗唔入就話人地唔禮貌
講到明小事,仲有咩好講,唔通係入境署職員太緊張,錯在先,道理又在你地果度?

公爵府

迷你人 發表於 18-10-20 00:12
話明唔可以影相,比人話,有咩問題
不過果個啊媽都好D,起碼識認衰
香港人最叻投訴,拗唔入就話人地 ...

你好肉緊喎

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

piv 發表於 18-10-19 23:42
今日去入境處幫個女攪証件,等緊果時,隔離應該是一對母子,囝囝攞住一張証件,媽媽幫佢影咗張相。隨即廣播 ...

我又唔覺得入境處咁講有咩問題,佢真係係道影相喎, 政府部門唔影得相好正常, 佢咁做真係唔自重喎, 要影相留念都唔係果道啦, 行出門口影都得

伯爵府

awah112 發表於 18-10-19 23:45
香港人的精神壓力太大
好燥啊呢個地方

水晶宮

piv 發表於 18-10-19 23:42
今日去入境處幫個女攪証件,等緊果時,隔離應該是一對母子,囝囝攞住一張証件,媽媽幫佢影咗張相。隨即廣播 ...

已經貼紙講明唔可拍照, 但仍然咁做。 其實已經係唔尊重有關機構(不論係公營或私營)。

其實句說話最後係想講: 請自重, 面斥不雅。

BBG1    發表於 18-10-20 11:04
天空之城, 快樂之地

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

因為大家對喺入境處影相呢個行為嘅嚴重性,睇法唔同.

公爵府

PCCW2319 發表於 18-10-20 00:43
已經貼紙講明唔可拍照, 但仍然咁做。 其實已經係唔尊重有關機構(不論係公營或私營)。

其實句說話最後係想 ...

聽完你咁講,都覺得有道理。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

可能跟稿讀

禁止訪問

珍珠宮

PCCW2319 發表於 18-10-20 00:43

其實句說話最後係想 ...

你講得好啱呵.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

侯爵府

回覆樓主:

其實現在好多人,在任何地方都好鍾意用手機影相,除了相機先食外,醫院探病,靈堂,墳場等場合都見到人影、影、影。

wcpcelia    發表於 18-10-20 17:34

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

面斥不雅

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MKma 發表於 18-10-20 09:49
其實現在好多人,在任何地方都好鍾意用手機影相,除了相機先食外,醫院探病,靈堂,墳場等場合都見到人影、 ...

係呀,等緊睇醫生都影一餐,我見到心入面已經講緊粗口

伯爵府

我得5、6歳已經知唔可以講影

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

popocat 發表於 18-10-20 00:58
因為大家對喺入境處影相呢個行為嘅嚴重性,睇法唔同.

而家好多人,響機場等過海關/入境都影,真係影少陣會死咩

首頁

尾頁

跳至